Cum măsurăm corect pulsul şi greşeala uriaşă pe care o facem. Medic: Este prelungirea spre mână a undei inimii
0Otilia Ţigănaş, un cunoscut medic de familie din România, îi învaţă pe pacienţii cu afecţiuni cardiace cum să-şi măsoare corect pulsul. Medicul atrage atenţia asupra unei greşeli pe care o face majoritatea dintre noi.
Dr. Otilia Ţigănaş este medic de familie în Arad şi cunoscut prozator, iar pe blogul său, otiliatiganas.ro, povesteşte cu umor diverse situaţii medicale, dar oferă şi sfaturi preţioase, pe înţelesul tuturor bolnavilor.
„Tahicardia, deci.
Inima are un „ceas interior”, inteligent, care determină ritmul ei: numărul bătăilor pe minut. Normal undeva între 60 şi 90 de bătăi pe minut, în repaus, LA ADULT şi copilul mare, de peste 12 ani. Dar acest “normal” se ajustează în funcţie de circumstanţe.
De pildă, faptul că la unii pacienţi cu insuficienţă cardiacă, aflaţi sub tratament medicamentos, scade uşor sub 60 nu este semnal de alarmă, dimpotrivă, poate fi benefic, fiindcă nu oboseşte inima. Dar asta DECIDE DOAR medicul tău! Bun.
Dacă inima bate mai repede decât normal = TAHIcardie. Dacă bate sub ritmul normal = BRADIcardie. Dacă ritmul nu este regulat = Aritmie.
Medicul tău va căuta cauzele deviaţiilor de la normalitate. Uneori cauzele sunt găsibile, explicabile, alteori nu. Cert este că ceea ce m-aţi întrebat, adică ce înseamnă tahicardia ca diagnostic, e exact ce zic, deci o inimă grăbită ÎN REPAUS. După ce alergi, sau faci efort fizic, e normal să bată mai repede.
Ce înseamnă SINUSALĂ, pe lângă tahicardie… e tare lung de explicat şi vă încurc în ştiinţă. Oricum, e mai mult de bine decât de rău…
Importantă de reţinut din această postare e semnificaţia fiecărui termen şi, mai ales, să învăţăm să ne măsurăm din când în când pulsul, atunci când ne aflăm sub un tratament medicamentos. Fiindcă cea mai rezolvabilă modificare a frecvenţei este cea determinată de medicamente. Scazi/creşti doza, sau schimbi produsul şi s-a rezolvat totul. Voi doar să vă anunţaţi medicul că ceva s-a modificat!...
Or asta o puteţi afla măsurându-vă, uneori, când tot n-aveţi altceva de făcut, pulsul la încheietura mâinii. De exemplu, când staţi la televizor. Faceţi-vă un gest reflex să controlaţi! Pulsul reproduce EXACT bătăile inimii. El chiar este prelungirea spre mână a undei. Tehnica de măsurare corectă a pulsului o găsiţi cu google, există acolo şi poze clare, mie mi-e mai greu să „zic din vorbe”. În orice caz, se măsoară apăsând uşor cu degetul arătător şi mijlociu, +/_ inelar, nu cu degetul mare, cum face majoritatea!...“
Vă mai recomandăm şi:
Prognoza meteo: Un ciclon periculos loveşte România. Ce ne aşteaptă
Originea pandemiei de COVID-19: Un expert OMS spune cine ar putea fi pacientul zero