Ce este sfeştania şi de ce e bine de făcut în post. Cum ne apără de rele sfinţirea casei şi ce trebuie să pregătim pentru preot

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sfeştania este denumirea populară pentru Agheasma Mică sau Sfinţirea cea mică a apei. Ea se săvârşeşte de către preot în biserică, în prima vineri din fiecare lună, seara după vecernie, iar în casele credincioşilor, oricând cer aceştia, mai puţin în săptămâna de după Sfintele Paşti sau de după Crăciun.

Sfeştania se săvârşeşte în toate posturile de peste an, precum şi în zilele de post de peste săptămâna, miercurea şi vinerea. Cine poate, este bine să săvârşească sfeştanie în toate posturile. Cine nu poate, să o facă cel puţin în Postul Mare.

Rolul stropirii cu această apă este acela de a alunga duhurile viclene; de a ierta micile păcate, cum ar fi gândurile rele, mintea curăţindu-se, putând astfel să se îndrepte spre rugăciune. De asemenea, poate alunga bolile, aducând sănătate trupească şi sufletească.

Desi se spune că preotul ar trebui şi poate să săvârşească acest ritual oricând o cere credinciosul, e bine de ştiut că e indicat să se facă într-o zi de post, miercurea sau vinerea. De ce? Pentru că ea, fiind o slujbă de curăţire de păcate, de energii negative acumulate în casă şi în gând, se potriveşte mai puţin cu zilele de sărbătoare sau cu celelalte zile ale săptămânii.

Mai trebuie să ştiţi că cei care solicită acest lucru vor avea nevoie să se pregătească temeinic, prin post, spovedanie şi rugăciune. Apoi trebuie să faceţi curăţenie în casa unde vreţi să chemaţi preotul pentru sfeştanie

Ce trebuie să pregătiţi

Conform crestinortodox.ro, trebuie să puneţi la dispoziţia preotului, următoarele:

– o masă frumos acoperită, orientată spre răsărit, neapărat în apropierea icoanei sau a locului unde vă rugaţi;

– un vas larg la gură, cu apă;

– un mănunchi de busuioc;

– două sfeşnice mici cu lumânări ori un vas strâmt la gură în care să pună lumânările din ceara curate;

– un vas de metal cu cărbune aprins şi puţină tămâie;

– o icoană (dacă măsuţa nu se afla în faţa icoanei avute în cameră);

– un pomelnic cu numele celor ce locuiesc acolo si cu cei dragi (poate fi şi un pomelnic cu morţii familiei);

– o paine, puţin untdelemn şi puţin vin.

Preotul va sta în faţa mesei, iar ceilalţi vor sta în spatele lui, toţi cu faţa spre răsărit (ca la biserică). Nu uitaţi să deschideţi uşile tuturor camerelor din locuinţă.

Prin stropirea cu Agheasmă, spun preoţii, duhurile cele viclene din tot locul se gonesc, se îndepărtează, aşadar, prezenţa răului din casă, se iartă păcatele cele mici, gândurile cele rele, mintea se curăţă de lucrurile cele spurcate, bolile se izgonesc şi se dă sănătate sufletului şi trupului; se binecuvântează casa cu har de la Dumnezeu, cu lumină divină.

Casa nesfinţită, ca şi omul nebotezat, este vulnerabilă lucrării celui rău, poate fi bântuită de duhuri rele şi de răutăţile oamenilor, de vrăjitorii sau blesteme. Însă casa sfinţită şi cei ce locuiesc în casa sfinţită şi binecuvântată sunt ocrotiţi în faţa tuturor relelor, dacă ei înşişi nu aduc răul în casă prin săvârşirea lui.

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite