Braila: Ion Ivan, se mândreşte cu cel mai scump timbru din lume

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Braila: Ion Ivan, se mândreşte cu cel mai scump timbru din lume
Braila: Ion Ivan, se mândreşte cu cel mai scump timbru din lume

Preşedintele Asociaţiei Filatelice „Dunărea” organizează expoziţii-concurs, le oferă premii pictorilor şi-i îndeamnă pe brăileni să redescopere istoria, preincipiile etice şi morale.

Profil

Născut
1948, Săruleşti, Buzău
Ocupaţie
Pensionar, colecţionar de artă, filatelie, cartofilie şi medalistică
Familie
Căsătorit, un copil

„Colecţiile sunt cele mai nobile hobby-uri”, Ion Ivan

Într-o vreme când oamenii se laudă cu bogăţiile acumulate, Ion Ivan se mândreşte cu timbrele, cărţile poştale ilustrate şi medaliile sale. Animator al vieţii culturale brăilene, Ivan a reuşit acolo unde alţii au dat greş, aducându-i laolaltă pe iubitorii de artă şi de istorie, fie ei pictori, actori sau colecţionari. Deţinător al celui mai rar timbru poştal din lume – evaluat la circa un milion de euro – Ivan consideră Brăila un oraş bogat din punct de vedere spiritual. „Brăila are oameni de creaţie, nu instituţii de creaţie. Bogăţia spirituală a oraşului ar trebui scoasă în evidenţă, pusă în valoare şi mă refer în primul rând la Centrul Vechi, cu fântâna, ceasul şi statuia lui Traian care au fost simbolurile dintotdeauna ale Brăilei”, ne-a spus împătimitul colecţionar.

Deţine peste 200 de clasoare cu timbre, dar şi vestitul „Mauritius” de la 1847.

Ion Ivan e omul pe care, cunoscându-l, ţi-l doreşti numaidecât ca prieten. Deşi colecţionează de ani buni lucrări de artă, piese importante de numismatică, medalistică şi cartofilie şi milioane de timbre poştale (deţine peste 200 de clasoare cu timbre vechi şi noi), preferă cu modestie să pună meritele sale pe seama tatălui, Vasile Ivan, care a trăit 109 ani şi a fost unul dintre apropiaţii Regelui Ferdinand Întregitorul. „Am moştenit pasiunea de la tatăl meu care a trăit în ultima parte a vieţii la Căldăruşa. De la el am moştenit şi cele mai valoroase timbre, inclusiv celebrul Mauritius, emis în insula cu acelaşi nume, la 1847, pe vremea Reginei Victoria”, ni s-a confesat colecţionarul. Timbrul la care face referire este evaluat la circa un milion de euro (se spune că, în prezent, în toată lumea, mai sunt doar 12 exemplare).
Colecţionarul ne arată, cu însufleţire, cărţi poştale vechi de-un secol („Piuă  de măcinat pietre de aur”, „Casa naşterii Regelui Matei Corvin” etc), dar şi imagini din Bucureştiul sfârşitului de secol XIX.

A organizat concursul „Portret Fănuş Neagu”

„Ca şi colecţionar, niciodată nu te plictiseşti. Piesele pe care le colecţionezi nu lasă mintea să ruginească”, ne-a spus preşedintele Asociaţiei Filateliştilor. Dar Ion Ivan a devenit cunoscut brăilenilor nu numai prin colecţiile sale, ci şi prin iniţiativă şi sacrificiu. Anul trecut i-a chemat pe pictori să participe la concursul „Portret Fănuş Neagu” şi a făcut rost de sponsorizări, lucrările realizate fiind donate unor instituţii de cultură. „Cu bani puţini rămân creaţii de valoare în muzeu, bibliotecă sau şcoală”, a spus Ivan, asigurându-se că astfel de evenimente culturale vor mai fi organizate curând.

Întrebări şi răspunsuri

Ce satisfacţii v-au adus pasiunile dumneavoastră?
I.I.: „Colecţiile motivate spiritual şi material sunt cele mai nobile hobby-uri. De la fiecare piesă colecţionată înveţi ceva, fiecare are o frumuseţe aparte care te satisface spiritual. Noi, vechii colecţionari, suntem mâhniţi că nu putem transmite pasiunea pentru frumos generaţiei tinere”.

Cum consideraţi Brăila din punct de vedere spiritual?
I. I. : „Consider Brăila bogată din punct de vedere spiritual, dar această „bogăţie” este detestată de cei care ar trebui să o pună în valoare. Mă refer aici la faptul că, ori de câte ori există o iniţiativă în domeniul cultural, spre exemplu, instituţiile care ar trebui să sprijine respectiva iniţiativă preferă să nu se implice”.

Ce-i place
„Îmi place să călătoresc, să vizitez muzee şi monumente din toată ţara; îmi place de asemenea şahul, fotbalul, sportul în general. La un moment dat chiar am arbitrat meciuri de fotbal”, ne-a mărturisit colecţionarul.

Ce nu-i place
„Nu-mi place actualul mod de viaţă. Toate principiile etice şi morale sunt în regres. S-a ajuns în situaţia în care trebuie să educăm întâi părinţii şi apoi copiii. Dacă înainte exista mult mai mult interes pentru manifestările culturale, pentru creaţiile spirituale în general, acum totul se reduce la lucruri neînsemnate, poate şi din cauza instabilităţii, a grijilor cotidiene”, ne-a spus Ion Ivan.

Brăila



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite