Una dintre cele mai controversate şi puţin cunoscute lupte din Al Doilea Război Mondial. Ce a însemnat „bătălia pentru Australia“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un episod controversat şi mai puţin popularizat în istoria celui de-Al Doilea Război Mondial a fost o presupusă încercare de invazie japoneză în Australia. În 1942, autralienii îşi pregătiseră şi trupe de partizani pentru a face faţă unei eventuale invazii japoneze.

În anul 2008, Guvernul Australiei a proclamat, în prima zi de miercuri a lunii septembrie, Ziua Memorială dedicată Bătăliei pentru Australia şi în special celor care s-au sacrificat pentru apărarea Australiei în perioada 1942-1943. Aparent, această comemorarea pare o ciudăţenie având în vedere că Australia nu a fost niciodată ameninţată cu o invazie. Cu toate acestea, mulţi specialişti au argumentat că, de fapt, insula-continent din sudul Pacificului ar fi fost ţinta unei uriaşe invazii japoneze în perioada 1942-1943. Un episod necunoscut publicului larg şi puţin mediatizat. Totodată această invazie dar şi ”Bătălia pentru Australia” sunt un subiect controversat în istoriografia celui de-al doilea război mondial. 

Soldaţii din ţara cangurilor împotriva Axei

După izbucnirea celui de-Al Doilea Război Mondial, Australia, prin Guvernul lui Menzies, a plecat la luptă de partea Aliaţilor contra Germaniei Naziste şi a statelor Axei, chiar din septembrie 1939. Până în anul 1942, Australia a trimis pe front o forţă expediţionară formată din patru divizii. Trei dintre acestea serveau în Africa de Nord şi Orientul Mijlociu iar cea de-a patra în zona asiatică. Totodată mare parte din Marina Regală Australiană a fost trimisă în Marea Meditarană sau Oceanului Indian, în timp ce aviatorii australieni serveau în Europa şi Africa sau erau la pregătire în America de Nord. Pe scurt, australienii au contribuit masiv la efortul de război de pe celelalte continente. În aceste condiţii, însă, Australia a rămas descoperită, abia capabilă să se apere. Practic se baza doar pe câteva divizii de miliţii. În schimb australienii nu se simţeau ameninţaţi, mai ales datorită distanţei faţă de zonele fierbinţi ale războiului.

Taifunul japonez ameninţă Pacificul

Situaţia s-a schimbat dramatic după ce Japonia a lansat un adevărat război fulger în Pacific. Australienii s-au simţit mai ameninţaţi ca oricând iar panica a început să se facă resimţită în ţara cangurilor. Pe 8 decembrie 1941, chiar după miezul nopţii, trupele japoneze, aliatele asiatice ale Germaniei Naziste, au invadat Malaiezia Britanică. Câteva ore mai târziu Japonia a lansat un atac surpriză asupra flotei Statelor Unite la Pearl Harbor, în Hawai, dând o uriaşă lovitură nord-americanilor. A urmat căderea Singaporeului şi a Indiilor Estice Olandeze.

Asta însemna că ”Bariera Malaeziană”, un lanţ de apărare de-a lungul Asiei de Sud-Est, căzuse. La începutul lui 1942 Australia era fără apărare în faţa ”războiului fulger japonez”. Cele mai mari temeri ale australienilor au fost alimentate de Biroul de Servicii Strategice al Statelor Unite care anunţa Guvernul australian că în octombrie 1942, japonezii plănuiau în secret invazia asupra Australia. Invazia era planificată pentru vara lui 1942. Rapoartele americane se bazau pe informaţii secrete obţinute de diplomaţii spanioli de la Tokyo.

Totodată în decembrie 1942, o sursă a spionajului chinez confirma aceste informaţii, şi precizau că Statul Major Japonez punea la cale planuri ale unei invazii la scară largă a Australiei. Mai precis baza trupelor de invazie ar fi urmat să fie poziţionate în zona Papua Noua Guinee urmând ca de acolo prin Insulele Christmas şi Trecătoarea Sundra să ajungă în Australia continentală. Panica a cuprins Australia. Deja Guvernul începuse pregătirile de război, ba chiar organizase şi trupe de guerrilă menite să încetinească trupele japoneze până la intervenţia unei mari puteri. ”Duşmanul se află la porţile noastre. De tot ceea ce ne bucurăm se află în pericol imediat. Ca lider al Australiei nu mai pot să aştept să dezbat, să mă sfătui cu voi, sau să vă conving. Pericolul este prea mare. Grevele, provocările, profitoria şi exploatarea cresc pericol care ne ameninţă naţiunea. Toate acestea trebuie să înceteze. Trebuie să vă sacrificaţi complet pentru Australia sau să deveniţi un sacrificiu al inamicului. Ori luptăm ori pierim”, spunea John Curtis, primul ministru al Australiei. 

Bătălia pentru Australia

După ce au rupt bariera din Malaiezia, japonezii s-au revărsat în sudul Pacificului. Ţinta era Papua Noua Guinee, o insulă controlată de Australia. Pentru australienii coşmarul devenea realitate mai ales că aflaseră de la chinezi că aceea urma să fie baza de invazie a Australiei continentale. Bătălia pentru Australia a însemnat de fapt o serie de bătălii din Pacific, în apropierea Australiei, mai ales în Papua Noua Guineee. Una dintre acestea a avut loc în Golful Milne, acolo unde japonezii au atacat un aeroport militar aliat apărat de australieni. Japonezii au pierdut însă în faţa australienilor, fiind o victorie care a crescut decisiv moralul aliaţilor, în special al australienilor. A urmat apoi o serie de lupte tot în teritoriul Papuan, numit Kokoda Trail. Practic japonezii încercau să cucerească pe uscat Port Moresby apărat de trupe australiene, americane şi papuane.

Confruntările au fost sângeroase sfârşind tot cu o victorie aliată. Una dintre cele mai importante confruntări a fost cea din Marea Coralilor acolo unde trupe americane şi australiene s-au luptat cu forţe navale japoneze care încercau să ajungă în Papua Noua Guinee. Confruntarea a fost navală dar şi aeriană, plus submarine care au semănat panică în Goful Sidney. Bătălia a avut loc în mai 1942 şi a fost o victorie tactică a japonezilor, niponii reuşind să scufunde un număr mai mare de nave inamice. Cu toate acestea a fost o victorie strategică a aliaţilor, reuşind să oprească războiul fulger japonez în Pacific şi totodată să slăbească flota niponă pentru confruntarea de la Midway câştigată de americani. Australia era salvată. Istorici ca Peter Stanley spuneau că de fapt nu a existat nici o bătălie pentru Australia şi că nu ar fi fost o campanie japoneză îndreptată împotriva Australiei, ci mai degrabă o serie de lupte pentru supremaţie în Pacific. 

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Anul electoral 1946 pe unde radio

Mărturia care l-a costat libertatea pe un ofiţer din Divizia „Tudor Vladimirescu“: „Ruşii ne jefuiesc mai rău ca turcii. Parcă-i mai bună o bombă atomică“

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite