Momentul crucial al formării popoarelor europene. Cine erau războinicii care au avut contribuţia genetică decisivă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
rrrwrwre

Unul dintre cele mai importante studii ADN demonstrează că mare parte a bagajului genetic de astăzi al europenilor a fost adus în urma unui uriaş val de migraţii din stepele nord-pontice şi asiatice, petrecut acum 5000 de ani. Majoritatea noilor veniţi aveau părul deschis, ochii albaştri, dar şi toleranţă la lactoză.

Formarea popoarelor europene şi trecerea de la comunităţile de culegători-vânători sau agricultori neolitici la civilizaţiile antice reprezintă un subiect deschis de studiu pentru specialişti. Au apărut numeroase teorii privind constituirea bagajului genetic european, dar şi a limbilor vechi de pe bătrânul continent. Cercetările actuale arată că un factor decisiv, cel puţin la nivel genetic, a avut-o un eveniment petrecut acum 5000 de ani. Este vorba despre marile migraţii din epoca bronzului, adică în jurul anului 3000 î. Hr. Populaţii venite din stepele nordului Mării Negre şi răspândite până către vestul Europei au adus acest val al schimbării şi ingredientul genetic principal al formării popoarelor europene. 

Războinicii care au devenit ”taţii” europenilor

Până acum 5000 de ani, Europa era locuită de triburi de agricultori şi crescători de animale mai ales în zona centrală şi sud-estică, dar şi de comunităţi de vânători şi culegători în spaţiul nordic. Conform unor studii genetice, majoritatea acestor agricultori ar fi avut pielea mai închisă şi o varietate însemnată de culori ale ochilor. În plus, aveau intoleranţă la lactoză. La un moment dat, un eveniment va schimba radical structura genetică a populaţiilor europene, şi anume o migraţie masivă ce a adus cu sine alte caracteristici genetice care au contribuit la formarea ADN-ului de astăzi al europenilor.

Specialiştii au identificat aceste populaţii ca fiind Yamnaya. Este vorba, practic, de un orizont cultural născut în stepele din nordul Mării Negre şi care în traducere liberă înseamnă ”Cultura gropilor”. Conform studiilor, aceste populaţii îşi îngropau morţii în gropi individuale şi, totodată, cunoşteau prelucrarea metalelor, folosind arme şi obiecte din bronz şi cupru. Mai mult decât atât, triburile culturii Yamnaya au reuşit să îmblânzească calul. Cu alte cuvinte, aveau un avantaj mare, cel puţin militar, faţă de triburile neolitice ale Europei. La un moment dat, triburile Yamnaya s-au pus în mişcare către vest şi s-au împânzit în toată Europa Estică, Centrală, ajungând până în Vest. Tot studiile ADN dar şi cele anatomice, mai ales pe scheletele descoperite în gropile funerare ale populaţiilor Yamnaya din Europa, arată că cei care s-au deplasat către vest au fost în mare parte bărbaţi. Tocmai de aceea unii s-au gândit la o practică comună popoarelor de stepă din epocile ulterioare. Altfel, spus, Yamnaya erau triburi de păstori nomazi, iar deplasarea către vest s-ar fi produs în căutarea unor noi păşuni.

Totodată, având arme de bronz, dar şi cai, Yamnaya se dovedeau a fi războinici eficienţi ai timpului. Ba chiar se avansează ideea că populaţiile care au străbătut Europa ar fi fost războinici care căutau noi prăzi şi noi teritorii unde ulterior să pască vitele şi caii. Conform noilor cercetări publicate în revista ”Nature”, în articolul ”“Population genomics of Bronze Age Eurasia”, aceste populaţii din stepele nord-pontice, eurasiatice prin amestec cu triburile neolitice ale vechii Europei, au devenit părinţii, din punct de vedere genetic, al popoarelor europene. ”Am arătat că Epoca Bronzului a fost o perioadă foarte dinamică, implicând migraţii masive ale populaţilor responsabile pentru în mare parte pentru formarea structurii demigragice ale Europei de astăzi dar şi a Asiei”, se arată în articol. 

Populaţii cu piele albă şi ochi albaştri

Noii veniţi, cei din triburile Yamnaya, s-au aşezat printre autohtoni şi s-au amestecat la nivel genetic de-a lungul timpului. Aceste populaţii au stat la baza apariţiei culturii ceramicii decorate cu şnur, din centrul Europei. După amestecul cu noii veniţi, populaţiile europene ar fi avut în mare parte pielea deschisă şi ochii albaştrii. Mai mult decât atât triburile Yamnaya, prin bagajul lor genetic i-ar fi ajutat să-şi diversifice şi alimentaţia. Pe scurt, au devenit toleranţi la lactoză. Sunt specialişti care arată că inclusiv răspândirea limbilor indo-europene a fost facilitată de aceste triburi de păstori nomazi. ”Datele noastre sugerează că populaţii migratoare au adus cu ele şi limba lor răspândind-o de-a lungul Europei”, precizează în studiu Paul Duffy, specialist în Epoca Bronzului la Universitatea din Toronto.

Vă recomandăm să mai citiţi:

REPORTAJ Migraţia la sat: De ce aleg românii viaţa la ţară. „Majoritatea ne consideră curajoşi“

Frontex se opune deschiderii unei anchete în privinţa cazurilor de refuz ale unor ambarcaţiuni cu migranţi

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite