FOTO Oraşul din România cu 29 de biserici

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Există un oraş în România unde construcţia de biserici a devenit o modă. Începând cu anul 1986 în micul orăşel de la poalele Pietrosului Rodnei au început să răsară bisericile ca ciupercile după ploaie. În prezent numărul lor a ajuns la 29, însă pe adresa primăriei din localitate mai sunt solicitări de construcţie a unor astfel de lăcaşe de cult.

Cele mai multe din cele 29, 22 sunt biserici ortodoxe. Acestea sunt situate în diferite zone din oraş, dar şi în afara acestuia, cum este cazul Mănăstirii Prislop, loc frecventat în ultimii ani şi de preşedintele Traian Băsescu cu ocazia Horei de la Prislop şi nu numai.

Ştim că moroşenii sunt cei care au întemeiat Moldova, şi Moldova este patria bisericilor, iar borşenii au vrut să fie mai presus decât înaintaşii lor şi au început să construiască biserici în fiecare zonă, fiecare cartier şi pe fiecare stradă.

Asta şi poate pentru că oraşul era destul de împrăştiat şi era greu să te deplasezi dintr-un loc în altul. La biserică în Borşa cel puţin merge lumea mai în vârstă şi mai puţin tineretul, dar e şi o concurenţă între cartiere.... Care are cea mai frumoasă biserică sau mai mare. Şi atunci din 1986 s-a început a construi la greu biserici după foarte nmulţi ani, asta pentru că comuniştii nu au dat voie... 

În prezent avem 29 de lăcaşe de cult, din care 22 sunt ortodoxe. Interesant este însă faptul că din turla unei biserici o vezi tot timpul pe cealaltă, deci se poate transmite un mesaj dintr-o turlă în alta în cazul ar fi ceva probleme, calamităţi. Clopotele se aud de la o biserică la cealaltă şi mesajul se poate tranbsmite uşor. 

Câteva dintre ele sunt mai noi, sunt construite din lemn şi acoperite cu şindrilă, cum este cea din Complex, care a fost şi prima construită după Revoluţie din lemn. Avem apoi Mănăstirea din zona Pietroasa, schitul din zona Vinişorul, avem apoi mănăstirea din Pasul Prislop unde condiţiile de trai sunt foarte vitrege şi cei de acolo sunt aproape de Dumnezeu.  Este biserica situată la cea mai mare altitudine, la 1416 m, atrage foarte mulţi turişti, este construită lângă un cimitir al soldaţilor din cele două războaie mondiale. 

Tot acolo în al Doilea Război Mondial a funcţionat un spital de campanie, iar înaintea de Primul Război mondial s-a construit calea ferată cu linie îngustă care lega Borşa de Bucovina, mai precis Borşa de Iacobeni, care a fost demontată şi dusă pe Vaser. Majoritatea bisericilor au un singur preot, doar cea din centrul oraşul era doi, urmează să o declarăm monument UNESCO, se face un proiect bşi vrem finanţare pentru reabilitarea ei. 

Este singura biserică din Borşa împrejmuită cu gard din zidărie, celelalte biserici sunt fără gard, sunt deschise. Aproape toate bisericile din Borşa au în jurul lor cimitir... Borşenii consideră că dacă eşti înmormântat la fundaţia bisericii esti mai aproape de Dumnezeu şi păcatele se iartă mai uşor. La poarta de intrare a bisericii se pun regulă oamenii de seamă ai acelui cartier, ctitorii bisericilor, oameni de seamă.

În discuţii acum mai sunt şi alte cartiere care ar dori să îşi construiască şi ei biserici, eu le-am spus că voi autoriza numai bisericile construite din lemn, pentru că sunt foarte căutate”, a declarat primarul oraşului Borşa, Sorin Timiş. 

Baia Mare

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite