Complexul Astronomic din Baia Mare, proiect impresionant pentru nevăzători

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Proiectul este destinat nevăzătorilor    Foto: planetariubm.ro
Proiectul este destinat nevăzătorilor    Foto: planetariubm.ro

Complexul Astronomic Baia Mare îşi continuă programul de accesibilizare a produselor şi serviciilor oferite categoriilor de public cu dizabilităţi de vedere prin proiectul ”Cerul în mâinile tale 2 - Planetariu pentru nevăzători”.

Proiectul este clasat pe a doua poziţie, cu media de 93 de puncte şi a obţinut o co-finanţare de la AFCN, în valoare de 49.150 lei. „Proiectul reprezintă o dezvoltare şi extrapolare a proiectului iniţial ”Constelaţii Româneşti Tradiţionale” din anul 2011, care a fost apoi extins la nivel naţional, în 2013 şi apoi a primit o primă rafinare destinată publicului cu dizabilităţi de vedere în 2016, în cadrul proiectului ”Cerul în Mâinile Tale - expoziţie tactilă”, în fapt multisenzorială. Toate cele trei proiecte, din 2011, 2013 şi 2016 au fost co-finanţate de Administraţia Fondului Cultural Naţional, fiecare cu valori apropiate de 50.000 lei şi fiecare dintre acestea au adus inovaţie şi interactivitate în spaţiul muzeal”, arată într-un comunicat remis presei reprezentaţii Complexului Astronomic Baia Mare.

În 2011, proiectul ”Constelaţii Româneşti Tradiţionale” a condus la realizarea primei expoziţii digitale multimedia din România, dedicată viziunii populare româneşti asupra cerului.

Expoziţia ”Constelaţii Româneşti Tradiţionale” a fost de asemenea tradusă în limbile engleză, maghiară, ucraineană, norvegiană iar parţial şi în franceză şi spaniolă.

Al treilea proiect, dezvoltat de asemenea pe platforma programului ”Constelaţii Româneşti Tradiţionale”, ”Cerul în Mâinile Tale - expoziţie tactilă”, de fapt multisenzorială, proiect derulat în 2016 şi co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional, a presupus adaptarea infrastructurii şi conţinutului expoziţiei digitale multimedia CRT la nevoile persoanelor cu dizabilităţi de vedere sau nevăzătoare, proiectul beneficiind de expertiza unor reprezentaţi ai Uniunii Naţionale a Nevăzătorilor, filiala Maramureş şi voluntari ai Asociaţiei Team4Youth. Experienţa de la Baia Mare a fost multiplicată la nivel naţional, prin itinerare la Bârlad, Constanţa, Craiova, Cluj-Napoca, Bacău, Galaţi, Suceava şi în alte localităţi.

Prin proiectul ”Cerul în Mâinile Tale”, în premieră naţională, nevăzătorii şi persoanele cu dizabilităţi de vedere au putut „atinge cerul” şi au putut citi în Braille, au putut asocia fiecărei constelaţii un anume miros şi au putut auzi, în acelaşi timp, constelaţiile româneşti tradiţionale, componentă a patrimoniului cultural imaterial şi a identităţii naţionale.

Dacă proiectul cofinanţat de Uniunea Europeană pl@aNETour a făcut posibil ca la Complexul Astronomic Baia Mare să funcţioneze în prezent cel mai modern planetariu public din România şi Europa de Sud-Est, viitorul imediat ar putea semnaliza în Baia Mare prezenţa şi a celui mai modern Observator Astronomic complet automatizat şi digitalizat din România, interconectat cu reţeaua internaţională de observatoare astronomice.  „Noul proiect ”Cerul în Mâinile Tale - 2: Planetariu pentru nevăzători”, care se va derula pe parcursul anului 2017, aduce profunzime şi o perspectivă revoluţionară, intenţiei noastre de a deschide cerul înstelat către publicul cu dizabilităţi de vedere sau nevăzătoare, prin realizarea unui dispozitiv electro-mecanic şi digital de acces la bolta cerească înstelată, dinamizând interacţiunea cu cosmosul şi creând premisele unei experienţe uluitoare”, mai arată reprezentanţii Complexului AStronomic din Baia Mare. Informaţii utile în legătură cu acest proiect potm fi găsite pe site-ul dedicat constelaţiilor româneşti tradiţionale www.crt-ro.com şi pagina de facebook asociată fb/crtrocom.

Mai puteţi citi:

Lucian Morar este din nou primar la Ulmeni. La Baia Sprie, câştigătorul este Sebastian Bîrda

Baia Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite