Sentinţă rară în justiţie: pedeapsă cu executare pentru un şofer băut care spune că nu-şi aminteşte ce a făcut cale de 20 km înainte de a face accident

Sentinţă rară în justiţie: pedeapsă cu executare pentru un şofer băut care spune că nu-şi aminteşte ce a făcut cale de 20 km înainte de a face accident

Imagini de la locul accidentului. Foto: ISU Alba

O hotărâre care este aplicată destul de rar în sistemul judiciar românesc a fost pronunţată recent de un complet din cadrul Judecătoriei Alba Iulia. Un şofer care a provocat un accident rutier, fiind sub influenţa alcoolului, a fost condamnat la închisoare cu executare.

Ştiri pe aceeaşi temă

Din accident nu au rezultat decese, doar rănirea şoferului vinovat şi a unui pasager din maşina acestuia, care, în final, şi-a retras plângerea împotriva lui. 
 
Cu toate acestea, magistratul a considerat că şoferul (Vasile C., 49 de ani) trebuie să execute în regim de detenţie o pedeapsă de 2 ani şi 3 luni. A contat şi faptul că acesta avea un permis provizoriu eliberat în Marea Britanie, care nu era valabil în România.
 
Accidentul rutier a avut loc în 17 octombrie 2019, la ora 00.30, pe DN1 în judeţul Alba. Din buletinul de analiză toxicologică alcoolemie rezultă că la prima mostră din data de 17.10.2019, ora 01.40, şoferul a avut o alcoolemie de 2,01 g/l alcool pur în sânge, iar la a doua mostră ora 02.40, o alcoolemie de 1,71 g/l alcool pur în sânge. 

Instanţa a reţinut că Vasile C. a plecat în data de 16 octombrie 2019, în jurul orei 17.00, din localitatea Roşiile, judeţul Vâlcea şi pe drum s-a întâlnit cu o altă persoană căreia i-a propus să vină cu el la Baia Mare. 
 
„Aceasta din urmă i-a solicitat să-l aştepte puţin, timp în care inculpatul a mers la un bar, unde a jucat la aparate şi a consumat 200-300 ml de coniac. La bar a stat aproximativ 3 ore şi au pornit apoi împreună cu Baia Mare. (…) Inculpatul a declarat că după ieşirea de pe autostrada de la Sebeş nu îşi mai aminteşte nimic, s-a trezit ulterior în ambulanţă şi a fost dus la Spitalul Judeţean de Urgenţă Alba Iulia, unde a rămas internat 2 zile”, se precizează în hotărâre. 

De la ieşirea de pe autostradă şi până în zona unde a avut loc accidentul, pe raza localităţii Sântimbru, sunt peste 20 de kilometri.
 
Comunicatul IPJ Alba de la momentul accidentului: „Un bărbat de 47 de ani, din judeţul Maramureş, în timp ce conducea un autoturism, s-a angajat în depăşire, într-o zonă în care această manevră este interzisă prin indicator rutier şi marcaj pe carosabil, intrând în coliziune cu o autoutilitară condusă de un bărbat de 30 de ani, din judeţul Braşov. După impactul cu autoutilitara, autoturismul a intrat în coliziune cu un camion condus tot din sens opus de un tânăr de 27 de ani, din judeţul Suceava. În urma accidentului, conducătorul auto care a provocat accidentul şi un tânăr de 26 de ani, din judeţul Vâlcea, pasager în autoturism, au suferit leziuni corporale şi au fost transportaţi la spital”.
 
Instanţa a considerat că faptele şoferului prezintă un grad deosebit de ridicat de pericol social. „Se reţine că faptele au avut consecinţe grave, soldându-se cu un accident rutier grav, din care au rezultat atât pagube materiale, cât şi leziuni corporale, martorul (…) suferind leziuni care au necesitat 60 zile de îngrijiri medicale. În plus, prin fapta sa inculpatul a pus în pericol grav şi alţi participanţi la trafic fiind implicate în accident alte două autovehicule, doar hazardul determinând ca cei doi conducători auto să nu sufere leziuni corporale.
 
Din planşele foto aflate la dosarul cauzei se observă gravitatea accidentului, maşina condusă de inculpat suferind avarii grave, iar în urma impactului motorul a zburat în afara părţii carosabile. Gravitatea infracţiunii este cu atât mai mare cu cât însuşi inculpatul a declarat că de la momentul ieşirii de pe autostradă în localitatea Sebeş nu îşi mai aminteşte nimic, urmare a consumului de alcool”, se susţine în hotărârea Judecătoriei Alba Iulia pronunţată în 5 octombrie 2021.
 
Despre permisul provizoriu deţinut de Vasile C. se precizează că acestea avea are dreptul de a conduce autovehicule numai pe drumurile publice din Marea Britanie (exceptând autostrăzi) însoţit de un conducător auto cu vechime în conducerea unui autoturism pe drumurile publice de cel puţin 3 ani. Hotărârea a fost contestată, iar dosarul urmează să ajungă la Curtea de Apel Alba Iulia.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările