Papa Francisc a numit un nou episcop auxiliar al Arhidiecezei Romano-Catolice de Alba Iulia. Cine este László Kerekes

Papa Francisc a numit un nou episcop auxiliar al Arhidiecezei Romano-Catolice de Alba Iulia. Cine este László Kerekes

Mons. László Kerekes are 51 de ani

Papa Francisc l-a numit marţi, 26 mai 2020, pe Mons. László Kerekes Episcop auxiliar al Arhidiecezei Romano-Catolice de Alba Iulia.

Ştiri pe aceeaşi temă

Tot marţi este aşteptat la Alba Iulia ministrul de Externe al Ungariei, Péter Szijjártó, care ar urma să se întâlnească cu reprezentanţii Arhidiecezei Romano-Catolice.
 
Mons. László Kerekes este al 27-lea Episcop Auxiliar care slujeşte în Arhidieceza de Alba Iulia. Data şi locul consacrării sale episcopale vor fi stabilite ulterior. Numirea vine după ce în decembrie anul trecut Papa Francisc a acceptat renunţarea la oficiu a Înaltpreasfinţitului György Jakubinyi, la acea vreme Arhiepiscop al Arhidiecezei de Alba Iulia şi a Preasfinţitului József Tamás, Episcop auxiliar al aceleiaşi Arhidieceze, şi l-a numit Arhiepiscop de Alba Iulia pe  Mons. Gergely Kovács, consacrat şi înscăunat pe 22 februarie a.c. în Catedrala „Sf. Mihail” din Alba Iulia.
 
Mons. László Kerekes s-a născut la 23 iulie 1968 în Gheliţa (Covasna). A studiat la Institutul Teologic Romano-Catolic din Alba Iulia până în 1990 şi la Academia Teologică de la Budapesta până în 1992. A fost hirotonit preot pentru Arhidieceza de Alba Iulia pe 16 mai 1993, de către E. S. Mons. György Jakubinyi, pe atunci Episcop auxiliar. A continuat studiile la Ottawa, Canada, unde a obţinut licenţa în Drept Canonic, în 1994, şi doctoratul în 2004. A fost profesor la Seminarul Mare de la Alba Iulia şi paroh în Târgu Secuiesc, fiind membru al Consiliului Prezbiteral şi al Tribunalului Ecleziastic al Arhidiecezei Romano-Catolice de Alba Iulia
 
Arhiepiscopia Romano-Catolică de Alba Iulia are, conform Anuarului Pontifical din 2019, o suprafaţă de 58.234 km2 şi 335.500 de romano-catolici, dintr-o populaţie totală de 3.590.500 de locuitori. Este organizată în 253 de parohii şi are 299 de preoţi diecezani şi 44 de seminarişti în propriul seminar, 132 de persoane consacrate (51 călugări şi 81 de călugăriţe). După numirea noului Episcop auxiliar al Arhidiecezei Romano-Catolice de Alba Iulia, numărul Episcopilor romano-catolici din România ajunge la 13, dintre care 5 sunt emeriţi, iar numărul total al Episcopilor catolici – romano-catolici şi greco-catolici – la 22.

Trei dintre Episcopi, recent numiţi de Papa Francisc – Mons. László Kerekes, Mons. Călin Ioan Bot şi Mons. Cristian Dumitru Crişan -, vor primi consacrarea episcopală imediat după ce condiţiile sanitare impuse de starea de pandemie vor permite celebrarea ceremoniei religioase.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: