Gruparea anticomunistă care plănuia independenţa Ardealului, răpirea lui Nicu Ceauşescu şi revenirea Regelui Mihai FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fotografii realizat în activitatea de filaj a membrilor grupării. Foto arhiva CNSAS
Fotografii realizat în activitatea de filaj a membrilor grupării. Foto arhiva CNSAS

Grupul Cohorta-12 a fost iniţiat în anul 1987 de cîteva persoane din Sibiu care ascultau postul de radio Europa Liberă. Aceştia aveau opinii diferite faţă de cele ale regimului şi doreau revenirea monarhiei în România.

Activităţile grupului au intrat rapid în atenţia Securităţii. Iniţiatorul acestuia a fost arestat şi s-au realizat activităţi de atenţionare şi avertizare asupra membrilor organizaţiei.

De asemenea, au fost dispuse păsuri de supraveghere operativă prin instalarea mijloacelor de interceptare audio. În plus, doi securişti, sursele „Stan” şi „Corali”, au fost infiltrate în grupare, aceştia oferind ulterior informaţii complete despre activităţile şi întâlnirile organizate de membrii acesteia.

Liderul Cohorta-12 era Traian Alexandru Eremia (30 ani), despre care Securitatea susţinea că nu avea nicio ocupaţie. În afară de acesta au mai fost identificaţi alţi nouă membri ai grupării, printre care şi mama şi tatăl lui Eremia. Profesiile membrilor erau unele obişnuite, respectiv zidar, instalator, strungar, zugrav sau electrician.

Membrii grupului au acţionat timp de câteva luni, începând cu noiembrie 1987, timp în care au redactat o serie de manifeste anticomuniste, au încercat să recruteze noi membri şi să înfiinţeze o organizaţie pro-monarhie nimită ”Fascia Regalista Romana”. 

securitate cohorta comunism

Foto arhiva CNSAS

”Sub influenţa negativă exercitată în timp de tatăl său şi unele rude cunoscute cu antecedente politice, precum şi a emisiunilor posturilor de radio reacţionare, şi-a format o concepţie profund duşmănoasă orînduirii noastre socialiste şi, ca urmare, s-a decis să constituie o grupare de nuanţă neofascistă, care să cuprindă elemente neadaptate sistemului social din ţara noastră şi care să întreprindă acţiuni cu character antistatal, prin folosirea unor mijloace şi metode violente”, astfel era descris ”căpitanul” Traian Alexandru Eremia într-o notă a securităţii.

Anchetat la Securitate

La un moment dat, Eremia a fost chemat la Securitate şi avertizat în legătură cu activităţile sale şi pentru că ”a continuat să se menţină pe poziţie duşmănoasă” a fost arestat. Securiştii susţin că în timpul arestului, i s-a plasat prin intermediul unui alt arestat, care era de fapt angajat al regimului, un număr de telefon al unei persoane din Reşiţa care îl putea ajuta să plece din ţară.

securitate cohorta comunism

Filajul obiectivului ”Sică”. Foto arhiva CNSAS

După ce a scăpat de arest, Traian Alexandru Eremia s-a deplasat la Reşiţa, întâlnirea cu persoana respectivă fiind filată şi înregistrată integral. ”A continuat să aibă manifestări ostile, exprimându-şi hotărîrea fermă de a pleca din ţară, convenind cu interlocutorul să se prezinte peste o săptămână în vederea trecerii lui peste frontieră”, se mai susţine în nota informativă. Pe drumul de întoarcere, bărbatul a fost urmărit şi depistat în Sibiu la volan fără permis şi sub influenţa alcoolului. A fost reţinut din nou şi arestat pe o perioadă de 30 de zile.  

Se plănuia răpirea lui Nicu Ceauşescu

În timpul anchetelor, şeful organizaţiei, Traian Alexandru Eremia, a oferit detalii despre intenţiile pe care le aveau. ”O primă acţiune pe care intenţionam să o punem în practică era aceea de declarare a Ardealului ca stat independent, comunicarea acestei decizii la postul de radio Europa liberă, urmând ca prin intermediul acestuia să cerem întoarcerea Regelui Mihai în ţară. 

O a doua acţiune care să conducă la întoarcerea în ţară a regelui şi instaurarea monarhiei consta în luarea ca ostatec al primului secretar al judeţului Sibiu (Nicu Ceauşescu, mezinul cuplului Ceauşescu - n.n.), după care urma ducerea de tratative cu conducătorul actual al statului român, solicitând ca în schimbul eliberării primului secretar să renunţe la conducerea ţării, iar regele care între timp se afla în Ardeal să preia conducerea întregii ţări”, a scris Traian Alexandru Eremia în declaraţia dată la Securitate. Prim-scretar al judeţului Sibiu era Nicu Ceauşescu, fiul dictatorului Nicolae Ceauşescu.

securitate cohorta comunism

Foto arhiva CNSAS

În final, au fost avertizate şi antenţionate un număr de 20 de persoane care ar fi avut legătură cu Eremia”, printre care şi părinţii acestuia. În august 1988 se raporta anihilarea organizaţiei ”compromiterea, izolarea şi discreditarea reciprocă a membrilor grupării şi a legăturilor de interes ale acestora”.

Vă mai recomandăm: 

Cum au îmbogăţit investiţiile străine două oraşe din Transilvania. Bugete uriaşe în 2022 la Sebeş şi Blaj

Fura cărţi din bibliotecă pentru că părinţii nu mai aveau bani să îl ţină la şcoală. Poveste emoţionantă din 1933

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite