FOTO Jocul de cuburi în Epoca de Aur: Ruperea în două şi mutarea unui bloc cu  80 de apartamente din Alba Iulia

FOTO Jocul de cuburi în Epoca de Aur: Ruperea în două şi mutarea unui bloc cu  80 de apartamente din Alba Iulia

Imagine din 1987, din timpul mutării blocului/Foto Arhivele Naţionale Alba

Proiectul ingineresc pus în practică la Alba Iulia în urmă cu 26 de ani, s-a concretizat în ruperea în două a unui bloc de locuinţe şi mutarea pe diagonală pe aproape 70 de metri a  celor două clădiri care au rezultat. Procedeul a fost brevetat de specialistul care a gândit şi coordonat operaţiunea de translatare.


27 mai 1987,  ora 8.35. A fost momentul în care a început mutarea blocului A2, de pe Bulevardul Transilvaniei din Alba Iulia. Întreaga „călătorie” a durat  5 ore şi 40 de minute, pe o axă înclinată de 33 de grade, 50 minute şi 40 de secunde. Translarea s-a făcut cu o retragere şi în acelaşi timp o distanţiere a celor două tronsoane, de 55 de metri.

Undă verde de la Ceauşescu

Blocul A2 era construit perpendicular pe Bulevardul Transilvania din Alba Iulia, iar inginerii vremii au luat în calcul, iniţial,  evacuarea celor 80 de familii şi demolarea imobilului. Soluţia salvatoare a venit de la inginerul Eugen Iordăchescu, de la Institutul „Proiect” Bucureşti . El este inventatorul metodei translaţiei clădirilor.

Înainte de a prezenta cum s-a realizat mutarea propriu-zisă, în urmă cu 26 de ani, trebuie spus că s-a dus muncă de convingere tocmai pe lângă Nicolae Ceauşescu. Una dintre întrebările „tovarăşului“ ar fi fost: „Ce, mă, mutaţi la o parte blocul să se vadă Catedrala Reîntregirii? În cele din urmă, a dat undă verde proiectului.

Proiect şi tehnologie 100% românească

Clădirea de care vorbim avea o greutate de 7.600 de tone, înălţime de 17 metri şi lăţimea de 12

Foto

 metri. Imobilul a fost ridicat cu ajutorul unor prese puternice, aşezat pe niste cărucioare speciale ce au fost trase pe căile de rulare de nişte trolii programate. In punctele-cheie ale construcţiei au fost montaţi senzori de mare precizie la acea vreme.  Practic, cele doua cladiri,  rezultate în urma dezlipirii blocului,  au fost mutate aproape 70 de metri pe diagonala. Imobilul a fost sectionat pe rost, adica pe golul care se lasa intre constructiile foarte lungi.

Privind în urmă, riscurile nu erau de neglijat. Asta, dacă luăm în calcul că pe  toată durata „călătoriei“ locatarii au rămas în apartamente, cu excepţia celor de la parter, iar blocul era conectat la reţelele de apă, gaz, canalizare şi electricitate. „Exista atunci o teamă legată de faptul că translatarea blocului A2 ar fi implicat costuri mai mari, decât dărâmarea şi reconstruirea. După părerea mea relocarea a 80 de familii ar fi fost mai costisitoare. Important rămâne ceea ce s-a realizat“, povesteşte Mircea Abrudean, cel care conducea la acea vreme Antrepriza de Constructii Montaj, cea care a executat lucrarea.

Trebuie sublinit că proiectul, utilajele si tehnologia de mutare a blocului au fost 100% romanesti.  Cum pe atunci era bine întipărită în memoria colectivă spaima de a cheltui valută, nu s-a apelat la nici un import.

Cum a fost reflectată operaţiunea „Blocul“ în presa vremii

Cât despre mediatizarea succesului ingineresc, a fost una mai mult discretă. „Primul segment al blocului A2, cu 40 de apartamente, situat pe B-dul 6 Martie, nr. 89, s-a desprins de fratele geamăn şi a început să ruleze spre o altă destinaţie. Întreaga “călătorie” a durat doar 5 ore şi 40 de minute, pe o axă înclinată de 33 de grade, 50 minute şi 40 de secunde. Translarea s-a făcut cu o retragere şi în acelaşi timp o distanţiere a celor două tronsoane, de 55 de metri. Deplasarea a avut loc fără niciun incident. Pe toată durata translării locatarii au rămas în case, gospodinele şi-au văzut de treburi în bucătărie, copiii s-au jucat în camerele lor.

A fost un moment unic să aluneci pe nesimţite cu întregul bloc de pe B-dul 6 Martie, pe B-dul Transilvaniei. Zeci de locatari au ieşit pe balcoane, consumând în linişte o cafea sau o bere. O gospodină mai inspirată a aşezat pe muchia balconului un pahar plin cu apă, demonstrând că mişcarea a fost aşa de lină că nu s-a vărsat niciun picur de apă, deşi a fost cea mai rapidă translare care a avut loc vreodată. A urmat  mutarea celui de-al doilea tronson geamăn. În final, distanţa dintre cele două tronsoane ale blocului A2 s-a mărit la 55,75 metri, spaţiu suficient pentru încântătoarea esplanadă a B-dului Transilvania, ce desfată ochiul cu noua geografie urbană”, scria ziarul Unirea.

În urma mutării blocului , s-a asigurat şi vizibilitatea Catedralei Incoronarii dinspre latura de vest a municipiului, ceea ce nu a prea fost pe placul comuniştilor, „certaţi“ cu Biserica. Din fotografiile realizate în urmă cu 26 de ani şi păstrate la Serviciul Judeţean al Arhivelor Naţionale Alba se observă  şi mulţimea de curioşii veniţi la faţa locului să vadă pe viu „călătoria“ blocului, cu tot cu locatari. Meritele inginerului Eugen Iordăchescu  au fost recunoscute prin brevetul „Procedeu şi instalaţie pentru ridicarea şi deplasarea construcţiilor“.( Articol scris de NICU NEAG

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos: