Dosarul „Filadelfia”, un cartof fierbinte pasat între instanţe. Ce rol au DIICOT şi SRI în toată povestea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sediul grupului de firme din municipiul Bistriţa
Sediul grupului de firme din municipiul Bistriţa

Tribunalul Alba a reluat în 21 septembrie analiza în cameră preliminară a actelor de urmărire penală realizate de DIICOT Alba Iulia în aşa-zisul dosar „Filadelfia”.

În 2019, DIICOT Alba Iulia a trimis în judecată şapte persoane cu funcţii de conducere în două societăţi cu obiect de activitate transportul intern şi internaţional de persoane, care sunt acuzate de constituirea unui grup infracţional organizat şi evaziune fiscală. 

Cercetările au început în anul 2013, când doi dintre reprezentanţii grupului, Sighiartau Gavril senior şi Sighiartau Ioan Eugen, au fost reţinuţi de procurori, dar au fost eliberaţi, ulterior, de instanţa de judecată.

În ianuarie 2019, dosarul a fost scos de pe rolul Tribunalului Alba şi trimis la instanţa similară din Bistriţa-Năsăud, considerată, de judecătorii din Alba Iulia, competentă să judece cauza. Tot atunci, instanţa din Alba a adresat următoarea solicitare către SRI: ”Restituie Serviciului Român de Informaţii - UM nr. 0198 Bucureşti înscrisurile trimise în plicul cu nr. S 15681/13.01.2020. Pune în vedere Serviciului Român de Informaţii să procedeze la declasificarea înscrisurilor respective şi să le înainteze Tribunalului Alba după finalizarea acestei operaţiuni”.

Şi magistraţii de la Tribunalul Bistriţa-Năsăud au considerat că nu sunt competenţi şi au sesizat Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. În final, instanţa supremă a decis că dosarul se va judeca la Alba Iulia. Primul termen a avut loc în 21 septembrie, dar analiza rechizitoriului a fost amânată pentru 19 octombrie, ”în vederea emiterii unor adrese”.

Pe lângă cei doi proprietari menţionaţi, au mai fost trimişi în judecată Sighiartau Gavril junior, Sighiartau Gelu Petrică, Ani Tabita Mihaela, Coman Leia Eugenia şi Sighiartau Ionela Cristina. Părţi responsabile civilmente sunt firmele Tabita Tour SRL, Filadelfia SRL şi Plus Filadelfia Service SRL. Dosarul a fost înregistrat la Tribunalul Alba în 2 iulie 2019. 

„Filadelfia Group acuză grave nereguli în administrarea probelor în dosarul prin care administratorii uneia dintre companiile din grup, Tabita Tour, au fost trimişi în judecată pentru presupuse infracţiuni economice. Filadelfia Group a cerut procurorilor DIICOT Alba, în mod repetat, să încuviinţeze efectuarea unei expertize financiar-contabile, care ar fi putut demonstra nevinovăţia celor acuzaţi, însă acest drept a fost refuzat de două ori de organele de urmărire penale. Compania va contesta dosarul în camera preliminară, unde va demonstra viciile de procedură comise pe tot parcursul acestui dosar”, au transmis reprezentanţii companiei într-un comunicat de presă făcut public după înregistrarea cauzei la instanţă.

Filadelfia este un grup bistriţean de firme deţinut de familia Sighiartau cu activităţi în domeniile transport rutier de persoane, intern şi internaţional (Tabita Tour), turism (Filadelfia Turism), asigurări (DirektAsig), transport de marfă (Filadelfia Marfă) şi construcţii (Filadelfia Construcţii). Transportatorul Tabita Tour a raportat pentru 2019 o cifra de afaceri de peste 77,9 mil. lei (16,4 mil. euro), în creştere cu 7,5% faţă de anul anterior. Compania a realizat anul trecut un profit net de peste 3,7 mil. lei (794.000 de euro), mai mult cu 42% faţă de anul precedent. 

Vă recomandăm să mai citiţi:

Cum a majorat o comună din Alba cu 140% valoarea unui proiect pentru canalizare şi staţie de epurare

FOTO Încă un proiect ”SF” la Ciugud. Cum va arăta noua şcoală generală ce va fi construită în comună

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite