A condus maşina băut şi a lovit o maşină la semafor. Ce s-a constatat când a fost consultat cazierul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: arhivă Adevărul
Foto: arhivă Adevărul

Un bărbat din Alba Iulia a fost plasat în arest la domiciliu după ce a provocat un accident rutier sub influenţa alcoolului. Acesta a lovit o maşină staţionată la semafor.

Potrivit Parchetului de pe lângă Judecătoria Alba Iulia, în data de 5 februarie 2021, în jurul orei 17:20, inculpatul (B. Vasile Olimpiu) a condus un autoturism pe drumurile publice de pe raza mun. Alba Iulia, respectiv pe str. Calea Moţilor, din direcţia Miceşti spre Stadion, în timp ce se afla sub influenţa băuturilor alcoolice, având o alcoolemie de peste 0,80 g‰ alcool pur în sânge.

În aceste împrejurări, inculpatul a provocat un accident de circulaţie, soldat cu pagube materiale, respectiv a intrat în coliziune cu un autoturism care aştepta culoare verde a semaforului. Din buletinele de analiză toxicologică a rezultat că inculpatul a avut o alcoolemie de 2,41 g‰ alcool pur în sânge la ora 18:13 şi 2,16 g‰ alcool pur în sânge la ora 19:13.

Şoferul a fost reţinut pe o durată de 24 ore de către organele de poliţie, iar în data de 6 afebruarie procurorul a formulat propunere de luare a măsurii arestului la domiciliu faţă de inculpat pe o perioadă de 30 zile, iar judecătorul de drepturi şi liberăţi din cadrul Judecătoriei Alba Iulia a admis propunerea.

Cu privire la persoana inculpatului, din analiza fişei de cazier judiciar rezultă că acesta nu se află la primul contact cu legea penală. Astfel, printr-o hotărâre judecătorească din luna septembrie 2019 i s-a stabilit pedeapsa de 1 an închisoare pentru săvârşirea unei infracţiuni similare de conducere a unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe prev. de art. 336 alin. 1 Cod penal, iar aplicarea pedepsei a fost amânată pe o perioadă de 2 ani de zile.

Totodată, prin această hotărâre judecătorească inculpatului i s-a atras atenţia cu privire la consecinţele săvârşirii unei noi infracţiuni în termenul de încercare de 2 ani de zile. Potrivit art. 88 alin. 3 Cod penal, dacă după amânarea aplicării pedepsei persoana supravegheată a săvârşit o nouă infracţiune, cu intenţie sau intenţie depăşită, descoperită în termenul de supraveghere, pentru care s-a pronunţat o condamnare chiar după expirarea acestui termen, instanţa revocă amânarea şi dispune aplicarea şi executarea pedepsei.

”Precizăm că punerea în mişcare a acţiunii penale şi formularea propunerii de luare a măsurii arestului la domiciliu sunt etape procesuale reglementate în Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual necesar pentru administrarea probatoriului şi prevenirea săvârşii unor alte infracţiuni, iar aceste acte şi măsuri de urmărire penală nu pot în nicio situaţie să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie”, precizează reprezentanţii Parchetului.

Vă mai recomandăm să citiţi:

 

Şoferul fostului primar din Alba Iulia, acuzat de delapidarea a 800 de litri de combustibil. Prin ce ţări a fost plimbat Mircea Hava

 

Un student a învins în instanţă Universitatea Bucureşti. A obţinut anularea şi returnarea taxelor majorate

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite