Un student a învins în instanţă Universitatea Bucureşti. A obţinut anularea şi returnarea taxelor majorate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Studentul a obţinut anularea majorării taxelor la Facultatea de Drept
Studentul a obţinut anularea majorării taxelor la Facultatea de Drept

Un tânăr din Alba Iulia, student la Universitatea din Bucureşti, care de mai bine de patru ani se luptă cu administraţia instituţiei de învăţământ, a reuşit să obţină în justiţie anularea majorării taxelor de studiu.

La sfârşitul anului 2020, Andrei Nicolae Popa a dat în judecată, la Tribunalul Alba, Universitatea din Bucureşti şi a cerut anularea majorării taxelor de studiu pentru studenţii deja înscrişi. 

În luna martie a anului 2020, Universitatea din Bucureşti a emis două hotărâri prin care se decidea indexarea taxelor de şcolarizare începând cu data de 1.10.2020, cu rata inflaţiei de 3,8%. Spre exemplu, un student din anul IV care avea de plătit o taxă de 3.500 de lei, în urma majorării, a fost obligat să plătească 3.650 de lei.

Acum, după decizia instanţei din Alba, dacă reprezentanţii Universităţii din Bucureşti nu vor face recurs (în termen de 15 zile), aceştia vor fi nevoiţi să returneze taxele majorate tuturor studenţilor. Totuşi, deşi hotărârile date de universitate privesc studenţii de la toate specializările, în minuta pe scurt a instanţei din Alba este specificat că decizia are efect doar asupra studenţilor Facultăţii de Drept.

În urma procesului, magistraţii Tribunalului Alba au decis că cele două hotărâri date de Universitatea din Bucureşti sunt nelegale şi au dispus anularea acestora.

”Admite în parte cererea de chemare în judecată formulată de reclamantul POPA ANDREI NICOLAE în contradictoriu cu pârâta UNIVERSITATEA BUCUREŞTI. Anulează în parte Decizia nr.60/17.03.2020 emisă de către Consiliul de Administraţie al Universităţii Bucureşti, prin care s-a decis indexarea taxelor de şcolarizare începând cu data de 1.10.2020, cu rata inflaţiei de 3,8%, în ceea ce priveşte taxele datorate de studenţii Facultăţii de Drept din cadrul Universităţii Bucureşti.

Anulează în parte Hotărârea fără număr din perioada 19-20 martie 2020 adoptată de către Senatul Universităţii Bucureşti, prin care a fost aprobată Decizia nr. 60/17.03.2020 emisă de către Consiliul de Administraţie al Universităţii Bucureşti privind indexarea începând cu data de 1.10.2020, cu rata inflaţiei de 3,8%, a taxelor de şcolarizare datorate de către studenţii Facultăţii de Drept din cadrul Universităţii Bucureşti.

Respinge în rest cererea formulată de reclamant. Obligă pârâta să-i plătească reclamantului suma de 100 de lei cheltuieli de judecată. Cu recurs în 15 zile de la comunicare. Recursul şi motivele de recurs se vor depune la Tribunalul Alba. Pronunţată azi 4.02.2021, prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor de către grefa instanţei”, se arată în decizia pe scurt a Tribunalului Alba.

”Am câştigat procesul cu Universitatea din Bucureşti! Tribunalul Alba a stabilit că indexarea taxelor cu rata inflaţiei este nelegală! Această hotărâre a făcut dreptate pentru miile de studenţi la taxa din UB şi sutele de mii de studenţi la taxa din universităţile româneşti!

Această hotărâre opreşte ABUZURILE UNIVERSITĂŢILOR DE A MAJORA TAXELE PE DURATA CICLULUI DE STUDII! Sunt dispus să îngrop securea războiului cu UB dacă aceasta îşi va recunoaşte vina, îşi va cere iertare public faţă de studenţi şi le va restitui sumele indexate!”, a scris studentul  pe Facebook.

Vă mai recomandăm şi:

 

Incendiu uriaş la Alba Iulia cu pagube de sute de mii de lei. Un depozit de aparate electrocasnice a fost distrus 

 

Şase spitale din Alba nu au autorizaţie de securitate la incendiu. Ce alte probleme au descoperit cei de la ISU

Alba IuliaPartenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite