Bicicletele montane/ mountain bikes şi cele de oraş servesc unor scopuri complet diferite şi ar trebui să te gândeşti la asta când alegi bicicleta perfectă pentru tine.

Care este diferenţa dintre o bicicletă mountain bike şi o bicicletă de şosea?

Principala diferenţă constă în viteză şi rezistenţă. O bicicletă de oraş (biciclete cursiere) este destinată călătoriei pe distanţe mai mari la viteze mai mari, în timp ce  o bicicletă mountain bike este destinată circulaţiei off-road şi este mai puţin potrivită pentru distanţe lungi. Ambele tipuri de biciclete au componente diferite şi un aspect specific.
 
Interesant este că la rândul lor, atât bicicletele de oraş/ bicicleta sosea , cât şi cele mountain bike sunt împărţite în mai multe subtipuri. Dacă vrei să pedalezi în special în oraş, pe distanţe lungi şi să menţii viteza, atunci optează pentru o bicicletă rutieră. Dacă eşti în căutarea aventurii şi vrei să te murdăreşti, să pedalezi pe munte şi pe drumuri uşor accidentate, atunci ar trebui să optezi pentru o bicicletă mountain bike.
 
Totuşi, ca să spunem drept, lucrurile nu sunt atât de simple. De aceea, am notat în continuare şi alte detalii care fac diferenţa dintre o bicicletă de oraş şi una de munte.
 
Bicicleta electrica E-TWOW GE Fat Bike V2 Clasic, Autonomie 50km, Viteza maxima 25 Km/h, motor 250W, roti 20", cauciuc offroad, Far LED, port USB, Baterie LG (Negru) = 4599 lei
 
Biciclete Trekking Focus Crater Lake 3.9 DI, Roti 28", 30 viteze, Cadru S 450mm, Frana pe disc hidraulica (Negru) = 4500 lei
 
 

Biciclete de oraş versus mountain bike: Performanţe şi scop

 
Bicicletele montane sunt concepute pentru utilizare în afara terenului (trasee montane, piste, drumuri cu nămol şi chiar zăpadă). Ele nu sunt proiectate pentru străzi, asfalt şi trotuare. Cu toate acestea, poţi schimba anvelopele şi poţi utiliza un anumit profil pentru a obţine mai multă performanţă în oraş cu o bicicletă montană.
 
Însă bicicletele rutiere de oraş sunt construite pentru viteză şi distanţe mari. Practic, o să ai dificultăţi în a ţine pasul cu o bicicletă de oraş când pedalezi lângă una mountain bike.
 
Bicicletele de oraş sunt mai rapide şi merg foarte frumos pe asfalt şi pavaje. O bicicletă de oraş nu este potrivită în schimb pentru terenuri accidentate şi se va uza foarte uşor dacă o scoţi pe o pistă sau pe un traseu diferit de asfaltul lin.
 
Cât priveşte greutatea, bicicletele de oraş sunt uşoare (sigur, asta depinde şi de tip, model, producător), dar în general ele sunt concepute pentru viteză. Postura este diferită pentru o bicicletă de oraş - cicliştii adoptă o poziţie înclinată spre înainte pentru îmbunătăţirea aerodinamicii. Acest lucru permite, de asemenea, transferul de mai multă putere în pedale.
 
Există diferenţe în greutate, în funcţie de model - bicicletele de oraş sunt mai uşoare. Sigur, nu ne referim la bicicletele montane speciale, de înaltă calitate, care sunt deseori foarte uşoare. Dar, în general, o bicicletă de oraş cântăreşte mai puţin decât una de munte şi este mai uşor de manevrat.
 
Bicicleta Copii Rich Baby W1439D, roti 14", cadru aliaj magneziu, frana C-Brake, roti ajutatoare, 3-5 ani, (Rosu/Negru) = 449 lei
 
Bicicleta Kettler Run Boy, fara pedale, Roti 10" (Alb/Rosu/Bleu) = 429 lei
 
 

Angrenaje şi componente

 
Diferenţele principale între bicicletele montane şi cele de oraş se văd în zona de angrenaje. Bicicletele montane au suspensie pentru a absorbi şocurile pe terenurile accidentate. Anvelopele lor sunt mai late şi au profiluri nodulare care sporesc aderenţa pe pietre şi noroi.
 
De partea cealaltă, bicicletele de oraş au de cele mai multe ori un profil subţire, ceea ce le face să fie mai rapide. Dacă îţi doreşti ceva off-road, îţi recomandăm să te uiţi la o bicicletă proiectată pentru drumuri neasfaltate.
 
Casetă butuc spate
Această casetă din spate este de obicei puţin mai mică la bicicletele de oraş în comparaţie cu cele montane. Singurele excepţii sunt bicicletele de turism (touring road bikes). Casetele bicicletelor de oraş au mai multe trepte individuale, iar despicarea butucului este mai profundă pentru a face faţă unei forţe mai mari. Casetele pentru bicicletele montane au mai multe grupuri de angrenaje pe suport pentru a distribui în mod uniform forţa. De asemenea, producătorii economisesc greutatea prin scurtarea canelurilor.
 
Schimbătoarele frontale
Bicicletele montane au de obicei doar 2 lanţuri, în timp ce bicicletele de oraş au 3. Aceasta înseamnă, de asemenea, că nu poţi schimba pedalele - o pedala de bicicletă MTB/ mtb full suspension nu se va potrivi pe o bicicletă de oraş şi nici invers. Nici nu ar trebui să încerci acest lucru, pentru că vor apărea cu siguranţă probleme. Pentru că o bicicletă rutieră are mai multe lanţuri, acestea se pot schimba într-o treaptă mai grea, permiţând o viteză mai mare.
 
Roţi şi anvelope
Roţile bicicletelor montane au deseori un diametru mai mare şi sunt mai puternice în comparaţie cu bicicletele de oraş. De asemenea, sunt mult mai larg în comparaţie cu bicicletele de oraş şi au profiluri diferite ale anvelopelor. Roţile de biciclete rutiere nu sunt la fel de largi că cele de pe MTB, ceea ce înseamnă o frecare mai mică a suprafeţei şi o viteză mai mare, folosind un efort mai mic.
 
Biciclete Fitness mecanica Fittronic 100B (Neagra) = 349 lei
Biciclete electrica pliabila Himo Z20, Viteza max. 25 Km/h, Autonomie max. 50 Km, Roti 20", Motor 250W (Gri) = 3499 lei
Biciclete electrica pliabila Himo Z20, Viteza max. 25 Km/h, Autonomie max. 50 Km, Roti 20", Motor 250W (Gri) = 3499 lei
 
Ghidon
Ghidoanele sunt diferite prin design şi formă. Bicicletele mountain bike au ghidonul larg şi plat, în timp ce bicicletele de oraş au bare fixe. Specialiştii în ciclism susţin că ghidonul plat oferă mai mult control şi facilitează frânarea cu un singur deget. Alţii spun că barele plate sunt mai potrivite în urcare, dar există mai multă presiune pe încheieturi. Ghidoanele mai puţin plate sunt mai uşor de prins.
 
Furcă bicicletă
Furcile pentru bicicletele montane sunt mai puternice şi mai rezistente, pentru că trebuie să facă faţă mai multor forţe şi să rămână într-o singură bucată. Majoritatea bicicletelor montane au suspensie pentru a absorbi şocurile. De multe ori, bicicletele rutiere au această caracteristică, deşi există biciclete rutiere disponibile care oferă şi suspensie.
 
Pedale
Există o diferenţa majoră între pedalele bicicletelor MTB şi cele pe care le regăsim pe bicicletele de oraş/ bicicleta cross. Nu este ceva neobişnuit ca bicicliştii de oraş să folosească pedale de biciclete montane, dar există unele diferenţe. Ambele au un mecanism care blochează încălţămintea. Diferenţa constă în mărimea clemei ataşate la talpa încălţămintei. Pedalele pentru biciclete montane au cleme destul de mici, care facilitează deblocarea.
Acest lucru are sens, pentru că dacă o să cazi de pe o bicicletă montană, experienţă ar fi mai dureroasă dacă nu poţi debloca uşor pedalele. Bicicletele de oraş au crampoane mai mari, crescând suprafaţă de contact între talpa încălţămintei şi pedale.
 
Există biciclete de oraş/  city bike şi MTB cu pedale plate, iar alegerea depinde de preferinţele tale.
 
Frâne
Frânele pentru bicicletele de oraş au o tracţiune mai scurtă în comparaţie cu bicicletele montane. Bicicletele de oraş au în mod obişnuit frâne mecanice pe disc, etriere în consolă. În schimb, bicicletele montane au deseori frâne în V sau frâne mecanice cu disc. Frânarea este mai frecventă când mergi cu bicicleta, dar nu vrei să opreşti prea repede. Adesea, poate fi vorba de ajustarea vitezei atunci când eşti pe punctul de a atinge un obstacol şi apoi de a accelera din nou.
 

Tipuri de biciclete de munte şi biciclete de oraş

Este greu să faci o comparaţie atât de amplă, pentru că există mai multe tipuri de biciclete de munte şi de oraş. Fiecare tip de bicicletă este conceput pentru stiluri şi circumstanţe diferite şi chiar şi atunci există variaţii subtile. În timp ce unele biciclete se concentrează pe viteză, altele au în vedere mai degrabă confortul.
 
Bicicletele de curse sunt modele uşoare şi simplu de manevrat. Designul lor este aerodinamic şi se concentrează mai degrabă pe viteză decât pe confort. Cadrele sunt mai rigide, iar roţile sunt mai subţiri. Nu sunt excelente pentru terenuri accidentate.
 
Bicicletele de anduranţă sunt destinate distanţelor mari şi rezistenţei. Acesta este tipul de bicicletă pe care îl vezi în concursurile de ciclism în masă, iar geometria sa oferă mai mult confort.
 
Bicicletele de turism oferă confort când vrei să călătoreşti pe distanţe lungi şi oferă o călătorie confortabilă. Nu sunt excelente pentru viteză sau curse.
 

Tipuri de biciclete MTB

XC sau Cross Country sunt cele mai comune biciclete mountain bike şi sunt excelente pentru pedalare intensă. Bicicletele Enduro au suspensie completă şi sunt proiectate de obicei pentru trasee. Sunt în general biciclete de ultimă generaţie şi sunt mai scumpe. Bicicletele MTB downhill sunt gândite pentru terenuri accidentate, în special pentru coborâre şi viteză. Nu sunt concepute pentru urcare, dar sunt excelente pentru coborâre pe pante, pe drumuri accidentate şi cu obstacole provocatoare.
 
Care este cea mai potrivită bicicletă pentru tine?
Când vrei să cumperi o bicicletă, gândeşte-te la următoarele lucruri:
Care sunt obiectivele tale de fitness
Unde plănuieşti să pedalezi şi ce fel de curse vei face
Ce bicicletă ai avut în trecut? Ce ţi-a plăcut la ea şi ce nu ţi-a plăcut la ea?
Care este bugetul tău?
Cât de importantă este calitatea pentru tine?
 
 

Biciclete Mountain bike

Perfectă pentru trasee unidirecţionale, drumuri accidentate, cu pietriş, pământ.
 
Avantaje biciclete mountain bike
- Ramele şi componentele bicicletei sunt gândite pentru a fi forjate
- Geometria cadrului ajută la tracţiune în urcări abrupte şi libere
- Roţile mici, stabile, de 26 inch, se descurcă mai bine pe drumuri cu pietre şi gropi
- Suspensie - mai mult control, pentru că anvelopele rămân în contact
- Confort sporit - cadrul/ furculiţă încasează loviturile, nu corpul tău
- Butoanele late oferă un control bun/ tracţiune pe drumuri accidentate cu murdărie, noroi etc
 
Dezavantaje biciclete mountain bike
- Sunt mai grele decât bicicletele hibride sau de oraş
- Roţile mai mici de 26 inch au o rezistenţă mai mare la rulare/ rolling
- Suspensiile elimină într-o anumită parte eficienţa din cursa pedalei
- Sunt mai lente şi necesită mai mult efort pe drumuri, poteci etc
 
 

Bicicletele de oraş

Sunt ideale pentru oraşe, drumuri asfaltate, cărări netede, piste pavate.
 
Avantaje biciclete de oraş
- Uşoare şi agile, aceste biciclete sunt proiectate pentru viteză
- Poziţia "peste ghidon" transferă cea mai mare putere
- Poziţia de pedalare este mai confortabilă
- Componentele bicicletei au toleranţe strânse
- Roţile uşoare, înalte şi anvelopele subţiri reduc frecarea
 
Dezavantaje biciclete de oraş
- Nu suportă uzura şi forţarea asemenea bicicletelor mountain bike
- Gama de viteze este mai mare aşa că e greu să mergi cu viteză mică
- Poziţia de pedalare poate fi inconfortabilă pentru gât şi încheieturi
 

Biciclete hibride şi confortabile

Sunt biciclete perfecte pentru străzi, dar şi drumuri cu pietriş sau pământ
 
Avantaje biciclete hibride
- Sunt o combinaţie interesantă între uşurinţa unei biciclete de oraş şi rezistenţa unei biciclete mountain bike
- Centrul de greutate este scăzut pentru o manipulare stabilă şi uşoară
- Poziţia verticală de pedalare este confortabilă şi ai vedere frumoasă în faţă
- Rezistenţa la rulare este mai mică şi mai uşoară decât pe bicicletele Mountain Bike
- Crampoanele de pe anvelope sunt mai multe, iar roţile sunt mai largi decât la bicicletele de oraş
 
Dezavantaje biciclete hibride
- Chiar dacă au caracteristici şi de biciclete montane şi de biciclete de oraş, modelele hibrid au şi nişte compromisuri
- Nu sunt nici biciclete de oraş, dar nici biciclete de munte
- Ceea ce asigură confortul poate reduce performanţa
- Bicicletele confortabile sunt mai lente, mai greoaie
- Cadrele conforme şi poziţia de pedalare reduc transferul de putere
- Poziţia verticală adaugă rezistenţă aerodinamică la viteze mai mari.
 
Ai nevoie de o bicicletă nouă? Vino pe evoMAG - avem o mulţime de oferte speciale pentru biciclete dama mountain bike, biciclete de oraş, biciclete trekking, biciclete electrice, biciclete hibrid, pentru adulţi şi pentru copii.