„Cei patru călăreţi ai Apocalipsei”: problemele care aduc un cuplu în pragul divorţului, identificate de un cunoscut terapeut marital

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Critica şi reproşurile  care îl vizează direct pe partener se numără printre lucrurile care pot distruge o relaţie. FOTO Arhivă Adevărul
Critica şi reproşurile  care îl vizează direct pe partener se numără printre lucrurile care pot distruge o relaţie. FOTO Arhivă Adevărul

Deşi conflictele sunt absolut normale chiar şi în cele mai fericite relaţii, barierele care împiedică rezolvarea acestora pot aduce un cuplu în pragul divorţului. Unul din cei mai influenţi şi cunoscuţi psihologi maritali, John Gottman, a identificat cele mai mari probleme, vinovate, în general, de sfârşitul căsniciilor.

John Gottman, un profesor de psihologie specializat în stabilitatea mariajului poate prezice cu o acurateţe de 93,6% dacă un cuplu va divorţa, potrivit unui studiu din 1992. Specialistul studiază cuplurile şi identifică principalele probleme din relaţia acestora care ar putea duce la divorţ. În cartea „Cele şapte principii care fac o căsnicie să funcţioneze” (eng. The Seven Principles for Making Marriage Work) , Gottman explică care sunt lucrurile pe care le urmăreşte pentru a determina dacă o relaţie poate fi salvată sau nu. Numite de psiholog „cei patru cai ai Apocalipsei”, acestea sunt principalele probleme care acţionează ca bariere în rezolvarea conflictelor şi care distrug o relaţie: 

Critica

Critica şi reproşurile  care îl vizează direct pe partener se numără printre lucrurile care pot distruge o relaţie. De exemplu, dacă „nu sunt farfurii curate şi îmi este foame” este o remarcă inofensivă, „eşti inutil, iar nu ai spălat vasele” îl poate răni pe cel de lângă tine. 

Defensiva

Când devii defensiv, mesajul care ajunge la partenerul tău este că nu te interesează cum se simte sau ce spune. „Atitudinea defensivă nu rezolvă conflictul, ci îl amplifică. Dacă devii defensiv atunci când partenerul tău îşi exprimă o nemulţumire, tot ce faci este să refuzi să îţi asumi responsabilitatea pentru probleme şi să le pui pe toate în seama partenerului”, a consemnat Gottman în cartea sa. 

Blocarea conversaţiei

De multe ori, persoanele care devin anxioase se supără sau devin frustrate, se sustrag din conversaţie, chiar dacă rămân fizic prezente. Deşi este un răspuns natural, ridicarea zidurilor poate fi dăunătoare unei relaţii, deoarece conflictul rămâne nerezolvat. 

Dispreţ

Dacă atitudinea defensivă, critica şi blocarea conversaţiei apar chiar şi în relaţiile sănătoase, dispreţul este o problemă gravă, care trebuie rezolvată cât mai curând posibil. Dispreţul apare, de obicei, în relaţiile abuzive, care includ umilirea unei persoane. Aşadar, glumele răutăcioase făcute pe seama partenerului tău sau fapturi că îl corectezi în public sunt semne uşoare de dispreţ. 

Dispreţul este distrugător într-o relaţie pentru că se transformă apoi în dezgust. Este imposibil să rezolvi problemele dintr-un cuplu când eşti dezgustat de partenerul tău, a spus Gottman.

Deşi profesorul de psihologie este de părerere că aceste probleme ar trebui evitate, susţine că certurile sunt perfect normale într-o relaţie. „Cele mai multe certuri care apar în cuplurile căsătorite rămân nerezolvate, rezultând din diferenţele fundamentale ale stilului de viaţă, valorilor sau personalităţilor. Partenerii trebuie să înveţe însă cum să depăşească aceste conflicte cu respect şi consideraţie faţă de sentimentele celuilalt”, este de părere Gottman.

Principala diferenţă între cuplurile fericite şi relaţiile sortite eşecului constă, potrivit psihologului, în faptul că partenerii a căror legătură are şanse de izbândă încearcă să îşi refacă relaţia, făcând paşi mici spre partener. „Fie cu o glumă menită să detensioneze atmosfera, fie cu un simplu «îmi pare rău». Când amorezii au o prietenie puternică, ştiu cum să îşi trimită astfel de semnale reparatoare”, a spus John Gottam.

Viață de cuplu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite