7 tehnici de manipulare la care recurgem ca să obţinem ce vrem de la partenerul de viaţă

7 tehnici de manipulare la care recurgem ca să obţinem ce vrem de la partenerul de viaţă

Cele mai întâlnite tehnici de manipulare a partenerilor de cuplu FOTO lovepanky.com

În ciuda intenţiei de a fi autentici şi deschişi, mulţi parteneri se folosesc în cuplu de anumite strategii pentru a obţine ce îşi doresc. Mai trist este că partenerii nu văd aceste comportamente ca pe un mod de manipulare, ci ca o încercare de a face relaţia să funcţioneze.

Deşi manipularea nu este văzută cu ochi buni, chiar şi partenerii cei mai iubitori şi grijulii folosesc, în mod regulat, tehnici de acest fel pentru a deveni mai convingători. 

De cele mai multe ori, aceştia recurg la manipulare atunci când cred că nu pot obţine ceea ce au nevoie, dacă acţionează normal. Foarte des, comportamentele de acest tip îşi au rădăcina în copilărie.

Psihologul canadian, Randi Gunther, specializat în probleme de cuplu, dezvăluie cele mai întâlnite tehnici de manipulare:

Vinovăţia

Oamenii se simt vinovaţi atunci când nu se ridică la aşteptările partenerilor. Acest lucru este foarte important pentru ei. Daca ştii ce-l face pe partenerul tău să se simtă vinovat şi foloseşti această tactică pentru a obţine ceea ce îţi doreşti, înseamnă că foloseşti o tehnică de şantaj emoţional.

Folosirea altora ca exemplu 

Acest tip de constrângere se foloseşte atunci când un partener citează referinţe părtinitoare pentru a-l convinge pe celălalt. De obicei se folosesc expresii de genul: "Toată lumea crede ...", "O mulţime de cupluri fericite fac ..."

Ascunderea greşelilor

Dacă te temi de critică sau de dezamăgirea pe care partenerul tău o poate arăta atunci când greşeşti, s-ar putea să fii tentat să ascunzi sau să amâni momentul în care vei dezvălui ce ai făcut. Şi acest lucru este tot un mod de manipulare şi de ascundere a adevărului.

„Cosmetizarea” informaţiilor înainte de a fi comunicate 

Înfrumuseţarea sau exagerarea informaţiilor în momentul în care sunt prezentate pentru neutralizarea reacţiei provocate, este tot un mod de manipulare. În cazul în care greşeşti, dar atunci când îi povesteşti partenerului ce ai făcut, creezi o poveste din care să nu pari foarte vinovat, nu faci decât să neutralizezi o reacţie negativă.

Exagerarea unor situaţii

Atunci când joci teatru şi te foloseşti de tot felul de scene dramatice, exagerându-ţi sentimentele, îţi poţi convinge partenerul că a fost tentat să ia o decizie greşită.

Comportamentul pasiv - agresiv

Dacă declari că eşti de acord cu partenerul tău, pentru a evita dezamăgirea sau supărarea, dar atunci când trebuie să puneţi decizia în aplicare te sustragi, acesta şi-ar putea pierde încrederea în tine.

Ascunderea greşelilor, pentru a avea timp să le repari înainte de a se afla adevărul

Este de înţeles că nu doreşti să-ţi dezamăgeşti partenerul cu ceva ce ai făcut, mai ales când eşti sigur că poţi repara problema înainte să se afle de existenţa ei.  Ascunderea adevărului, chiar şi din acest motiv, nu este cea însă o soluţie tocmai corectă.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările