VIDEO Premieră mondială - Mercedes-Benz Actros

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Categoric, una dintre marile premiere de la salonul internaţional dedicat vehiculelor comerciale de la Hanovra - IAA Commercial Vehicle Show, va fi noua generaţie Mercedes-Benz Actros. Adevărul va fi prezent la Hanovra pentru a vă oferi informaţii live.

Noul Actros - detalii esenţiale

Conducerea autonomă 

Cea mai importantă caracteristică este Active Drive Assist. Spre deosebire de alte sisteme care funcţionează doar într-un anumit interval de viteză, Active Drive Assist îi oferă şoferului posibilitatea conducerii semi-autonome la orice viteză, pentru prima oară în cazul unui camion produs în serie. Noile caracteristici includ control activ lateral şi o combinaţie de control longitudinal şi lateral pentru toate intervalele de viteză, îmbinând informaţiile primite prin radar şi camere. 

Active Drive Assist se bazează pe sistemele Proximity Control Assist cu funcţie stop-and-go şi Lane Keeping Assist. Active Drive Assist activează frânarea autovehiculului dacă acesta se apropie prea mult de autovehiculul din faţă şi accelerează până când limita de viteză stabilită este atinsă. De asemenea, ajută autovehiculul să menţină banda de rulare. În cazul în care autovehiculul părăseşte banda de rulare în mod neintenţionat, Active Drive Assist intervine şi virează înapoi spre banda iniţială. Distanţa faţă de autovehiculul din faţă şi poziţia autovehiculului pe banda de rulare pot fi ajustate în mai multe etape, folosind meniul de asistenţă la conducere. 

Pentru orientare pe banda de rulare, sistemul urmăreşte marcajele rutiere de pe ambele părţi ale drumului, cu ajutorul unei camere. Dacă un marcaj detectat este depăşit în mod neintenţionat, Active Drive Assist emite avertizări vizuale şi audio şi ghidează autovehiculul înapoi pe banda de rulare iniţială. Un factor de siguranţă important este reprezentat de faptul că această setare de orientare va rămâne activă chiar şi atunci când Active Drive Assist este dezactivat. 

Situaţiile în care conducerea semi-autonomă cu Active Drive Assist vine în asistenţa şoferului includ drumurile drepte, curbele line, traficul congestionat şi traficul urban cu staţionări şi opriri frecvente. 

Deşi responsabilitatea pentru monitorizarea condiţiilor de trafic îi rămâne şoferului, Active Drive Assist are un aport semnificativ la sporirea siguranţei pe drumuri.

În momentele în care virează independent în cadrul benzii de rulare, Active Drive Assist foloseşte noul sistem de viraj Servotwin, cu asistenţă electro-hidraulică. Atunci când autovehiculul nu are activată funcţia de conducere semi-autonomă, Servotwin suplimentează cuplul de direcţie al şoferului, cu un cuplu de direcţie adiţional, sporind astfel confortul. Mai mult, acest aspect poate fi de ajutor şi în cazul unor manevre efectuate într-un spaţiu restrâns. 

Toate sistemele de asistenţă ale noului Actros coroborează îndeaproape. De exemplu, Active Drive Assist foloseşte mereu parametrii sistemului îmbunătăţit Predictive Powertrain Control, asigurând astfel un stil de conducere eficient. Mai mult, dacă Active Drive Assist detectează trafic în faţă, foloseşte aceeaşi tehnologie de radar şi camere precum Active Brake Assist 5. 

Premieră - Noua generaţie Mercedes-Benz Actros

Reducerea costurilor

Spre deosebire de predecesorii săi, noul Actros consumă cu până la 3% mai puţin carburant pe autostrăzi şi drumuri expres. Iar având în vedere kilometrajul care pe distanţe lungi depăşeşte 120000km/an, acest aspect reprezintă o reducere semnificativă a costurilor pentru operator. Pe drumurile rurale, economia de carburant creşte cu până la 5%, datorită sistemului îmbunătăţit Predictive Powertrain Control.

Mai multe măsuri au fost esenţiale pentru această reducere a consumului de carburant. Acestea includ îmbunătăţirile din punct de vedere aerodinamic: noul MirrorCam înlocuieşte oglinzile exterioare mari şi ajută la reducerea rezistenţei la vânt prin forma armonioasă şi dimensiunile reduse. Acest aspect poate fi observat în special pe autostradă. Noile deflectoare concave şi design-ul optimizat al paravântului frontal ajută, la rândul lor, la perfecţionarea aerodinamicii.

Progresele semnificative în ceea ce priveşte economisirea carburantului pe rutele rurale au fost sprijinite de consolidarea funcţionalităţii sistemului inteligent de control de croazieră, Predictive Powertrain Control. Pe lângă sistemul de localizare prin satelit, noul Predictive Powertrain Control foloseşte hărţi digitale precise şi informaţii despre topografie, viraje, proprietăţi geometrice ale intersecţiilor şi sensurilor giratorii, precum şi semne de circulaţie. Sistemul optimizează stilul de condus şi ia în considerare pantele şi rampele, precum şi drumurile comunale anevoioase, pentru care sistemul de control de croazieră nu era anterior adaptat. 

Obiectivul principal constă în evitarea frânării, accelerării sau schimbării vitezei inutil, transformând autovehiculul într-unul cât mai eficient din punct de vedere al consumului de carburant, oferindu-i şoferului sprijinul de care are cu adevărat nevoie. 

Mai mult, eficienţa consumului de combustibil este consolidată şi prin intermediul interacţiunii dintre sistemele Predictive Powertrain Control şi Proximity Control Assist. Astfel, Proximity Control Assist furnizează informaţii despre autovehiculele din faţă, astfel încât sistemul inteligent de control de croazieră să poată schimba optim treptele de viteză, pentru a folosi inerţia autovehiculului într-o manieră cât mai eficientă. 

Pentru prima oară, Predictive Powertrain Control de pe noul Actros va beneficia de noul Mod de Conducere Economy+, prin intermediul transmisiei automate PowerShift3, creată pentru un stil de condus mai eficient din punct de vedere al consumului de carburant. Programele de condus Standard/Eco/Power sunt incluse în dotările standard. 

De asemenea, o noutate este şi sistemul îmbunătăţit Predictive Powertrain Control, disponibil pentru transportul de mare tonaj, până la 120 de tone, dar şi pentru autovehiculele cu tracţiune integrală, cele cu priză hidraulică de antrenare auxiliară sau cu ambreiaj turbo retarder. 

Pentru a reduce şi mai mult consumul de carburant, a fost dezvoltat un nou raport standard de transmitere pentru puntea spate. Raportul treptelor de viteză a fost redus de la i = 2,533 la i = 2.412. Datorită transmisiei G211, noul raport al treptelor de viteză este disponibil pentru toate modelele Actros dotate cu noile motoare OM 471 cu 6 cilindri în linie şi anvelope 315/70 R 22.5, beneficiile fiind evidente atât pe autostradă, cât şi pe drumurile rurale. 

Actros NGT

Noul Actros este, de asemenea, disponibil cu sistem de tracţiune alternativ, pe bază de gaz natural comprimat 

Aproximativ un sfert mai puţine emisii de CO2 în cazul utilizării gazelor naturale, aproape zero emisii de CO2  în cazul utilizării gazului biologic, nivel scăzut de zgomot şi fără emisii de particule de orice fel - motoarele cu gaz au beneficii clare dacă operatorii de vehicule doresc să reducă rapid emisiile. Drept urmare, noul Actros NGT vine cu un motor alimentat cu gaz, plus o transmisie automată cu convertor de cuplu standard. Modelul dispune de motor M 936 G, de ultimă generaţie, cu şase cilindri şi o putere de 222 kW (302 CP).

Actros NGT este disponibil cu două sau trei axe, fiind o alternativă atractivă pentru transportul de distribuţie mărfuri cu încărcătură grea, pe rute zilnice de până la 250 de kilometri. Rezervoarele sale extrem de stabile, realizate din oţel şi material compozit, au o capacitate de 4 x 145 litri de gaz şi permit suplimentarea cu încă 4 x 100 litri de gaz.

Premieră mondială senzaţională: MirrorCam

Până în prezent, camerele video care înlocuiesc oglinzile exterioare au fost, de obicei, văzute doar pe vehicule concept. Mercedes-Benz Trucks utilizează acum avantajele acestei tehnologii şi, odată cu noul Actros, aduce pe piaţă primul camion de serie din lume care are la bord MirrorCam.

Înlocuind oglinzile convenţionale, principale şi pe cele auxiliare, acest sistem funcţionează în întregime cu camere video şi afişaje digitale. MirrorCam oferă o vizibilitate îmbunătăţită considerabil, iar performanţele sale depăşesc în mod semnificativ cerinţele legale. Pe lângă creşterea siguranţei, renunţarea la oglinzile convenţionale reduce consumul de combustibil, deoarece camerele digitale compacte oferă avantaje aerodinamice considerabile.

Camerele sunt ataşate în dreapta şi stânga plafonului vehiculului. Imaginile captate sunt afişate pe două display-uri de 15 inch, cu o rezoluţie de 720 x 1920 pixeli, amplasate pe stâlpii A din interiorul cabinei. Un efect secundar pozitiv este că şoferul are acum o bună  vizibilitate în diagonală, lărgindu-şi câmpul vizual. În plus, lentilele cu tratament antireflex asigură o protecţie optimă împotriva murdăriei pe raza câmpului vizual. Aceşti factori contribuie, de asemenea, la creşterea siguranţei.

MirrorCam are multiple funcţii care îl ajută pe şofer: în timpul condusului, divizarea clasică şi familiară a câmpului vizual este afişată pe ecrane, la fel ca în cazul oglinzilor convenţionale. La viraje, imagimea carosabilului văzut din curbă este pivotată pe ecran, oferind astfel o vedere optimă a întregului camion - o îmbunătăţire considerabilă în comparaţie cu un sistem convenţional de oglinzi. În plus, liniile de distanţă contribuie la o evaluare mai precisă a traficului din spatele camionului. Există, de asemenea, o linie suplimentară, care poate fi setată individual, pentru a arăta, de exemplu, capătul semiremorcii camionului, făcând astfel şi mai uşoară manevrarea cu precizie a vehiculului. La căderea întunericului, sistemul trece în modul de vizibilitate pe timp de noapte.

În plus, MirrorCam oferă o vedere specială pentru manevra de mers înapoi. Partea superioară a ecranului arată zona din apropierea vehiculului, în timp ce partea inferioară a acestuia arată zona îndepărtată, cu un anumit grad de suprapunere între cele două. Dacă este instalat sistemul Sideguard Assist, MirrorCam afişează avertismente în situaţii de risc.

Braţele camerei video se pot plia înspre şi invers direcţiei de deplasare, design ce favorizează evitarea deteriorării cabinei în caz de coliziune, reducând la minimum costurile de reparaţie.

Unele funcţii ale MirrorCam pot fi personalizate. De exemplu, luminozitatea ecranelor poate fi reglată manual. La fel ca în cazul reglării oglinzilor convenţionale, câmpul vizual poate fi modificat prin intermediul sistemului de pe uşă. La atingerea unui buton, şoferul poate reveni rapid la setările de bază preferate. Tot prin atingerea unui buton poate fi activat sistemul termostat al camerelor de vedere.

Fiind deosebit de util în timpul condusului, MirrorCam este benefic atunci când şoferul se odihneşte sau doarme: un comutator amplasat pe uşă şi unul lângă pat activează sistemul timp de două minute. Acest lucru permite şoferului să verifice pe ecrane, în orice moment, zona din jurul vehiculului. În cazul unei tentative de furt a încărcăturii sau a combustibilului ori de vandalizare a vehiculului, şoferul poate da rapid alarma asupra situaţiei, dacă este necesar. Acest sistem funcţionează chiar şi atunci când perdelele sunt trase sau autovehiculul este complet oprit.

O caracteristică potenţial utilă atunci când vine vorba de vânzarea ulterioară a camionului este aceea că vehiculele cu MirrorCam pot fi echipate cu oglinzi convenţionale, prinse în punctele predefinite de fixare de pe structura uşii.

Multimedia Cockpit 

Două ecrane color sunt centrul acestei interfeţe complet nouă, dezvoltată pentru interacţiunea dintre şofer şi vehicul, fiecare având o diagonală de 10 inch, echipare standard pentru noile modele Actros. În locul panoului convenţional de instrumente cu vitezometrul, tahometrul şi indicatorul nivelului de combustibil, Multimedia Cockpit are un ecran plat de rezoluţie mare, instalat în spatele volanului. Acest ecran oferă şoferului toate informaţiile de bază relevante pentru conducere şi nu numai, cum ar fi notificări Active Drive Assist. Zona centrală a ecranului poate fi configurată conform preferinţelor individuale.

Panoul de bord pentru noul Actros a fost simplificat, iar panoul de comandă convenţional a fost omis. Acesta a fost înlocuit de un al doilea monitor cu ecran plat, cu funcţie tactilă, ce facilitează controlul principalelor funcţii: lumina, încălzirea, aerul condiţionat sau telefonia. Pe lângă acestea, şoferul poate accesa oricând starea vehiculului, cum ar fi presiunea în pneuri sau sarcina pe axă..

Ecranul principal şi ecranul tactil pot fi controlate prin noul volan multifuncţional, cu butoane pentru control tactil, cunoscute şi sub denumirea de plăcuţe de navigaţie tactile. Prin atingerea şi apăsarea butoanelor de control tactil, şoferul poate folosi ambele ecrane în condiţii de siguranţă, chiar şi în timp ce conduce.

Noul Multimedia Cockpit are un aspect modern şi, datorită numeroaselor funcţii noi şi a meniului de navigaţie intuitiv, oferă şi mai mult confort atunci când şoferul conduce, lucrează şi operează. Numeroase opţiuni de conectivitate pentru dispozitive mobile măresc confortul operaţional al Multimedia Cockpit. Pe lângă cele două porturi USB, noul Actros oferă un sistem hands-free cu dublu Bluetooth, ce permite conectarea simultană a două telefoane mobile şi integrarea smartphone-urilor prin Apple CarPlayTM sau Android Auto. Un alt avantaj al noului Multimedia Cockpit este că pot fi salvate până la şase profiluri de şofer, utilizând cardul tahografului digital sau cardul Fleetboard. 

Vehiculele cu Multimedia Cockpit interactiv pot fi conectate la portalul de aplicaţii Mercedes-Benz Trucks pentru a accesa aplicaţii ce măresc confortul şi eficienţa. Pe scurt: „App your Truck" este o realitate pentru noul Actros.

Mercedes-Benz Uptime maximizează disponibilitatea camioanelor prin monitorizarea constantă a vehiculului în timp real. Acest lucru înseamnă că cerinţele de întreţinere sau reparaţii sunt detectate din timp. Echipa de service a Mercedes-Benz anunţă în timp util clientul, oferă recomandări specifice de acţiune şi organizează o soluţie optimă de reparaţii împreună cu echipa de planificare. O caracteristică nouă a Mercedes-Benz Uptime este faptul că include în analiză şi date relevante despre remorcă sau semiremorcă. Astfel, Mercedes-Benz Uptime poate ajuta la evitarea timpilor de staţionare şi a perioadelor de repaus cauzate de defecţiuni sau reparaţii neplanificate şi, de asemenea, ajută la optimizarea vizitelor planificate la service.

Fleetboard

Fleetboard oferă soluţii telematice individuale care îi ajută pe proprietarii de flote să opereze camioanele cât mai eficient posibil. Aplicaţia Fleetboard Manager oferă o modalitate directă şi rapidă de accesare a conectivităţii. Aceasta transmite în permanenţă informaţii despre vehiculele din flotă pentru a identifica soluţii de optimizare, de exemplu în cazul creşterii consumului de combustibil.

Totodată, serviciile Fleetboard pot creşte disponibilitatea camioanelor. Un exemplu este Fleetboard Order Management, care poate fi integrat în mod flexibil în programul companiei, în gestionarea mărfurilor şi în sistemul ERP (planificarea resurselor întreprinderii). Ecranul secundar din noul Multimedia Cockpit oferă toate informaţiile Fleetboard necesare şi este complet integrat în Actros. Astfel, facilitează comunicarea eficientă, procesele transparente şi schimbul facil de informaţii între şofer şi dispecerat - cu obiectivul generic de a îndeplini sarcinile de transport cât mai rapid şi mai profitabil posibil.

Pentru a garanta exploatarea maximă a camioanelor în a genera profit, intervalele de revizie pentru noile modele Actros sunt adaptate aplicaţiei. Atunci când vehiculul necesită întreţinere, Mercedes-Benz ServiceContracts garantează cea mai mare eficienţă. 

Auto



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite