18 septembrie, ziua în care s-a născut fizicianul Leon Foucault, cel care a dat numele celebrului pendul, dar şi unui asteroid

0
Publicat:

La 18 septembrie 1819 se năştea inventatorul celebrului pendul cu care a demonstrat rotaţia Pământului în jurul axei sale, fizicianul francez Leon Foucault. În 1911, tot într-o zi de 18 septembrie, avea loc premiera primului film românesc, „Amor fatal”.

Experimentul din 1851, cu celebrul pendul. Foto Facebook
Experimentul din 1851, cu celebrul pendul. Foto Facebook

53: S-a născut împăratul roman Traian

Domnia lui Traianus (98-117) a reprezentat momentul de maximă putere si expansiune teritoriala a imperiului roman.

Traian este înfăţişat pe columna dedicată războaielor de cucerire a Daciei. Foto arhivă
Traian este înfăţişat pe columna dedicată războaielor de cucerire a Daciei. Foto arhivă

O serie de proiecte edilitare impresionante ale Antichităţii, printre care se află Forumul lui Traian şi Columna lui Traian, capodoperele din Roma ale arhitectului Apollodor din Damasc au fost ridicate în vremea împăratului Traian. În România, ruinele oraşului antic Ulpia Traiana Sarmizegetusa şi monumentul de la Adamclisi amintesc de Traian.

Una dintre construcţiile cele mai impresionante ale vremii sale a fost podul peste Dunăre, unic la vremea sa.

1819: S-a născut Leon Foucault, cel care a dat numele celebrului pendul, dar şi unui asteroid

Fizicianului francez Léon Foucault este celebru mai ales ca inventator al unui dispozitiv cu care a demonstrat rotaţia Pământului în jurul propriei axe şi care este cunoscut în întreaga lume drept „pendulul lui Foucault”.

Numele fizicianului francez a fost înscris pe Turnul Eiffel. Foto Facebook
Numele fizicianului francez a fost înscris pe Turnul Eiffel. Foto Facebook

Jean Bernard Leon Foucault s-a născut pe 18 septembrie 1819, la Paris, şi şi-a început studiile universitare iniţial la medicină, pe care însă a abandonat-o rapid, atunci când a constatat că vederea sângelui îi creează teamă. Astfel el s-a orientat spre fizică, domeniul în care la început a fost pasionat de îmbunătăţirea procedurilor fotografice ale lui L.J.M. Daguerre, fiind în acelaşi timp şi asisten universitar al lui lui Alfred Donné, care susţinea cursuri despre anatomia microscopică.

Mai târziu, în 1950, împreună cu A.H.L. Fizeau, a făcut un experiment utilizând aparatele Fizeau-Foucault pentru a măsura viteza luminii, acesta avea să fie cunoscut ulterior ca „experimentul Foucault-Fizeau”, şi a demonstrat că viteza luminii este mai mică în apă decât în aer.

În 1851, a realizat prima demonstraţie experimentală a rotaţiei Pământului, prin dispozitivul care a primit numele „pendulul lui Foucault”.

Leon Foucault, în 1951. Foto Facebook
Leon Foucault, în 1951. Foto Facebook

„Pendulul lui Foucault” este un dispozitiv gravitaţional, capabil să oscileze în orice plan vertical. Fizicianul a făcut prima demonstraţie în februarie 1851, în Camera Meridianului de la Observatorul din Paris. Câteva săptămâni mai târziu, Foucault a suspendat o sferă cu o masă de 28 de kilograme, prevăzută cu un vârf ascuţit, de domul Panthéonului, la capătul unui fir lung de 67 de metri. Pe podea era presărat un strat de nisip fin, pe care vârful pendului trasa forma unei rozete şi revenea în locul de unde a pornit după 32 de ore. Potrivit Wikipedia, la latitudinea de 30°, o rotaţie completă durează 48 de ore.

De-a lungul carierei sale a primit mai multe premii şi distincţii, printre care Medalia Copley din partea Societăţii Regale şi Legiunea de Onoare, iar în 1864 a devenit membru al Societăţii Regale din Londra. De asemenea, numele lui Leon Foucault este este unul dintre cele 72 înscrise pe Turnul Eiffel şi a fost atribuit şi unui asteroid descoperit în martie 1984, care a fost numir Asteroidul 5668 Foucault.

Leon Foucault a murit pe 11 februarie 1868, din cauza unei posibile scleroze în plăci multiple, şi a fost înmormântat în cimitirul din Montmartre.

1905: S-a născut actriţa Greta Garbo

Născută în Suedia, Greta Garbo s-a afirmat la Hollywood în epoca de aur a filmului mut. Ea este una dintre cele mai cunoscute actriţe, deşi, în mod paradoxal nu a jucat decât 27 de filme.

Frumoasa actriţă Greta Garbo a jucat în 27 de filme. Foto arhivă
Frumoasa actriţă Greta Garbo a jucat în 27 de filme. Foto arhivă

Povestea lui Lev Tolstoi, „Anna Karenina”, dar şi „Camille” şi „Ninotchka” reprezintă momentele de apogeu ale carierei actriţei de origine suedeză. Rolul din „Ana Karenina” a fost unul de-a dreptul emblematic pentru Greta Garbo.

Ultimul ei rol a fost în 1941, în „Two-Faced Woman” („Femeia cu două feţe”), deşi ar fi putut avea o carieră foarte lungă, până în 1990, când a murit.

1911: A avut loc premiera primului film românesc

Primul film românesc se numea „Amor fatal” şi a fost regizat de actorul şi scenaristul Grigore Brezeanu, iar din distribuţia lui făceau parte mari nume ale scenei româneşti, precum Lucia Sturdza-Bulandra, Tony Bulandra, A. Barbelian.

„Amor fatal” (dramă sentimentală aranjată pentru cinematograf) este considerat film pierdut. Presa vremii a catalogat producția drept „cinematografierea uneia dintre cele mai celebre piese din repertoriul Teatrului Național”, însă aceasta nu a putut fi identificată nici până astăzi. Neamțu-Ottonel susține însă că filmul ar fi fost pur și simplu filmarea unui spectacol, într-o grădină de vară, care adunase mult public.

Premiera filmului a avut loc la 18 septembrie 1911, la numai câteva luni după aceea, protagoniștii principali (Tony Bulandra și Lucia Sturdza) căsătorindu-se.

„Unii dintre cei mai buni actori ai noștri au jucat pentru cinematograf și un film în care ei figurează și se reprezintă. Acest film e interesant numai fiindcă figurează în el actorii noștri, nu și prin felul în care ei joacă. Dacă acești artiști - am spus doar că sunt printre cei mai buni pe care-i avem - au totdeauna succes când apar pe scenă, nu tot așa se întâmplă și când e vorba de performanța lor cinematografică”, scria „L'Independence Roumaine”  la 7/20 octombrie 1911.

1960: S-a născut cântăreţul de muzică populară Petrică Mâțu Stoian

Originar din zona Plaiului Cloșanilor din județul Mehedinți, Petrică Mâțu Stoian a fost, deopotrivă, interpret de muzică populară, dar şi om de afaceri. Pe lângă pasiunea pentru muzica noastră tradiţională, îi plăcea apicultura şi petrecea mult timp îngrijindu-lilivada proprie.

Petrică Mâțu Stoian. Foto arhivă
Petrică Mâțu Stoian. Foto arhivă

În perioada 1995-2005 Petrică Mâțu Stoian a fost angajat al Ansamblului artistic profesionist „Doina Gorjului” din Târgu-Jiu, iar apoi, până în 2021, când s-a pensionat, a fost angajat al Ansamblului Profesionist „Maria Tănase” din Craiova.

A murit la 6 noiembrie 2021, la Spitalul Județean de Urgență Reșița, în urma unor complicații suferite după infecția cu COVID-19.

1965: Doi astronomi amatori japonezi au edscoperit cometa Ikeya-Seki

Astronomii japonezi amatori, Kaoru Ikeya și Tsutomu Seki, descoperă cometa Ikeya-Seki, care va deveni mai târziu atât de strălucitoare încât va putea fi văzută lângă Soare în timpul zilei, fiind cunoscută, din acest motiv, sub numele de „Marea Cometă din 1965”.

Ea s-a apropiat, în luna octombrie, de suprafața Soarelui la 450.000 de kilometri, moment în care nucleul său s-a spart în două fragmente, devenind vizibilă în plină zi și prezentând o coadă care se întindea pe 45° din suprafața cerului.

1970: A murit celebrul chitarist american Jimi Hendrix

James Marshall, cunoscut în industria muzicală ca Jimi Hendrix, a fost cântăreț, compozitor și chitarist american. Deși cariera sa a durat doar patru ani, este considerat unul dintre cei mai influenți chitariști din istoria muzicii universale.

Născut în Seattle, Washington, Hendrix a început să cânte la chitară la vârsta de 15 ani. După liberarea din serviciul militar, acesta își urmează chemarea artistică, acompaniind diferite formații în localuri din Statele Unite. După ce basistul Chas Chandler îi devine manager, artistul se mută în Anglia, unde creează primele sale hituri alături de The Jimi Hendrix Experience. Printre acestea se numără „Hey Joe”, „Purple Haze” și „The Wind Cries Mary”.

Devine celebru în Statele Unite după concertul de la Festivalul Monterey din 1967, iar un an mai târziu, în 1968, lansează albumul său final, „Electric Ladyland”.

Artistul moare din cauza consumului de barbiturice în 1970, la vârsta de 27 de ani, devenind rapid o figură emblematică în cultura psihedelică a lumii occidentale. Post-mortem, i-au fost acordate o serie cuprinzătoare de onoruri, fiind listat de revistele Time și Rolling Stone ca fiind cel mai mare chitarist electric din toate timpurile.

2019: A murit regizorul român de teatru şi film Alexandru Darie

Ducu Darie, cum îi spuneau prietenii, s-a născut pe 15 iunie 1959 într-o familie de artişti, părinţii săi fiind actorii Consuela Roşu şi Iurie Darie.

Regizorul Alexandru Darie a fost fiul actorilor Iurie Darie şi Consuela Roşu. Foto arhivă
Regizorul Alexandru Darie a fost fiul actorilor Iurie Darie şi Consuela Roşu. Foto arhivă

Aşa cum mărturisea, Ducu Darie a crescut mai mult prin teatu, unde părinţii, care nu aveau cu cine să îl lase acasă, îl luau cu ei la repetiţii. A început să facă figuraţie încă de la vârsta de 6 ani, dar a preferat regia.

În studenție a regizat spectacolul Paracliserul, de Marin Sorescu, pentru care i s-a acordat Marele Premiu pentru cea mai bună producție la Festivalul International al școlilor de Teatru Jacques Lecoq, Riccione, Italia, 1981.

După absolvirea facultății a lucrat la Teatrul de Stat din Oradea, dar a colaborat cu multe alte teatre din ţară, iar din 1989 a semnat regia la Teatrul de Comedie din București. După o perioadă în care a creat spectacole pentru multe dintre scenele Bucureştene, în 2002 Alexandru Darie a devenit directorul Teatrului Bulandra din București, iar în decembrie 2006 a fost ales președinte al Uniunii Teatrelor din Europa cu sediul la Paris.

Regizorul Alexandru Darie a murit la vârsta de 60 de ani în 2019, fiind înmormântat la Cimitirul Bellu, cu onoruri militare.

Istoria zilei



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite