Trump caută conspiraţii peste tot: „Nu au vrut să avem un vaccin înainte de alegeri”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Donald Trump FOTO EPA-EFE
Donald Trump FOTO EPA-EFE

Preşedintele american în exerciţiu Donald Trump caută vinovaţi pentru înfrângerea sa în alegeri şi se ia inclusiv de Agenţia Medicamentelor din SUA, pe care o acuză de „lipsă de curaj” în anunţarea unui vaccin anti-COVID-19.

Donald Trump vede conspiraţii peste tot împotriva sa, inclusiv la Agenţia Naţională a Medicamentelor.

„Agenţia Medicamentelor şi Democraţii nu au vrut să avem un vaccin înainte de alegeri, aşa că au făcut anunţul la cinci zile după alegeri. Aşa cum am avertizat tot timpul!”, a scris Donald Trump marţi pe Twitter, unde a lansat un nou şir de postări acuzatoare.

„Aşa cum am spus multă vreme, Pfizer şi ceilalţi vor anunţa vaccinul doar după alegeri, pentru că nu au avut curaj să o facă înainte de alegeri. Şi Agenţia Medicamentelor ar fi trebuit să-l anunţe mai devreme, nu din motive politice, ci pentru a salva vieţi”, a scris liderul în exerciţiu de la Casa Albă, uitând, pesemne, că a fost învestit acum patru ani să conducă o ţară democrată, nu o autocraţie sau o dictatură unde anunţurile se fac în funcţie de preferinţele liderului suprem.

Primul vaccin anti-COVID-19 care dă rezultate concrete

Vaccinul împotriva COVID-19 al Pfizer şi Biontech este „eficient 90%”, au anunţat luni cele două laboratoare, în urma primei analize intermediare a testului lor, aflat în faza a treia, ultima înaintea omologării.

Pfizer şi BioNTech au salutat „o mare zi pentru ştiinţă şi omenire”.

Cele două companii intenţionează să ceară ca vaccinul să fie aprobat de urgenţă până la sfârşitul acestei luni.

Aproximativ 12 vaccinuri se află în faza finală a testării, însă acesta este primul vaccin care dă rezultate.

Vaccinul foloseşte o abordare experimentală - injectarea unei părţi a codului genetic al virusului - cu scopul de a pune în mişcare sistemul imunitar.

Vaccinarea constă în două doze, administrate la un interval de trei săptămâni.

Testele - în Statele Unite, Germania, Brazilia, Argentina, Africa de Sud şi Turcia - arată că vaccinul asigură o protecţie de 90% la şapte zile de la administrarea celei de a doua doze.

Pfizer estimează că poate furniza 50 de milioane de doze până la sfârşitul acestui an şi aproximativ 1,3 miliarde de doze până la sfârşitul lui 2021.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite