Proteste SUA. Susan Rice: „Nu aş fi surprinsă dacă Rusia i-ar incita pe extremiştii din ambele tabere”. Reacţia diplomaţiei ruse

Proteste SUA. Susan Rice: „Nu aş fi surprinsă dacă Rusia i-ar incita pe extremiştii din ambele tabere”. Reacţia diplomaţiei ruse

Susan Rice FOTO AFP

Susan Rice, fostă ambasadoare la ONU şi consilieră pentru Securitate Naţională la Casa Albă, avertizează că Rusia ar putea miza pe inflamarea protestelor din Statele Unite prin provocarea părţilor extremiste. Diplomaţia rusă s-a grăbit să-i dea replica.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Nu aş fi surprinsă dacă Rusia i-ar incita pe extremiştii din ambele tabere cu ajutorul reţelelor de socializare. Nu aş fi surprinsă dacă Moscova ar finanţa sub o formă sau alta”, a declarat Susan Rice pentru CNN.

Cu toate că declaraţia nu are caracter oficial, purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei ruse, Maria Zaharova, s-a grăbit să răspundă pe un ton acid. Într-o postare pe Facebook, oficialul rus denunţă „un exemplu perfect de propagandă”. La rândul său, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a catalogat această declaraţie drept o insinuare falsă.

În Rusia, presa afiliată Kremlinului vede deja mâna lui George Soros în spatele mişcării Antifa, în timp ce unii oficiali vorbesc despre un conflict interetnic agravat de dificultăţile economice. Deputata Elena Panina duce acest discurs la extrem, susţinând că „evenimentele din Minneapolis au provocat pogromuri în întreaga ţară”.

Încă de pe vremea Uniunii Sovietice, Moscova caută orice punct vulnerabil din Occident pentru a-l exploata în sensul de a-şi creşte imaginea. Acest efort propagandistic s-a intensificat pe măsura dezvoltării reţelelor de socializare, cu alegerile din 2016 din Statele Unite în prim-plan. În contextul apropierii unui nou scrutin prezidenţial peste Atlantic, programat la 3 noiembrie, Moscova este suspectată acum că încearcă să profite de orice situaţie ivită pentru a-şi răspândi mesajele prin intermediul reţelelor sale de troli din mediul online.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: