Misterul roiurilor de drone care au dispărut brusc după ce au „atacat” state din SUA: „Erau cu adevărat sinistre”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

Americanii din trei state din Midwest au fost speriaţi de roiuri de drone care au zburat în formaţie deasupra caselor şi autostrăzilor în 2019 şi 2020, iarna, în dimineţi uneori ceţoase, iar apoi aceste drone misterioase au dispărut brusc.

Placido Montoya, 35, un instalator din Fort Morgan, Colorado, se îndrepta spre muncă cu maşina, în ajunul Anului Nou trecut ,când a observat lumini clipind pe cer. Auzise vorbindu-se despre drone în comunitatea sa, dar era prima dată când le vedea el însuşi. N-a putut spune câte erau şi a pornit în urmărirea lor ca să le piardă când au prins deodată o viteză de peste 190 km pe oră.

„Erau sinistre, cu adevărat sinistre. Nu ştiu cum să le descriu, dar e ca şi când ne-ar fi urmărit”, a spus Montoya, citat de The Guardian.

În acea noapte, Vince Iovinella, ajutorul de şerif din comitatul Morgan, a primit peste 30 de apeluri de la locuitori care au văzut „drone roind peste tot”. El însuşi a văzut una cu lumini roşii, albe şi verzi.

Stalele Nebraska şi Kansas aveau aceeaşi invazie misterioasă a dronelor. Din decembrie 2019 şi până în ianuarie 2020 cele trei state americane au fost tulburate de multiple observări ale unor vehicule aeriene fără pilot cu anvergura aripilor chiar şi de 18 metri.

În aceeaşi noapte, un ajutor de şerif din statul Nebraska a anunţat şi el că a văzut între 30 şi 50 de drone, alţi martori fiind la rândul lor alarmaţi de viteza şi mărimea lor. Unul dintre ei, Mike, din Lindon, Colorado, a mărturisit că s-au gândit chiar să treacă la luptă.

După un an de la incidente, în ciuda unei investigaţii comune FBI, Forţele Aeriene şi FAA, nu se ştie ce au fost - drone, teorii ale conspiraţiei sau o tehnologie nouă.

Martorii au filmat dronele deasupra caselor, autostrăzilor şi fermelor din Colorado. Cel puţin unele dintre aceste obiecte au fost sigur drone, potrivit lui Douglas D Johnson, cercetător la Coaliţia Ştiinţifică pentru Studii ale Fenomenelor, Aeriene care a obţinut date publice despre incidente - ofiţeri de poliţie din statele americane vizate văzut chiar ei dronele. Brett Tingley, jurnalist la publicăţia de specialitate The War Zone spune: „Relatările martorilor coincid în privinţa unor durate mai mari de zbor decât dronele fără pilot standard”. 

Totuşi anchetele nu au scos nimic la iveală. Un jurnalist Vice a citat o misiune de aproape şase ore a Departamentului de Siguranţă publică din Colorado (CDPS), pe 6 ianuarie, care n-a identificat nicio activitate ieşită din comun.

Aaron Gordon a scris că unele raportări s-au putut explica ca isterie de masă creată şi de articolele din presă. Frenezia i-a prins şi pe oficiali care au pretins că văd „cartofi din spaţiu” pe câmpuri.

Iovinella admite că s-a creat isterie, observând: „m-au enervat oamenii care au spus că n-am văzut nimic, pentru că nu e adevărat. Sunt sigur de ce s-a întâmplat în primele zile. Au fost acolo”.

Din 6 ianuarie până în 22 ianuarie, un grup de lucru special de 70 de persoane de la FBI, FAA, Forţele Aeriene şi forţe de aplicare a legii locale a investigat incidentele doar că acestea au fost din ce în ce mai rare.

„Nu am primit niciun fel informaţii prin care să determinăm ce au văzut exact aceşti oameni şi dacă erau într-adevăr drone sau cine le opera”.

O anchetă separată a CDPS privind observaţii între 6 şi 13 ianuarie a identificat planete, stele, drone private, condiţii atmosferice, avioane de pasageri. Doar patru observaţii au fost inexplicabile.

Iovinella spune că dronele dispăruseră deja când au debutat anchetele.

James Scanlan, directorul cercetării sistemelor autonome la Universitatea Southampton, explică că nu pot fi identificate dronele care nu emit semnale radio şi care deci nu sunt controlate de la sol.

Bazele militare au negat că sunt operatorii acelor drone.

Localnicii vorbesc de traficanţi de droguri, operaţiuni secrete sau spioni străini. Scanlan spune că e plauzibil să fi fost drone comerciale puternice precum Penguin B fabricate de o companie lituaniană.

Mike, martorul din Lindon, care operează un cont de Facebook cu 3.700 de membri ce urmăresc activitatea de drone, pretinde că dronele au sisteme de supraveghere audio, care perturbă semnalele mobile. Nu e singurul care se se plânge de asta.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite