Departamentul de Stat al SUA avertizează cetăţenii americani să nu călătorească în Rusia

Departamentul de Stat al SUA avertizează cetăţenii americani să nu călătorească în Rusia

FOTO: AFP

Departamentul de Stat al Statelor Unite şi-a reiterat, duminică, avertismentul că cetăţenii americani nu ar trebui să călătorească în Rusia din cauza „tensiunii continue de-a lungul graniţei cu Ucraina” şi a avertizat totodată asupra riscului unui conflict al Rusiei cu Ucraina, informează Reuters, preluat de Agerpres.

Ştiri pe aceeaşi temă

Evitarea călătoriilor în Rusia este justificată de „posibilitatea hărţuirii cetăţenilor americani", în special de către poliţia rusă, dar şi de o „aplicare arbitrară a legilor locale". 
 
Tot duminică, SUA a ordonat plecarea membrilor din familiile personalului de la ambasada sa din Ucraina. Departamentul de Stat al SUA a autorizat, de asemenea, plecarea voluntară a angajaţilor guvernamentali americani şi a declarat că americanii ar trebui să ia în considerare plecarea imediată.
 
Ambasada SUA la Kiev a avertizat într-o declaraţie că „o acţiune militară a Rusiei ar putea avea loc în orice moment, iar guvernul Statelor Unite nu va fi în măsură să evacueze cetăţenii americani într-o astfel de situaţie, astfel încât cetăţenii americani care se află în prezent în Ucraina ar trebui să-şi facă planurile în acord cu acest lucru".
 
„Ne-am consultat cu guvernul ucrainean cu privire la acest pas şi ne coordonăm cu ambasadele aliate şi partenere din Kiev, pe măsură ce îşi stabilesc poziţia", a declarat ambasada SUA.
 
Oficialii Departamentului de Stat au refuzat să spună câţi americani s-ar afla în prezent în Ucraina. Totuşi, ambasada Statelor Unite la Kiev continuă să funcţioneze, iar însărcinatul cu afaceri Kristina Kvien rămâne în Ucraina, au precizat reprezentanţii Departamentului de Stat.
 
Rusia a adunat zeci de mii de soldaţi la graniţele sale cu Ucraina, iar statele occidentale se tem că Moscova plănuieşte un nou asalt asupra unei ţări pe care a mai invadat-o şi în 2014 pentru a anexa peninsula Crimeea. Rusia neagă că plănuieşte un atac, dar spune că ar putea întreprinde acţiuni militare dacă nu este îndeplinită o listă de cerinţe care include o promisiune din partea NATO de a nu permite niciodată aderarea Ucrainei la alianţa militară. Diplomaţii americani şi ruşi nu au făcut niciun progres major în cadrul discuţiilor de săptămâna trecută.
 
 
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările