Biden cere serviciilor secrete un nou raport cu privire la originea SARS-CoV-2. O agenţie crede că apariţia în urma unui accident de laborator este mai probabilă

Biden cere serviciilor secrete un nou raport cu privire la originea SARS-CoV-2. O agenţie crede că apariţia în urma unui accident de laborator este mai probabilă

Joe Biden / FOTO EPA-EFE

Joe Biden a ordonat agenţiilor de informaţii ale Statelor Unite să investigheze orginea virusului SARS-CoV-2, dându-le un termen de 90 de zile pentru prezentarea unui raport.

Ştiri pe aceeaşi temă

Biden a anunţat, într-un comunicat de presă publicat miercuri de Casa Albă, că a cerut un raport despre originile COVID-19 imediat după ce şi-a intrat în atribuţiile de preşedinte. Acesta doreşte să afle „inclusiv dacă (n.red. - virusul) a apărut în urma contactului uman cu un animal infectat ori în urma unui accident de laborator”.
 
După ce a primit raportul iniţial luna aceasta, Biden a cerut investigaţii suplimentare.
 
„Până astăzi, serviciile de informaţii ale Statelor Unite au ajuns la două scenarii plauzibile, dar nu au o concluzie definitivă asupra problemei”, spune preşedintele american.
 
Biden spune că două servicii de informaţii tind să susţină scenariul transmiterii virusului de la un animal infectat, în timp ce un serviciu de informaţii tinde să susţină scenariul apariţiei virusului în urma unui accident de laborator. Toate serviciile de informaţii care au investigat problema şi-au exprimat poziţiile cu „cu o încredere scăzută ori moderată”, majoritatea considerând că nu există informaţii suficiente momentan pentru un răspuns clar.
 
Preşedintele le-a cerut agenţiilor de informaţii „să-şi reia eforturile pentru a colecta şi analiza informaţiile care ne pot aduce mai aproape de o concluzie definitivă” în termen de 90 de zile.
 
„Statele Unite vor continua să colaboreze cu partenerii săi din întreaga lume pentru a presa China să participe la o anchetă internaţională completă, transparentă şi bazată pe dovezi”, a adăugat preşedintele, criticând atitudinea Beijingului cu privire la această problemă.
 
Cu câteva ore înainte de lansarea comunicatului de presă al lui Joe Biden, Beijingul a acuzat miercuri Washingtonul că a difuzat teorii ale conspiraţiei cu privire la originile pandemiei. China a criticat constant teoria conform căreia COVID-19 ar fi apărut în urma unui accident de laborator din cadrul Institutului de Virologie din Wuhan.
 
După o şedere de patru săptămâni la Wuhan la începutul acestui an, un studiu comun realizat de OMS şi experţi chinezi în martie a considerat că un accident de laborator este „extrem de puţin probabil”. Cu toate acestea, dezbaterea a fost reaprinsă zilele acestea în Statele Unite, după ce Wall Street Journal a publicat un articol în exclusivitate despre un raport al serviciilor americane de informaţii care susţine că trei cercetători din Wuhan au fost spitalizaţi cu simptome similare celor de COVID-19 în luna noiembrie 2019.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările