Stagiul militar, o armă redutabilă a Kremlinului pentru reprimarea tinerilor opozanţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tineri ruşi protestând în apropierea Kremlinului FOTO EPA-EFE
Tineri ruşi protestând în apropierea Kremlinului FOTO EPA-EFE

În timp ce vorbeşte despre stagiul său militar, Ruslan Şaveddinov este inundat de amintiri amare. Timp de un an, acest tânăr opozant rus a fost forţat să-şi îndeplinească serviciul militar în Arhipelagul Novaia Zemlea, în Arctica, în mijlocul urşilor polari.

„M-au trimis cât mai departe posibil”, spune acest activist din tabăra lui Aleksei Navalnîi, liderul opoziţiei ruse, care a fost otrăvit cu Noviciok, apoi încarcerat la întoarcerea din Germania în Rusia, la mijlocul lui ianuarie.

Singura consolare a lui Ruslam Şaveddinov este că acum nu se mai teme de urşi, după ce i-a tot văzut cutreierând în jurul postului său izolat de pe Arhipelagul Novaia Zemlea, accesibil doar cu elicopterul. Acolo a fost cantonat împreună cu alţi patru soldaţi.

„Un urs m-a urmărit într-o zi. Până la urmă nu a fost agresiv, pentru că îl tot hrăneam”, a explicat pentru AFP tânărul în vârstă de 25 de ani.

În Rusia, peste 250.000 de tineri cu vârste cuprinse între 18 şi 27 de ani îşi îndeplinesc anual stagiul militar, trecut în 2008 de la doi ani la un an, ceea ce a permis într-un fel reducerea practicii de iniţiere, una destul de barbară. Şi totuşi, violenţele persistă.

Tocmai din cauza violenţelor, numeroşi tineri ruşi caută să scape de efectuarea stagiului militar obligatoriu. Unii reuşesc să se sustragă din motive medicale sau de studii, alţii ignoră pur şi simplu convocările şi plătesc în cele din urmă mită.

În ceea ce-i priveşte pe opozanţi, situaţia lor este mereu prea complicată. Asta deoarece puterea recurge la stagiul militar în cazul lor pentru a-i reduce la tăcere.

„Pedeapsă nemeritată”

Ruslan Şaveddinov a fost supus unor presiuni imense şi a fost vizat de două percheziţii la sfârşitul lui 2019. Puterea încerca astfel să-l împiedice să organizeze o serie de manifestaţii la Moscova şi să lanseze o strategie pentru a lupta împotriva partidului lui Vladimir Putin în alegerile locale.

Anume atunci a fost recrutat în armată în pofida, spune el, „scutirii medicale”. Apelurile sale nu au fost luate în seamă. La 23 decembrie 2019, poliţiştii i-au spart uşa apartamentului, l-au încătuşat şi l-au trimis aşa în Marele Nord.

„Nu îmi imaginam că Rusia va relua practica exilării personalităţilor politice”, subliniază el, denunţând o încercare de „înfricoşare” a tinerilor.

În timpul stagiului militar, Şaveddinov nu a avut dreptul să folosească un telefon mobil şi a fost nevoit să corespondeze cu rudele şi apropiaţii prin intermediul scrisorilor, care întârziau cu săptămânile.

El a făcut parte dintr-un grup de trei colaboratori ai lui Aleksei Navalnîi trimişi împotriva voinţei lor în armată în ultimii cinci ani. Alţii patru au fost daţi în judecată pentru „neîndeplinirea” obligaţiilor militare.

Oleg Kozlovski, un activist pentru drepturile omului în vârstă de 36 de ani, a fost mobilizat în 2007 în timp ce le explica autorităţilor că studiază şi deţine totodată o scutire medicală.

„Cazul meu era un precedent periculos. Acum aceste metode sunt utilizate pe larg”, spune, cu regret, acest angajat al ONG-ului Amnesty International.

„Este o pedeapsă nemeritată, un mijloc de a izola”, continuă Oleg Kozlovski, notând că autorităţile ruse recurg la această practică atunci când nu pot să fabrice anchete penale sau să găsească motive reale.

Potrivit acestuia, cazurile activiştilor cunoscuţi trimişi în armată nu sunt decât „vârful iceberg-ului”. În paralel, tinerii reţinuţi în cursul manifestaţiilor sunt de regulă supuşi unei „verificări” a situaţiei lor militare şi recrutaţi imediat dacă este cazul.

În 2019, anchetatorii ruşi au identificat „134 de cazuri” de acest tip în rândul protestatarilor arestaţi la Moscova. Verificări similare au avut loc după manifestaţiile pro-Navalnîi din ianuarie şi februarie.

Solicitat pentru a oferi lămuriri pe acest subiect, Ministerul rus al Apărării a preferat să nu răspundă, menţionează AFP.

„Şcoala de sclavie”

La o sută de kilometri de Sankt Petersburg, la Luga, Margarita Iudina se revoltă faţă de convocările primite recent de fiii săi de 24, respectiv de 20 de ani, Robert şi Rostislav.

Pentru ea, aceste convocări sunt legate de „activităţile sale politice”. Susţinătoare a lui Aleksei Navalnîi, doamna Iudina a fost lovită de poliţie în ianuarie în cursul unui miting. Cazul ei a devenit public şi a pus într-o situaţie delicată poliţia rusă.

„Este vorba de presiune, intimidare şi hărţuire, pentru ca să vorbesc mai puţin”, explică această femeie în vârstă de 54 de ani care refuză ca băieţii săi, dintre care unul este diabetic, să fie trimişi în armată. 

În opinia ei, armata rusă este „o şcoală de sclavie”.

În Altai, regiune din Siberia, Vsevolod Gunkov, un activist în vârstă de 19 ani, vrea la rândul său să scape de stagiul militar. Vizat iniţial de presiuni, el a primit o convocare în toamna anului trecut. A evitat-o la limită.

„Am contestat imediat decizia comisiei militare”, a declarat el.

Dar a primit o nouă convocare în aprilie. „Necazurile continuă”, conchide tânărul activist, dând asigurări că va lupta până la capăt împotriva reducerii sale la tăcere.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite