UPDATE Ruşii au început să voteze în alegerile prezidenţiale. Mai multe nereguli semnalate de observatori

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Arhivă
FOTO Arhivă

Ruşii au început să voteze sâmbătă seara în Extremul Orient, în cadrul unui scrutin în care Vladimir Putin este sigur că va obţine al patrulea mandat la Kremlin, scrie The Associated Press.

UPDATE 17.15 Prezenţa la urne în alegerile prezidenţiale de duminică a depăşit 50% a anunţat Comisia electorală centrlă (CEC), scrie The Associated Press.

În total 51,9% dintre cei 111 milioane de ruşi cu drept de vot şi-au exprimat opţiunile politice până la ora locală 17.00 (16.00, ira României), a precizat CEC.

Reprezentanţi ai autorităţilor electorale au subliniat totodată că încurajarea unei prezenţe mari la vot respectă legislaţia rusă.

UPDATE 12.00 Comisia electorală centrală (CEC) rusă a anunţat că site-ul său a fost ţinta unei încercări nereuşite de atac informatic în timpul alegerilor prezidenţiale, relatează The Associated Press.

Preşedinta Comisiei, Ella Pamfilova, a declarat pentru presă că a fost vorba despre o tentativă de atac prin negarea distribuită a serviciului (DDoS) provenind de la computere din 15 ţări, fără să le numească.

Asemenea atacuri sunt frecvente.

Eforturi de perturbare a site-ului au avut loc în timp ce alegători din Extremul Orient votau deja, însă ele au fost respinse de autorităţile ruse, a declarat ea.

În contextul în care autorităţile americane anchetează presupuse atacuri informatice ruse şi alte amestecuri în alegerile care l-au adus pe Donald Trump la Casa Albă în 2016, autorităţile ruse au avertizat că puteri străine încearcă să se amestece în scrutinul de duminică.

 UPDATE 11.30 Opoziţia rusă şi organizaţii neguvernamentale au denunţat mai mult de o mie de nereguli la alegerile prezidenţiale de duminică din Rusia, destinate îndeosebi să crească participarea la scrutinul la care preşedintele Vladimir Putin ar urma să fie reales fără probleme pentru al patrulea mandat, informează AFP.

Organizaţia neguvernamentală Golos, specializată în monitorizarea alegerilor şi care a întocmit o hartă cu fraude pe site-ul său internet, a raportat la ora 11:00 GMT 1.839 de cazuri de nereguli, cum ar fi umplerea urnelor cu buletine de vot, cazuri de voturi multiple şi obstrucţionarea activităţii observatorilor.

Golos şi-a manifestat îngrijorarea faţă de constrângerile exercitate de către angajatori sau de universităţi, care i-au obligat pe angajaţi şi pe studenţi să voteze nu la locul lor de reşedinţă, ci la locul lor de muncă sau de studiu "unde se poate controla participarea lor la scrutin".

Mişcarea principalului adversar al Kremlinului, Aleksei Navalnîi, care susţine că a trimis peste 33.000 de observatori la birourile de votare, raportează, de asemenea, sute de cazuri de fraudă, în special la Moscova şi în regiune, la Sankt-Petersburg şi Başkortostan, în Urali.

Navalnîi - care a fost împiedicat să participe la scrutin din cauza unei condamnări penale pe care el a catalogat-o ca fiind orchestrată de putere - a difuzat pe contul său de Twitter duminică dimineaţă o înregistrare video care arată -potrivit lui - introducerea în urnă a mai multor buletine la o secţie de votare din Extremul Orient al Rusiei, iar Comisia electorală a promis să investigheze cazul.

Militanţi ai opoziţiei au indicat de asemenea că alegători au fost transportaţi cu autobuzul la secţii de votare de către poliţie sau distribuiri de cupoane cu reduceri ruşilor care merg la urne.

Simpatizanţii săi trimişi ca observatori denunţă de asemenea că sunt împiedicaţi să-şi exercite calitatea de observatori. 

UNPATE 11.15 Furie în Ucraina, care nu le permite ruşilor să voteze în alegerile prezidenţiale

Forţe în domeniul securităţii încercuiesc duminică instalaţii ruse în Ucraina, unde Guvernul refuză să le permită ruşilor să-şi exprime opţiunile politice în alegerile prezidenţiale ruse, relatează The Associated Press.

Poliţia ucraineană păzeşte Ambasada Rusiei la Kiev şi misiunile consulare la Odesa şi în alte oraşe.

Kievul a anunţat că doar unor oficiali diplomatici ruşi li se va permite să voteze duminică, în scrutinul în care preşedintele rus în exerciţiu Vladimir Putin urmează să primească al patrulea mandat.

Milioane de etnici ruşi trăiesc în Ucraina, însă numărul alegătorilor ruşi înregistraţi în această fostă republică sovietică este neclar.

Ucraina protestează astfel faţă de scrutnul organizat în Crimeea, anexată de Rusia în urmă cu exact patru ani.

UPDATE 10.15 Vladimir Putin a asigurat duminică, după ce a votat la un birou de votare din Moscova, că va fi mulţumit cu orice scor care îi va permite să fie reales pentru al patrulea mandat, relatează AFP.

Întrebat despre procentul de voturi pe care îl consideră satisfăcător, preşedintele rus a răspuns, conform imaginilor difuzate de AFP TV:"Nu contează atât timp cât îmi dă dreptul de a ocupa funcţia de preşedinte".

"Sunt sigur de programul pe care îl propun ţării", a adăugat el, prezentându-se la secţia de vot nr. 2151 din cadrul Academiei de Ştiinţe din Moscova, unde a votat de mai multe ori în ultimii ani, îmbrăcat în costum negru şi purtând o cravată vişinie.

În acest context, portalul newsru.com remarcă faptul că niciun fel de program nu a fost postat pe site-ul candidatului Vladimir Putin, unde s-a găsit loc doar pentru lozinca "Un preşedinte puternic- o Rusie puternică!" şi extrase cu unele promisiuni.


Secţiile de votare s-au deschis duminică, la ora locală 8.00 (sâmbătă, 22.00, ora României) în regiunile Ciukotka şi Kamciatka şi se vor închide duminică la ora locală 20.00 (20.00, ora României) în enclava Kaliningrad.

În contextul în care Putin este sigur că va obţine o victorie, autorităţile depun eforturi să scoată lumea la vot, pentru a-i asigura o legitimitate mai mare. Unii muncitori ruşi au denunţat presiuni intense la care sunt supuşi de angajatori să demonstreze că au votat.

Evgheni Roizman, primarul din Ekaterinburg, al patrulea cel mai important oraş rus, a declarat că oficiali locali şi angajaţi ai statului au primit ordine ”de sus” să se asigure că prezenţa la urne este de peste 60%.

„Folosesc totul, şcoli, grădiniţe, spitale - bătălia pentru prezenţa (la vot) este fără precedent”, a declarat Roizman, unul dintre extrem de puţinii reprezentanţi ai opoziţiei în funcţii alese importante.

O doctoriţă de la un spital din Ekaterinburg a prezentat AP un tip de presiune menit să scoată oamenii la vot.

Doctoriţa, care s- prezentat drept Ekaterina, de teama unor repercusiuni, a declarat că atât ea cât şi colegii său au fost îndemnaţi să completeze formulare care cer detalii nu doar cu privire la locul unde îşi exprimă opţiunea, cât şi numele şi datele a doi ”aliaţi” pe care i-au convins să voteze.

„Nu ai ce să comentezi”, a declarat ea sâmbătă, într-o cafenea. ”Oamenii s-au indignat la început, au spus «ei ne încalcă drepturile», dar ce poţi să faci?”.

Ekaterina a declarat că nu ştie ce va face cu buletinul de vot şi că se gândeşte că ar putea scrie pe el „Putin este un cretin”. Însă ea crede că dacă nu se va prezenta la vot îi este în pericol locul de muncă, iar şeful ei, pe care-l place, va ieşi într-o lumină proastă.

Ea subliniază că nu s-ar duce să voteze dacă nu ar fi obligată.

„Ce rost are? Ştim deja rezultatul. Este doar un circ”, a declarat ea.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite