„Fata cu Constituţia” din Rusia şi-a aflat sentinţa. Studenta compară cazul ei cu cel al unei tinere executate în Germania nazistă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Olga Misik citind Constituţia rusă în faţa forţelor de ordine FOTO Vera OIeinikova/ BBC
Olga Misik citind Constituţia rusă în faţa forţelor de ordine FOTO Vera OIeinikova/ BBC

Olga Misik, o studentă în vârstă de 19 ani devenită o speranţă a mişcării pro-democraţie în Rusia, a primit o sentinţă cu privire la „restricţionarea libertăţii” în baza unor acuzaţii de vandalism.

Olga Misik a intrat în vizorul represiunii regimului Putin după ce a citit din Constituţie în faţa forţelor de ordine în timpul protestelor din primăvara şi vara anului 2019.

Protestele au avut loc în vederea denunţării deciziei autorităţilor din Moscova de a interzice participarea unor aliaţi ai opozantului Aleksei Navalnîi la alegerile municipale desfăşurate în toamna acelui an. Olga Misik avea pe atunci 17 ani.

Ea şi doi prieteni de-ai săi au fost declaraţi vinovaţi de vandalizarea unei clădiri guvernamentale după ce au agăţat un banner în sprijinul deţinuţilor politici şi au aruncat cu vopsea roşie pe o cabină de securitate din faţa clădirii Procuraturii Generale în august 2020.

Procurorii spun că cei trei tineri au provocat daune în valoare de 3.500 de ruble (47 de dolari americani), în timp ce avocaţii acestora au precizat că vopseaua era solubilă şi nu ar fi putut produce stricăciuni.

Pe durata procesului, inculpaţii s-au aflat sub arest limitat la domiciliu, neputând părăsi locuinţa între orele 22.00 şi 06.00, şi nu au avut voie să se apropie la mai puţin de 10 metri de clădirile guvernamentale, să ia parte la evenimente publice sau să folosească mijloace de comunicare.

Conform verdictului pronunţat marţi, Olga Misik nu va avea voie să iasă din casă între orele 22.00 şi 06.00 timp de doi ani şi două luni.

Prietenii săi Ivan Vorobievski şi Igor Başarimov au fost condamnaţi la un an şi nouă luni de „restricţionare a libertăţii”, cu interdicţia de a ieşi din casă între orele 23.00 şi 05.00.

Sunt deseori întrebată dacă mi-e teamă”, şi-a început studenta pledoaria în faţa instanţei.

„Cei mai mulţi din cei ce întreabă sunt din străinătate, pentru că ei sunt cei ce nu cunosc specificul vieţii noastre... Ei nu cunosc sentimentul de deznădejde cu care ne hrănim de sugari, şi nici faptul că tocmai el ne atrofiază toate semnalele fricii şi ne infectează cu o neputinţă învăţată. Ce rost are să te temi dacă viitorul tău nu depinde de tine? Nu mi-a fost frică niciodată. Am simţit disperare, neputinţă, deznădejde, confuzie, anxietate, furie, dar nici politica, nici activismul nu m-au infectat cu frică”, a continuat Olga Misik, care a împlinit 19 ani la începutul anului.

Tânăra a comparat cazul ei cu cel al Sophiei Scholl, studenta germană executată de regimul nazist pentru că a distribuit pliante anti-război.

„A fost condamnată pentru pliante şi graffiti, în timp ce eu am fost judecată pentru postere şi vopsea”, a menţionat ea.

„În esenţă, amândouă am fost persecutate pentru «crime de gândire». Procesul meu a fost foarte asemănător cu procesul Sophiei, iar Rusia de astăzi este foarte asemănătoare cu Germania fascistă. Chiar şi în faţa ghilotinei, Sophie nu şi-a abandonat convingerile şi exemplul ei m-a inspirat să nu caut o înţelegere (cu autorităţile, n. red.). Sophie Scholl este întruchiparea tinereţii, a sincerităţii şi a libertăţii”, a subliniat Olga Misik.

„Cineva a spus odată că nu te poţi teme dacă ştii că ai dreptate. Dar Rusia ne învaţă să ne temem tot timpul. Este o ţară care încearcă zilnic să te omoare. Şi dacă nu faci parte din sistem, eşti ca şi mort”, a conchis ea.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite