După ce a „eliberat” parţial Ucraina de nazişti, Putin a trecut la „eliberarea” Rusiei de capitaliştii străini

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO EPA-EFE
FOTO EPA-EFE

Preşedintele a numit tranziţia la plăţi în ruble un pas important către suveranitatea economică şi a anunţat o nouă creştere a ponderii plăţilor în moneda naţională.

Din aprilie, Rusia va înceta furnizarea de gaze naturale ţărilor neprietenoase în baza contractelor existente, dacă nu este plătită în ruble. Acest lucru a fost declarat joi de preşedintele rus Vladimir Putin, la o întâlnire privind dezvoltarea transportului aerian şi a producţiei de avioane.

Potrivit şefului statului, riscurile existente în comerţul cu gaze sunt inacceptabile pentru Moscova şi nu intenţionează să se angajeze în activităţi de caritate pe piaţă.

Putin a numit tranziţia la plăţi în ruble un pas important către suveranitatea economică şi a anunţat o nouă creştere a ponderii plăţilor în moneda naţională.

TASS a adunat principalele declaraţii ale preşedintelui şi prevederile decretului său privind comerţul cu gaze.

„Procedură transparentă”

Pentru prima dată, Putin a anunţat pe 23 martie decizia de a transfera în ruble plăţile pentru livrările de gaz către ţările neprietenoase, explicând acest lucru prin îngheţarea activelor ruseşti în Occident. În acelaşi timp, preşedintele a dat instrucţiuni să se elaboreze o „procedură clară, transparentă” pentru plăţi, inclusiv achiziţionarea de ruble pe piaţa valutară rusă, şi a asigurat că Moscova va continua să furnizeze gaze „în conformitate cu volumele şi preţurile, conform principiilor de tarifare stabilite în contractele încheiate anterior.”

Din decretul şefului statului publicat joi, rezultă că, acei cumpărători care provin din ţări neprietenoase vor transfera fonduri în valută străină către Gazprombank, care va cumpăra deja ruble la bursă şi le va transfera în conturile speciale de ruble ale importatorilor. Din aceste conturi se va face plata livrărilor de gaze.

Procedura de funcţionare a conturilor speciale la Gazprombank va fi stabilită de Banca Centrală în termen de 10 zile. Totodată, decretul interzice în mod expres suspendarea operaţiunilor pe astfel de conturi, precum şi reţinerea şi debitarea fondurilor din acestea ca parte a îndeplinirii obligaţiilor cumpărătorului care nu ţin de plata gazelor naturale.

Din document rezultă că noua procedură de decontare nu se va aplica exportului de gaze naturale lichefiate. Anterior, secretarul de presă al preşedintelui Federaţiei Ruse, Dmitri Peskov, a declarat că instrucţiunea de a accepta plăţi în ruble privea Gazprom, dar nu se aplică Novatek. Sunt posibile şi alte excepţii, care vor fi stabilite de comisia guvernamentală pentru controlul investiţiilor străine.

După cum a subliniat Putin, livrările se vor opri în cazul în care cumpărătorii refuză să plătească gazul în ruble: „Nimeni nu ne vinde nimic gratis şi nici nu vom face acte de caritate. Adică, contractele existente vor fi oprite”. Decretul său interzice, de asemenea, continuarea livrărilor dacă acestea nu sunt plătite în ruble.

Un alt pas spre „suveranitate”

Potrivit lui Putin, „dacă te uiţi la întreg, atunci transferul plăţilor pentru livrările ruseşti de gaz către ruble ruseşti este un pas important către întărirea <...> suveranităţii financiare şi economice”. „Vom continua să ne mişcăm consecvent şi sistematic în această direcţie în cadrul unui plan pe termen lung, de creştere a ponderii decontărilor în comerţul exterior în moneda naţională şi în monedele acelor ţări care sunt parteneri de încredere”, a adăugat Putin.

Să nu uităm că pe vremea CAER (Consiliul de Ajutor Economic Reciproc, organism creat la iniţiativa URSS-ului în 1949, ca organizaţie economică a statelor comuniste europene) exista „rubla transferabilă” o monedă scripturală supraevaluată (adică în favoarea URSS) folosită în schimburile comerciale dintre ţările comuniste. Această nouă mişcare a lui Putin aminteşte puternic de acele vremuri, cu diferenţele că acum, „rubla transferabilă” se doreşte a fi folosită la nivel mondial, iar cursul de schimba va fi unul diferit pentru „prietenii” şi „neprietenii” Kremlinului.

Preşedintele rus şi-a mai justificat măsura şi prin faptul că Rusia „nu este singură”. „Mulţi furnizori tradiţionali de resurse energetice de pe piaţa mondială vorbesc şi despre diversificarea monedelor de plată,” îşi justifică acesta decizia.

Putin le-a mai „reamintit” europenilor că politicienii lor sunt gata să „neglijeze interesele cetăţenilor lor, doar pentru a-şi face plăcere stăpânului lor de peste mări,” inclusiv cumpărând gaz lichefiat scump din Statele Unite în loc de gaz rusesc ieftin şi limitând consumul în Europa însăşi. „Oamenii sunt îndemnaţi să mănânce mai puţin, să se îmbrace mai cald pentru a economisi la încălzire, să refuze să călătorească. Şi toate acestea se presupune că sunt în beneficiul acelor oameni cărora li se cere să accepte aceste privaţiuni voluntare de dragul solidarităţii abstracte din Atlanticul de Nord,” a spus preşedintele rus, numind-o „un fel de populism”.

Continuarea acestei politici ameninţă Europa cu „dezindustrializarea pe scară largă şi cu pierderea a milioane de locuri de muncă”, precum şi cu o scădere dramatică a nivelului de trai, a avertizat Putin. În plus, preşedintele Rusiei este sigur că un alt val de migraţie din ţările în curs de dezvoltare spre cele europene este inevitabil după criza alimentară care se va produce în lume.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite