Deportările, o veche politică de stat a Moscovei ce continuă în secolul XXI: Câţi ucraineni au fost duşi în Rusia de la începutul războiului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO EPA-EFE
FOTO EPA-EFE

Peste 1,9 milioane de cetăţeni ucraineni, dintre care peste 307.000 de copii, au ajuns, cu sau fără voia lor, în Rusia de la începutul războiului, arată noile date furnizate de Ministerul rus al Apărării.

Conform sursei citate, numărul ucrainenilor intraţi sub supraveghere în teritoriul rus este de 29.733 în ultimele 24 de ore, dintre care 3.502 copii.

În total, 1.936.911 ucraineni, dintre care 307.423 de copii, au fost duşi în Rusia de la începutul războiului, pe 24 februarie.

În timp ce partea rusă vorbeşte despre evacuări, partea ucraineană denunţă un proces de deportare.

De altfel, partea rusă refuză orice culoar de evacuare către zonele controlate de Ucraina, iar numeroşi ucraineni care au reuşit să scape din teritoriul rus se declară victime ale deportărilor.

Cazul lui Volodimir Hoprun, prezentat de BBC, este elocvent în acest sens. Voluntar al Crucii Roşii, Hoprun a fost reţinut de ruşi pe 18 martie în apropiere de Kiev în timp ce evacua civili cu un autobuz. A fost ţinut în primele zile într-o cameră de 28 de metri pătraţi de la subsolul unei fabrici. A stat înghesuit acolo împreună cu 40 de persoane. „Am fost bătuţi cu puşti, loviţi cu pumnii şi cu picioarele. M-au legat la ochi şi mi-au legat mâinile cu bandă adezivă. Au tot cerut informaţii despre armată”, a mărturisit el pentru BBC. De acolo, Volodimir Hoprun a fost dus în Belarus, unde i s-a înmânat un nou act de identitate, cu locul de naştere în „Republica Sovietică Socialistă Ucraina”.

Deportările au reprezentat de-a lungul secolelor o politică de stat la Moscova, fiind intensificate mai ales pe vremea lui Stalin pentru a dezrădăcina oameni şi a epura populaţii întregi.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite