SUA ar putea reduce cooperarea din cadrul alianţei de spionaj „Cinci Ochi“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Născută din cel de-Al Doilea Război Mondial, alianţa „Cinci Ochi“ este cea mai profundă şi exhaustivă colaborare între serviciile de spionaj. Însă acum Washingtonul ameninţă că va limita informaţiile pe care le furnizează reţelei, dacă membrii săi nu vor exclude echipamentele gigantului chinez de telecomunicaţii Huawei, din reţelele lor mobile 5G.

Ce este alianţa „Cinci Ochi“?

Denumirea „Cinci Ochi“ (Five Eyes) se referă la clasificarea de securitate a documentelor: SECRET – AU/CAN/N.Z./U.K./U.S EYES ONLY (doar pentru ochii ţărilor menţionate). Aceasta a fost înfiinţată în 1946, atunci când SUA şi Marea Britanie au fost de acord să instituţionalizeze schimbul de informaţii care au ajutat cele două state să câştige războiul; Marea Britanie a reuşit să spargă codul Enigma al Germaniei, obţinând acces la comunicaţiile de război ale Germaniei, în timp ce SUA a  spart Codul Purpuriu al Japoniei. Canada a aderat la club doi ani mai târziu, şi Australia şi Noua Zeelandă în 1956. Grupul se pricepe atât de bine la păstrarea secretelor, că existenţa sa a fost dezvăluită publicului abia la mijlocul anilor 2000.

Ce informaţii sunt împărtăşite?

Nu este clar ce presupune schimbul de informaţii, dar se pare că este unul intens. Mare parte dintre informaţiile clasificate ale NSA publicate de Edward Snowden în 2013 erau marcate cu „FVEY“, fiind disponibile pentru ceilalţi membri „Cinci Ochi“. Atunci când reţeaua a luat naştere, SUA şi Marea Britanie au fost de acord la un schimb nerestricţionat de informaţii privitoare la comunicaţiile naţiunilor străine. La acel moment, acest lucru presupunea în mare parte semnale radio şi apeluri telefonice interceptate în timpul Războiului Rece. Acordul le permitea celor două state să se bazeze pe acţiunile de interceptare, fără să trăbuiască să dubleze infrastructura şi să urmărească submarinele sovietice înarmate nuclear. Cercetări publice sugerează că cele cinci agenţii naţionale încă împart lumeaîn zone de specializare, pentru a-şi maximiza resursele. Însă odată cu apariţia internetului, comunicaţiile monitorizate s-au extins exponenţial. Susţinătorii susţin că această colaborare a fost esenţială pentru securitatea internaţională.

Care sunt îngrijorările Statelor Unite?

SUA consideră că dacă noile reţele 5G din jurul lumii sunt construite folosind echipament Huawei, Guvernul chinez şi agenţiile sale de spionaj ar putea avea o fereastră în sisteme. 5G va conecta, în cele din urmă, mult mai multe dispozitive decât reţelele actuale de date; SUA avertizează alte state că echipamentul 5G al Huawei, cipurile şi softwareul  ar putea fi folosite de agenţiile chineze de informaţii pentru a le spiona. Cu cât sunt împărtăşite mai multe informaţii americane, cu atît există un risc mai mare ca acestea să ajungă la Beijing. Huawei a negat că echipamentul său este compormis şi nu au fost prezentate dovezi care să arate contrariul.

Ce are de gând să facă SUA?

În februarie, secretarul de Stat Mike Pompeo a avertizat membra „Cinci Ochi“ Noua Zeelandă că SUA nu vor mai împărtăşi informaţii cu ea dacă ţara include Huawei în „sistemele sale importante de informaţii“. În aprilie, el le-a transmis acelaşi mesaj şi aliaţilor NATO şi în mai a avertizat Marea Britanie în mod deosebit să nu se „bâlbâie“ în ceea ce priveşte excluderea Huawei. În public, preşedintele Donald Trump a tratat superficial problema, răspunzând „nu“ la întrebarea dacă Marea Britanie ar trebui să nu mai primească informaţii americane ca urmare a acestei dispute. „Avem un schimb de informaţii incredibil şi vom reuşi să rezolvăm neînţelegerile“, a spus el.

Cum au răspuns ceilalţi membri ai alianţei „Cinci Ochi“?

Marea Britanie încă nu are o poziţie oficială referitoare la Huawei; sancţiunile recente asupra companiei, anunţate de americani, au complicat şi prelungit o analiză a implicării lanţului de aprovizionare în securitatea naţională. Canada nu a luat nicio decizie în ceea ce priveşte restricţionarea sau interzicerea companiei. Australia şi Noua Zeelandă au făcut deja paşi pentru restricţionarea accesului Huawei. 

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite