Summit NATO la Bucureşti

Summit NATO la Bucureşti

Cei 26 de lideri aliaţi vor decide viitoarea extindere a Alianţei în Capitala României România va găzdui în 2008 summitul Alianţei Nord-Atlantice, a anunţat ieri, la Oslo, secretarul

Rusia se ceartă cu NATO

Rusia se ceartă cu NATO

Miniştrii de externe din cele 26 de ţări membre ale NATO, reuniţi la Oslo pentru a discuta cu Rusia aspecte privind scutul american antirachetă, au abordat ieri subiecte cu potenţial

Victoria împotriva Daesh autointitulat Stat Islamic – ISIS sau ISIL – a fost declarată până acum de două ori. Mai întâi de către Donald Trump, preşedintele american anunţând încheierea campaniei în Siria „în proporţie de 98%“, cu ocazia ocupării sătucului Baghouz, ultima zona din celebrul Califat rămasă controlată de către organizaţie.

acum 3 luni · comentarii (26)

Poate, prea rapid şi pe nedrept, am uitat că plecarea rapidă a americanilor din zonele strategice ale Orientului Apropiat nu înseamnă numai o situaţie de criză majoră de credibilitate cu care se confruntă Statele Unite, resimţită acum dureros şi de vârfurile clasei sale politice.

acum 2 ore · comentarii (7)

5 zile de linişte în zona de conflict, cu toţi actorii mobilizaţi pentru a-şi crea un avantaj poziţional în ceea ce este doar o pauză în conflict şi nicidecum unn acord de pace, iar textul agreat la Ankara după două ore de negocieri nu conţine nici măcar vreo aluzie la aranjamente pe termen lung, rezultat al unui tratat negociat.

Citiţi cu atenţie această misivă adresată de Trump omologului său turc. Arată cum i se adresează un membru NATO colegului său de care este legat prin angajamentele comune în cadrul Aliaţei Atlanticului de Nord  şi prin acorduri strategice care au garantat, cel puţin până acum, securitate în această parte a lumii acoperită de Tratatul de la Washington.

acum 2 zile · comentarii (37)

Am tot sperat că, la un moment dat, Uniunea Europeană va fi în stare, confruntată cu iminenţa unui posibil extrem de apropiat tsunami de imigraţie ilegală, să fie în stare să aibă coloană vertebrală şi asta să se traducă printr-o decizie simplă şi esenţială: ajungerea la măsuri comune la nivelul celor 28 de State Membre pentru a sancţiona ofensiva de mari proporţii declanşată de Turcia pe teritoriul sirian.

acum 3 zile · comentarii (35)

Dincolo de toate pozele care „dau bine“ cu soldaţi, tancuri sau avioane sau cu cele din „seria cu refugiaţi“, mult departe de atenţia opiniei publice dirijate de impulsuri emoţionale spre judecăţi în alb/negru, se negociază acum, deloc alterat de praful şi fumul exploziilor şi spaimele umanitare, adevăratul scenariu care se ţese de ceva timp la nivel regional.

acum 4 zile · comentarii (14)

Operaţiunea militară turcă din Nord-Estul Siriei, în zona kurdă, a început să acumuleze victime, să exceadă limitele anunţate iniţial, ale zonei de securitate turco-americane şi să se transforme tot mai mult în planul anunţat al unei zone tampon de 30 km în sudul frontierei turce,

acum 4 zile · comentarii (35)

Izolată pe plan mediatic şi blamată pentru incursiunea sa în Nord-estul Siriei şi atacurile împotriva gherilelor şi civililor kurzi, Turcia are propria sa naraţiune în legătură cu perspectivele situaţiei din Siria, care se aşază pe liniile majore de raţionalitate occidentală şi pe ţintele stabilite deja de către NATO şi UE în regiune:

acum 5 zile · comentarii (23)

Din comoditate sau din neştiinţă, foarte mulţi responsabili politici au subestimat sau, în cel mai bun caz, au încercat să minimalizeze importanţa enormă a problemei „luptătorilor străini“ plecaţi, în primul rând din fanatism apoi, posibil, şi din oarecare motive financiare, să lupte pentru cauza Marelui Jihad în cadrul grupărilor înarmate de care a dispus Statul Islamic din Irak şi Levant (ISIS).

acum 6 zile · comentarii (78)

Permiteţi-mi să încep cu o glumă, tristă, dar perfect realistă, care circulă între negociatorii de criză pe care am avut ocazia să-i întâlnesc în decursul carierei de corespondent de presă. Povestea spune că, la o reuniune în G7, preşedintele unei super-puteri îi anunţă pe omologii săi:

acum 7 zile · comentarii (52)

Este posibil şi asta ar duce la apariţia unor vulnerabilităţi majore pentru SUA şi, ceea ce ne interesează direct şi nemijlocit, ar constitui şi o lovitură directă dată capacităţilor de previziune, analiză şi alertă timpurie din cadrul NATO.

acum 8 zile · comentarii (49)

Este posibil, asta pe măsură ce se conturează un scenariu absolut similar celor care s-au petrecut în toate ţările în care s-a încercat o formă oarecare a „primăverii arabe“, eşecul lor aducând fie haos generalizat ca în Libia, fie revenirea, ca în Egipt, la o conducere militară pură şi dură care, din primul moment, a redeschis porţile mai vechii colaborări cu Rusia.

acum 9 zile · comentarii (23)

Cel puţin până în acest moment, ceea ce se întâmplă în teren vine să confirme sensul a ceea ce anunţase iniţial Donald Trump atunci când a vorbit despre retragerea efectivelor americane care încă mai existau în nord-estul Siriei, lăsând cale liberă unei ofensive a armatei turce ce urmăreşte impunerea unei „zone de securitate“ din care să dispară pentru totdeauna ameninţarea terorismului kurd.

acum 11 zile · comentarii (30)

Serviciile militare de informaţii au intrat în cod roşu de alertă după ce, joi, vorbind la o sesiune a Clubului Valdai la Soci, Vladimir Putin a spus că Rusia a ajutat China să dezvolte un sistem propriu de radare de avertizare timpurie care să ofere posibilitatea detectării lansării unor rachete balistice.

acum 15 zile · comentarii (49)

Disputa privind relansarea procesului de pace din Donbas a atins cote substanţiale de confruntare la Kiev după ce preşedintele Zelenski şi-a asumat pacea, încetarea focului şi încheierea conflictului, iar acest pas s-a tradus în celebra „formulă Steinmeier”, după numele fostului ministru de Externe german, în prezent preşedintele Germaniei.

acum 16 zile · comentarii (26)