Hamas a anunțat refuzul Israelului de a elibera 50 de prizonieri palestinieni pentru fiecare soldat israelian

0
Publicat:

Şeful adjunct al mişcării din Gaza, Khalil al-Hayya, a adăugat că nu crede că familiile ostaticilor fac „presiuni suficiente” asupra guvernului israelian pentru a ajunge la un acord prin care cei dragi să se poată întoarce acasă.

Foto: Arhiva Adevărul
Foto: Arhiva Adevărul

Mișcarea palestiniană Hamas susține că Israelul a refuzat să elibereze 50 de prizonieri palestinieni pentru fiecare soldat ținut ostatic în Fâșia Gaza. Declarația a fost făcută de șeful adjunct al mișcării din Gaza, Khalil al-Hayya.

Noi [Hamas] am dat dovadă de o oarecare flexibilitate în timpul rundelor anterioare de negocieri privind schimbul de prizonieri și ne-am oferit să acceptăm eliberarea a 50 de prizonieri palestinieni pentru fiecare soldat israelian ostatic, dar Israelul a refuzat această ofertă”, a spus Al-Hayya pe  canalul oficial de Telegram al Hamas. Al-Hayya a adăugat că nu crede că familiile ostaticilor fac „presiuni suficiente” asupra guvernului israelian pentru a ajunge la un acord prin care cei dragi să se poată întoarce acasă.

Pe 15 martie, Al Jazeera a relatat despre propunerea Hamas de a schimba femei soldat israeliene cu 50 de prizonieri palestinieni. Postul TV a adăugat că, potrivit condițiilor radicalilor, dintre prizonierii care ar trebui eliberați în acest fel, cel puțin 30 ar trebui condamnați la închisoare pe viață de către un tribunal israelian.

Situația din Orientul Mijlociu s-a înrăutățit brusc după infiltrarea militanților Hamas din Fâșia Gaza în teritoriul israelian la 7 octombrie 2023, care a fost însoțită de uciderea rezidenților așezărilor de graniță și luarea a peste 240 de ostatici. Ca răspuns, Israelul a lansat o operațiune militară în Gaza cu scopul de a distruge structura militară și politică a Hamas și de a-i elibera pe toți cei răpiți. La sfârșitul lunii noiembrie 2023, a fost stabilit un armistițiu umanitar temporar prin medierea Egiptului și Qatarului, care a durat o săptămână, iar în acest timp, potrivit Israelului, 110 ostatici au fost eliberați. La 1 decembrie a fost încălcată încetarea focului, iar ostilitățile au fost reluate și continuă până în zilele noastre.

Israelul cere ca radicalii să returneze 40 de ostatici vii, în conformitate cu o nouă propunere de stabilire a unui armistițiu în Fâșia Gaza, notează ziarul. Cu toate acestea, Hamas a spus că va trebui să elibereze soldați israelieni bărbați pentru a face acest lucru, deoarece gruparea teroristă nu are 40 de bătrâni, femei și soldați în viață. În același timp, radicalii refuză să-i elibereze pe militarii bărbați capturați pe 7 octombrie anul trecut și sunt gata să elibereze mai puțin de 40 de ostatici, transmite compania de televiziune și radio Kan, numind această problemă cel mai mare obstacol în negocierile aflate în desfășurare la Cairo. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite