Conducerea siriană a avut „din când în când” discuţii cu Statele Unite

0
Publicat:

Preşedintele sirian Bashar al-Assad a spus în cadrul unui interviu că Siria a avut întâlniri „din când în când” cu Washingtonul, în contextul în care ţara încearcă să iasă din izolare, notează AFP, scrie AGERPRES.

Bashar al-Assad FOTO: EPA-EFE
Bashar al-Assad FOTO: EPA-EFE

Statele Unite au fost printre primii care au sistat legăturile cu preşedintele sirian din cauza reprimării protestelor pro-democraţie din 2011, care au declanşat un război civil. Multe ţări occidentale şi arabe au rupt, de asemenea, relaţiile cu regimul de la Damasc.

În 2023, însă, preşedintele Bashar al-Assad a demarat o apropiere de mai multe ţări ale lumii arabe, consacrată prin revenirea Siriei în Liga Arabă.

Preşedintele sirian a vizat, în special, să se apropie monarhiile bogate din Golf, aliate ale Statelor Unite, pentru a le atrage în finanţarea reconstrucţiei ţării.

„În prezent, America ocupă ilegal o parte din pământurile noastre,... dar ne întâlnim cu ei din când în când, deşi aceste întâlniri nu duc la nimic”, a spus Assad într-un interviu cu un oficial din regiunea separatistă georgiană Abhazia publicat de agenţia oficială de ştiri siriană Sana.„Există întotdeauna speranţă: chiar dacă ştim că nu vor fi rezultate, trebuie să încercăm”, a adăugat acesta, ca răspuns la o întrebare despre posibilitatea restabilirii legăturilor cu ţările occidentale.

De la începutul războiului în 2011, Statele Unite au impus Siriei o serie de sancţiuni, deja un stat cu o reputație proastă în Occident din timpul conducerii lui Hafez al-Assad, tatăl actualului preşedinte.

O lege americană care a intrat în vigoare în 2020 are ca scop să prevină normalizarea comerţului cu Siria până când regimul de la Damasc nu va răspunde pentru atrocităţile comise de oficialii sirieni. Această lege este însoţită de sancţiuni împotriva mai multor persoane din anturajul preşedintelui sirian.

Statele Unite sunt, de asemenea, în dezacord cu Damascul în privinţa sprijinului american pentru autorităţile kurde semi-autonome din nord-estul Siriei, care lupta împotriva grupării Stat Islamic cu sprijinul unei coaliţii internaţionale conduse de SUA. Damascul acuză autorităţile kurde de separatism şi trădare.

În 2022, preşedintele Joe Biden a acuzat Siria că l-a reţinut pe jurnalistul american Austin Tice, răpit în 2012 la Damasc, cerând autorităților siriene să contribuie la eliberarea sa. Siria a negat că l-ar fi reţinut.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite