Ordinea mondială de după 1945, „în pragul distrugerii”. Amnesty International arată cu degetul spre Israel, SUA, Rusia şi China | VIDEO

0
Publicat:

Raportul anual al organizaţiei Amnesty International privind situaţia drepturilor omului în lume relevă faptul că ordinea mondială construită după 1945 este „în pragul distrugerii”. Raportul critică în special Israelul, SUA, Rusia şi China, potrivit Agerpres.

amnesty international jpg

Din Orientul Mijlociu până în Ucraina, din Myanmar în Sudan şi Etiopia, unde se desfăşoară conflicte însoţite de încălcări masive ale drepturilor omului, „toate lucrurile la care am asistat în ultimele 12 luni arată că sistemul internaţional este în pragul distrugerii”, consideră Agnes Callamard, secretar general al organizaţiei.

Aceasta lansează un apel la „revitalizarea instituţiilor internaţionale”, mai ales printr-o reformă „foarte rapidă a Consiliului de Securitate al ONU şi a dreptului său de veto, pentru ca acesta să nu poată fi folosit în situaţii de încălcare masivă a drepturilor omului”.

Instituţiile internaţionale au dezamăgit

Potrivit raportului întocmit de Amnesty International, „în special în ultimele şase luni, Statele Unite au protejat autorităţile israeliene de orice examinare minuţioasă a multiplelor încălcări ale drepturilor omului comise în Gaza”. „Utilizându-şi dreptul de veto împotriva unui indispensabil armistiţiu, (SUA) au golit de sens Consiliul de Securitate al ONU”, a acuzat Agnes Callamard.

Raportul condamnă „crimele monstruoase ale Hamas din 7 octombrie 2023”, urmate de „lansarea de către Israel a unei campanii de represalii care s-a transformat într-o expediţie punitivă împotriva întregii populaţii”.

La 200 de zile de la debutul acestui conflict cu repercusiuni globale, responsabila Amnesty International atrage atenţia că instituţiile internaţionale „care ar fi trebuit să ia măsuri au dezamăgit”, subliniind că „pentru milioane de oameni din lume Gaza simbolizează acum eşecul moral absolut a numeroşi arhitecţi ai sistemului stabilit după al Doilea Război Mondial”.

Şi Rusia, şi Ucraina au folosit muniţie cu dispersie

Iar acest lucru se întâmplă în contextul în care „actori puternici” precum Rusia şi China „îşi afişează voinţa de a pune în pericol integralitatea regulilor din 1948”, an decisiv pentru construcţia sistemului internaţional actual, atenţionează organizaţia în raportul care documentează „abuzuri flagrante din partea forţelor ruse în cursul invaziei lor din Ucraina, precum şi folosirea torturii şi a altor rele tratamente împotriva prizonierilor de război”.

Amnesty International critică, de asemenea, atacurile forţelor ruse „asupra unor zone populate, a infrastructurii energetice civile şi infrastructurii de export al cerealelor”, dar şi faptul că „atât forţele ruse, cât şi cele ucrainene au folosit muniţie cu dispersie, în pofida riscurilor acesteia pentru civili”.

La rândul său, China a acţionat împotriva dreptului internaţional „protejând armata din Myanmar” şi închizând ochii la atacurile împotriva populaţiei, în plin război civil, consemnează raportul.

Inteligenţa artificială, o potenţială ameninţare

Pe de altă parte, Amnesty International semnalează creşterea influenţei inteligenţei artificiale (IA), pe care o consideră o sursă de preocupare, întrucât poate accelera propagarea informaţiilor false sau a prejudecăţilor cu caracter rasist. Organizaţia acuză marile companii tehnologice că ignoră sau minimalizează această ameninţare, mai ales în 2024, an cu evenimente electorale majore în lume, inclusiv în SUA, India, Marea Britanie şi Uniunea Europeană.

„Proliferarea şi desfăşurarea nereglementată a tehnologiilor cum sunt IA generativă, recunoaşterea facială şi programele-spion reprezintă o ameninţare uriaşă”, în faţa căreia guvernele trebuie să ia „măsuri legislative şi de reglementare solide”, a avertizat Amnesty International.

În lumePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite