Prăbușirea în Oceanul Pacific a celor două elicoptere militare japoneze, învăluită în mister. Căutările continuă

0
Publicat:

Marina japoneză continuă căutările pentru găsirea a șapte membri ai echipajelor celor două elicoptere prăbușite în noaptea de sâmbătă spre duminică în Oceanul Pacific, incident soldat cu moartea a cel puțin unei persoane, potrivit BBC.

Elicoptere ale Japan Maritime Self-Defense Force. FOTO arhivă FB Japan Maritime Self-Defense Force
Elicoptere ale Japan Maritime Self-Defense Force. FOTO arhivă FB Japan Maritime Self-Defense Force

Salvatorii au recuperat până în prezent cadavrul unui bărbat, precum și cutii negre și resturi din aeronave, dar nu i-au găsit încă pe ceilalți membri.

„Este extrem de regretabil faptul că ne-am pierdut personalul în timp ce se angajau într-un antrenament foarte dur, la ore târzii în noapte”, a spus premierul japonez Fumio Kishida, care a deplâns tragedia luni, în parlament.

Nu se știe exact ce a cauzat accidentul

Tragedia a avut loc în apropierea Insulelor Izu, aflate aproximativ 600 km (372 mile) la sud de Tokyo, dar nu este clar ce anume a cauzat accidentul, precizează sursa citată,

Ministrul japonez al Apărării, Minoru Kihara, a declarat că înregistrările de zbor recuperate de la ambele aeronave nu au indicat probleme tehnice.

„În primul rând, facem tot posibilul pentru a salva vieți”, a declarat duminică ministrul.

Potrivit acestuia, elicopterele efectuau „exerciții pentru a contracara submarinele pe timp de noapte”.

Aparatele aveau la bord echipaje de câte patru membri.

Comunicarea cu unul dintre elicoptere a fost pierdută la ora locală 22:38 (14:38 BST) în largul insulei Torishima, potrivit postului de televiziune NHK.

Ulterior, la diferență de un minut, un semnal de urgență a fost primit de la această aeronavă.

După 25 de minute, și comunicarea cu cealaltă aeronavă a fost pierdută în aceeași zonă.

A fost demarată o operațiune majoră de căutare, cu 10 nave și cinci avioane care cercetează apele.

„Avem o operațiune de 24 de ore pentru căutări, care a avut loc toată ziua și toată noaptea”, a declarat un ofițer de marină pentru agenția de presă AFP.

Înregistratoarele de zbor, găsite unul lângă celălalt

Pe lângă recuperarea cadavrului unui bărbat, echipajele au găsit înregistratoarele de zbor unul lângă celălalt, precum și resturi, inclusiv părți din palele rotorului.

Elicopterele Mitsubishi SH-60K - bazate pe Sikorsky Seahawk - operează în principal de pe distrugătoare navale.

În apele din apropiere nu se aflau alte aeronave sau nave

Implicarea unei alte țări în incident este puțin probabilă, întrucât nu existau alte aeronave sau nave în apele din apropiere, a declarat marina japoneză.

Japonia a sporit cheltuielile pentru apărare și a aprofundat cooperarea cu SUA, Coreea de Sud și alte țări din Asia ca răspuns la asertivitatea crescândă a Chinei în regiune.

În urmă cu un an, un elicopter UH60 al armatei japoneze (cunoscut sub numele de Black Haw) cu 10 persoane la bord,  s-a prăbușit în largul insulei Miyako, în sudul prefecturii Okinawa în timpul unei supravegheri a zonei locale. Nu au existat supraviețuitori.

Printre persoanele aflate la bordul aparatului de zbor se afla și generalul-locotenent Yuichi Sakamoto, comandant  al Forțelor de autoapărare terestră, potrivit BBC.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite