Libia, „înainte şi după“

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Elitele politice, care au distrus Libia, şi-au îndeplinit planul. Asta a încercat  un bărbat libian, care s-a fotografiat în diverse locuri din Benghazi în anul 2000, şi a revizuit aceleaşi locaţii, după 18 ani, să arate cu demersul său.

Imaginile de „înainte şi după“, care arată devastarea totală a Libiei de după Gaddafi, au devenit virale, cu 50.000 de retweet-uri, după ce acestea au fost postate pe un cont care prezintă imagini istorice ale Libiei sub conducerea lui Muammar al-Gaddafi, între 1969-2011. Curios este cum a ajuns Libia de la a fi un stat stabil, secular şi modern, la o simplă văgăună pentru puterile militare jihadiste, luptându-se cu guvernele rivale şi, totodată, un spaţiu destinat licitaţiilor de sclavi în aer liber, ale migranţilor capturaţi... De altfel, ceea ce confirmă fotografiile virale este că Libia a fost odată un loc plin de hoteluri, străzi largi şi curate, infrastructură funcţională şi cartiere pline de viaţă... Dar aceste locuri sunt acum ruine, putrezind pe fundalul politic al haosului dezlănţuit imediat după ce NATO bombardează ţara, pentru o schimbare de regim.

Imagine indisponibilă
Imagine indisponibilă

„Rebelii“ - legitimaţi şi împuterniciţi prin sprijinul larg din partea Occidentului - sunt acum printre forţele militare care găzduiesc licitaţii de sclavi şi alimentează criza europeană a refugiaţilor. Cu toate acestea, Hillary Clinton nu a preconizat niciodată că schimbarea regimului va lăsa ţara şi o mare parte din regiuni în astfel de condiţii. În schimb, ea a ales pur şi simplu să-şi încheie rolul în povestea tragică a Libiei cu declaraţia ei euforică: „Am venit, am văzut, a murit“.

Cu un an înainte de bombardarea NATO a Libiei, Programul ONU de Dezvoltare a alocat un indice de dezvoltare umană (IDU) de 53 în Libia (din 169 ţări clasate, Libia a fost cea mai mare pe continentul african). Chiar până în ajunul campaniei aeriene a NATO împotriva statului libian, mass-media internaţională a înţeles şi a recunoscut poziţia înaltă a dezvoltării ţării, testimonialul BBC din februarie 2011 fiind un exemplu în acest sens.

Ce ar trebui reamintit, totuşi, este faptul că secretarul britanic de Externe, Boris Johnson, a fost surprins într-o întâlnire privată anul trecut, spunând că Libia era o ţară propice pentru investiţiile din Regatul Unit, după ce libienii îşi vor fi „eliminat cadavrele“. Războiul şi consecinţele din 2011 au creat un stat eşuat, cu o populaţie care, din punct de vedere economic, a devenit în prezent dependentă în mare măsură de ajutorul extern.

În prezent, Libia este considerată o zonă distrusă din punct de vedere umanitar. Aşa a ajuns Libia, înainte şi după...

Imagine indisponibilă
Imagine indisponibilă
Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite