Lagos, al doilea cel mai populat oraş din Africa, riscă să fie înghiţit de ape. Expert: „Nu este decât o chestiune de timp”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lagos FOTO CNN
Lagos FOTO CNN

Lagos, al doilea cel mai populat oraş din Africa, este obişnuit cu ploile între lunile martie şi noiembrie. Dar acestea se înteţesc şi provoacă tot mai multe inundaţii în ultimii ani, una dintre cele mai grave fiind înregistrate recent, la mijlocul lui iulie. În acest context, două previziuni atrag atenţia că Lagos ar putea deveni de nelocuit până în 2100, relatează CNN.

„A fost foarte rău şi neobişnuit”, spune Eselebor Oseluonamhen, în vârstă de 32 de ani, pentru CNN.

„Am ieşit din casă... Nu mi-am dat seama că a plouat atât de mult. Era foarte aglomerat din cauza inundaţiei. Cu cât înaintam, cu atât nivelul apei creştea. Apa a continuat să se ridice până când a acoperit bara de protecţie a maşinii mele. Apoi a intrat în interiorul maşinii”, explică el.

Inundaţiile paralizează adesea activitatea economică a Lagosului aducând prejudicii în valoare de 4 miliarde de dolari pe an.

Casă pentru mai bine de 14,8 milioane de oameni, Lagos, capitala economică a Nigeriei, ar putea deveni de nelocuit în următorii 80 de ani din cauza creşterii nivelului mării pe fondul schimbărilor climatice.

La mijlocul lui iulie, principalul cartier de afaceri al Lagosului a fost afectat de ceea ce experţii numesc drept „una dintre cele mai grave inundaţii din ultimii ani”.

Lagos sub ape la mijlocul lui aprilie FOTO CNN

Lagos sub ape la mijlocul lui iulie FOTO CNN

Conform unui studiu al grupului de cercetare Climate Central, oraşele de coastă situate la o altitudine mică riscă să fie inundate în întregime până în 2100 dacă nivelul mării continuă să crească în ritmul actual.

„Din cauza poluării provocate de activităţile umane care captează căldura, creşterea nivelului mării ar putea, în decurs de trei decenii, să împingă inundaţiile cronice mult mai departe de un teritoriu în care locuiesc în prezent 300 de milioane de oameni”, atrag atenţia autorii studiului. „Până în 2100, regiuni în care locuiesc în prezent 200 de milioane de oameni ar putea să ajungă pentru totdeauna sub linia mareei înalte”, conchid ei.

Potrivit previziunilor, nivelul mării ar urma să crească la nivel global cu peste 2 metri până la sfârşitul secolului în curs.

Soarta Lagosului „va depinde de felul în care vom da prioritate acestei predicţii ştiinţifice şi altora de acest tip”, afirmă ecologistul nigerian Seyifunmi Adebote pentru CNN.

„Nu este decât o chestiune de timp până când natura îşi va reintra în drepturi, iar aceasta ar putea fi o catastrofă”, insistă el.

Potrivit unui alt studiu, efectuat de Institute of Development Studies, problema este exacerbată totodată în Lagos de „sistemele de drenaj inadecvate, proasta întreţinere şi o creştere urbană scăpată de sub control”.

O parte din litoralul din Lagos se află deja sub ape, cea mai afectată fiind Insula Victoria.

În 2020, peste 2 milioane de persoane au fost afectate direct de inundaţii în Nigeria, cea mai populată ţară din Africa. „În fiecare an, suntem martori la inundaţii în Nigeria. Este o problemă pe care schimbarea climatică ne-a adus-o şi noi trăim cu ea”, conchide purtătorul de cuvânt al agenţiei locale pentru situaţii de urgenţă.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite