Dezvăluiri despre asasinarea omului de ştiinţă iranian Mohsen Fakhrizadeh: Mossadul l-a omorât de la mii de kilometri distanţă cu o precizie perfectă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Asasinarea lui Mohsen Fakhrizadeh FOTO BBC
Asasinarea lui Mohsen Fakhrizadeh FOTO BBC

Mohsen Fakhrizadeh, considerat creierul din spatele programului nuclear iranian, a fost asasinat în noiembrie 2020, în cadrul unei operaţiuni în cadrul căreia echipa israeliană a folosit o armă care a funcţionat pe baza inteligenţei artificale pentru a-l omorî pe acesta de la mii de kilometri distanţă.

Omul de ştiinţă iranian Mohsen Fakhrizadeh a fost asasinat în noiembrie 2020 printr-o lovitură sofisticată care a durat mai puţin de un minut şi nu a rănit pe nimeni, nici măcar pe soţia omului de ştiinţă care se află lângă el în maşină, scrie New York Times şi Times of Israel.

Întregul dispozitiv utilizat pentru înfăptuirea asasinatului cântărea aproximativ o tonă şi a fost introdus ilegal în Iran, parte cu parte, fiind asamblat apoi de către agenţi ai Mossadului. Echipa Mossad a gestionat întreaga operaţiune de la un centru de comandă din afara ţării.

Conform New York Times, investigaţia se bazează pe interviuri cu oficiali americani, israelieni şi iranieni, „inclusiv doi oficiali ai serviciilor de informaţii familiarizaţi cu detaliile planificării şi execuţiei operaţiunii."

Articolul detaliază modul în care Israel a urmărit îndeaproape mişcările lui Fakhrizadeh încă din 2007 şi a început pregătirile pentru o operaţiune de asasinat la sfârşitul anului 2019 şi începutul anului 2020, în urma unei serii de întâlniri între oficialii israelieni conduşi de directorul de atunci al Mossadului Yossi Cohen şi oficiali americani, inclusiv preşedintele american de atunci Donald Trump, secretarul de stat american Mike Pompeo şi directorul CIA Gina Haspel.

În vara anului 2020, pregătirile au fost accelerate, iar decizia de a duce la sfârşit planul a fost făcută pe baza a doi factori cruciali. În primul rând, conducerea israeliană a fost motivată de răspunsul slab dat de Iran în urma asasinării generalului Qassim Suleimani într-un atac cu drone al SUA, ajutat de spionii israelieni. În al doilea rând, Israel se temea că Trump va pierde alegerile din luna noiembrie, iar Joe Biden va avea o altă poziţie faţă de acest plan, mai ales dat fiind faptul că acesta indicase că sprijină revenirea SUA la pactul nuclear din 2015 cu Iranul.

Filmul operaţiunii 

Fakhrizadeh, în vârstă de 59 de ani, fizician, ofiţer al Corpului de Paza Revoluţionară Islamică şi profesor la Universitatea Imam Hussein din Teheran, a fost ucis în timp ce pleca cu soţia sa de la casa lor de vacanţă din Marea Caspică la o altă reşedinţă. El îşi conducea propriul vehicul, un Nissan Teana negru, iar soţia sa era aşezată pe scaunul pasagerului de lângă. Bodyguarzii săi îi urmau în maşini separate în spate.

Conform informaţiilor obţinute de New York Times, omul de ştiinţă a ignorat avertismentele cu privire la o posibilă tentativă de asasinat, precum şi sfaturile echipei sale de securitate, insistând să conducă singur maşina sa neblindată.

Arma computerizată a fost ataşată pe o maşină abandonată, o camionetă albastră Nissan Zamyad, staţionată la o intersecţie de pe drumul principal, unde „ţinta” urma să facă o întoarcere în U. Camionul a fost încărcat cu explozivi ca să poată fi distrus după lovitură.

Când echipa a aflat că Fakhrizadeh pleacă, „asasinul, un lunetist priceput, şi-a luat poziţia, a calibrat obiectivele mitralierei, a înclinat uşor arma şi a atins uşor trăgaciul” - totul dintr-o „locaţie nedezvăluită, aflată la mii de kilometri distanţă”.

După ce agenţii l-au identificat pe Fakhrizadeh drept şoferul Nissan-ului, gloanţele au început să lovească imediat automobilul. Autoturismul a virat, apoi s-a oprit, iar Fakhrizadeh, rănit, a coborât şi s-a ghemuit în faţa uşii deschise. Acolo a fost lovit de încă trei gloanţe care „i-au sfâşiat coloana vertebrală”.

O gardă de corp a sosit la faţa locului cu o armă şi „se uita în jur după agresor, aparent confuz”. Soţia lui Fakhrizadeh a venit şi s-a aşezat lângă el. Imediat, s-a auzit zgomotul produs de explozia maşinii care adăpostea mitraliera.

15 gloanţe au fost trase în total, iar operaţiunea a durat mai puţin de 60 de secunde, scrie New York Times. Nimeni altcineva nu a fost lovit sau rănit. Mitraliera controlată de la distanţă, se alătură acum dronei de luptă în arsenalul de arme de înaltă tehnologie pentru uciderea la distanţă” şi este „probabil să remodeleze lumea securităţii şi spionajului”, scrie NYT.

Operaţiunea a fost considerată un succes desăvârşit, date fiind „gravele eşecuri de securitate ale Gărzii Revoluţionare iraniene, a planificării şi supravegherii realizate de Mossad şi a nepăsării vecine cu fatalismul a lui Fakhrizadeh faţă de propria siguranţă.

Citeşte şi:

Interviu fără precedent al fostului şef al Mossad: detalii despre furtul arhivei nucleare iraniene, asasinate şi alte operaţiuni secrete

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite