Cum vrea China să ia locul SUA în Afganistan

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele chinez Xi Jinping (stânga) primindu-l la Beijing pe omologul său afgan Ashraf Ghani FOTO EPA-EFE
Preşedintele chinez Xi Jinping (stânga) primindu-l la Beijing pe omologul său afgan Ashraf Ghani FOTO EPA-EFE

Beijingul intenţionează să umple golul lăsat de Washington în Afganistan odată cu retragerea militarilor săi, planul fiind includerea acestei ţări instabile în „Noul Drum al Mătăsii”.

În timp ce trupele americane părăseau vineri principala bază militară din Afganistan, China se pregătea să-şi facă loc în această ţară devastată de război. Tatonate de China, autorităţile de la Kabul iau în calcul participarea la Coridorul Economic China-Pakistan (CPEC), un proiect de 62 miliarde de dolari din cadrul „Noului Drum al Mătăsii”, scrie Daily Mail.

Lansat în 2013 de preşedintele chinez Xi Jinping, „Noul Drum al Mătăsii” vizează crearea unei reţele de infrastructuri care să asigure bani şi influenţă politică pentru regimul comunist de la Beijing.

Infiltrarea Chinei în Afganistan survine totodată pe fondul creşterii ameninţării din partea talibanilor, care încearcă să profite de retragerea SUA, programată până la 11 septembrie, şi să cucerească teritorii.

Peste 1.000 de soldaţi afgani au fugit luni în Tadjikistan din calea unei ofensive a talibanilor. Talibanii au preluat sub control şase districte cheie din provincia nordică Badakhshan, care se învecinează atât cu Tadjikistanul, cât şi cu China.

În ceea ce priveşte Afganistanul, China este interesată de construcţia unei autostrăzi între Kabul şi Peshawar, oraş din nord-vestul Pakistanului.

„Conectarea rutieră a Kabulului cu Peshawarul înseamnă aderarea formală a Afganistanului la CPEC”, a declarat pentru Daily Beast o sursă apropiată dosarului.

China a mai încercat să-şi extindă proiectele de infrastructură în Afganistan, dar autorităţile de la Kabul au ezitat să aprofundeze această apropiere de teama de a nu produce deranj în SUA. Dar acum, odată cu părăsirea bazei Bagram, China urmează să fie primită cu braţele deschise, comentează Daily Mail.

Preşedintele afgan Ashraf „Ghani are nevoie de un aliat cu resurse, influenţă şi capacitate de a oferi sprijin militar guvernului său”, a declarat pentru Daily Beast sursa sus-menţionată.

De cealaltă parte, Afganistanul ar putea servi pentru China ca un nod strategic către Orientul Mijlociu, Asia Centrală şi Europa.

„Plecarea Washingtonului din Afganistan oferă Beijingului o oportunitate strategică”, afirmă Michael Kugelman, un expert în afaceri pentru regiunea Asiei de Sud.

Însă peisajul politic din Afganistan este divizat şi vor exista unii lideri tribali care se vor opune Chinei.

„Cu siguranţă va exista un gol, dar nu trebuie să supraestimăm capacitatea Chinei de a-l umple. Va depinde în mare măsură dacă China va ajunge la o înţelegere cu talibanii, a căror influenţă va continua să crească, indiferent dacă vor deţine sau nu puterea. (...) China ar putea să-i aducă pe talibani în Noul Drum al Mătăsii. Insurgenţii au spus că vor sprijini proiectele de dezvoltare dacă vor servi intereselor naţionale afgane”, spune Kugelman.

Se presupune că Beijingul le-a propus deja talibanilor proiecte de infrastructură şi energetice în valoare de miliarde de dolari în schimbul păcii în Afganistan. Dar talibanii nu sunt singura problemă din această ţară supranumită „Cimitirul imperiilor”.

„Talibanii nu sunt singura provocare de depăşit. Există numeroase surse de violenţă în Afganistan, atât anti cât şi pro-statale. Aşadar, China se va confrunta în continuare cu un mediu extrem de nesigur”, subliniază Michael Kugelman, citat de Daily Mail.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite