Cum au ajuns locuitorii ţării supranumite cândva „Elveţia Orientului Mijlociu” să stea ore întregi la coadă pentru o pâine

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO EPA-EFE
FOTO EPA-EFE

În Libanul falimentar, oamenii trebuie să stea la coadă ore întregi în fiecare zi doar pentru a cumpăra pâine pentru familiile lor, iar în unele zile oamenii nu-şi pot permite nici măcar una.

Într-o ţară care se mândrea cândva cu porecla „Elveţia Orientului Mijlociu" pentru sectorul său bancar înfloritor înainte ca criza financiară să lovească în 2019, lipsa cronică a alimentului de bază al alimentaţiei libanezilor a fost greu de suportat, potrivit RFI.

Libanul a intrat în incapacitate de plată a datoriei sale naţionale în 2020, iar moneda sa a pierdut aproximativ 90% din valoarea sa pe piaţa neagră.

Banca Mondială a catalogat criza financiară drept una dintre cele mai grave de după secolul al XIX-lea, în timp ce Organizaţia Naţiunilor Unite consideră în prezent că patru din cinci libanezi trăiesc sub pragul sărăciei.

Confruntat cu cererile creditorilor internaţionali de a face reforme dureroase în schimbul eliberării de noi ajutoare, guvernul aflat în dificultate a fost forţat să pună capăt subvenţiilor pentru majoritatea bunurilor esenţiale - deşi nu şi pentru grâu.

Preţul pâinii subvenţionate a crescut, deşi cu mai puţin decât dacă nu ar fi existat subvenţia, dar brutăriile au început să raţionalizeze pâinea de bază.

Coada la paine in Beirut Liban FOTO EPA-EFE


FOTO EPA-EFE

O pâine albă, asemănătoare cu pita, se vinde acum oficial cu 13 000 de lire libaneze (43 de cenţi americani). Pe piaţa neagră costă mai mult de 30.000.

„Săptămâna trecută am stat fără pâine timp de trei zile pentru că nu-mi permit să plătesc 30.000”, a declarat Mansour, în vârstă de 48 de ani.

Pentru Mansour şi pentru majoritatea libanezilor, a cumpăra pâine înseamnă să stea ore în şir la cozi lungi în faţa brutăriilor şi, uneori, când le vine rândul, brutăriile au rămas fără pâine.

„Astăzi am stat la coadă timp de trei ore, ieri două ore şi jumătate. Ce urmează?” a spus Mansour vineri în faţa unei brutării din Beirut.

„Trebuie să îmi hrănesc familia. Ce altceva pot să fac?”, a întrebat Mansour, care câştigă echivalentul a 50 de dolari pe lună lucrând într-o patiserie.

Majoritatea brutăriilor limitează vânzarea de pâine la una sau două pungi per client, iar fiecare pungă conţine şase pâini turtite.

Brutăriile sunt ca în „Vestul Sălbatic”

Pâinea subvenţionată este adesea cumpărată în cantităţi mari şi revândută pe piaţa neagră de către comercianţi fără scrupule.

„Cozile s-au înrăutăţit în ultimele două săptămâni”, a declarat proprietarul brutăriei, Mohammed Mehdi. „Ne confruntăm cu lipsuri uriaşe”.

Presa libaneză vehiculează rapoarte frecvente despre bătăi izbucnite în brutării şi chiar focuri de armă trase de clienţii care cer mai multă pâine.

În Taalbaya, în estul Libanului, un client a luat cu asalt marţi o brutărie, furios că nu a putut cumpăra mai multă pâine, potrivit unui raport.

Clientul a îmbrâncit un angajat, apoi a răscolit brutăria, forţând armata să intervină, a adăugat acesta.

„Ceea ce se întâmplă este o insultă... şi este chiar mai dificil decât penuria de benzină” care a cuprins Libanul anul trecut, a declarat Mehdi.


FOTO EPA-EFE

Coada la paine in Beirut Liban FOTO EPA-EFE

Incitare la ură şi rasism

Libanul importă 80% din grâul său din Ucraina, ţară aflată în război, potrivit cifrelor din industrie.

Dar capacitatea ţării de a stoca grâul a primit o lovitură grea atunci când o explozie mortală în portul Beirut în august 2020 a avariat grav principalele silozuri de cereale din ţară.

Guvernul şi brutăriile au făcut schimb de vina pentru lipsa pâinii.

Brutăriile acuză autorităţile, aflate în criză de bani, că nu au reuşit să furnizeze suficientă făină subvenţionată.

Ministerul Economiei neagă această afirmaţie şi a acuzat brutăriile că acumulează făina subvenţionată pentru a o folosi în produse nesubvenţionate, cum ar fi dulciurile.

Autorităţile susţin, de asemenea, că prezenţa în Liban a peste un milion de refugiaţi din Siria, ţară devastată de război, este parţial de vină pentru colapsul economic al Libanului.

Unii libanezi au mers chiar până într-acolo încât i-au acuzat pe refugiaţii sirieni că au cumpărat pâine subvenţionată pentru a o vinde pe piaţa neagră, alimentând resentimentele împotriva refugiaţilor şi solicitând ca aceştia să se întoarcă acasă.

Acest lucru a determinat agenţia ONU pentru refugiaţi să îşi exprime îngrijorarea.

„Libanul este martorul unei creşteri a tensiunilor şi a incitării între diferite comunităţi, ceea ce duce la violenţe localizate pe străzi, inclusiv împotriva refugiaţilor”, a avertizat vineri UNHCR.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite