Ciocniri între forţele de ordine israeliene şi palestinieni în Ierusalim

Ciocniri între forţele de ordine israeliene şi palestinieni în Ierusalim

Ciocniri între forţele de ordine israeliene şi credincioşi palestinieni, foto AFP / Ahmad GHARABLI

Mai multe ciocniri au avut loc, duminică, între forţele de ordine israeliene şi credincioşi palestinieni în Ierusalim, lăsând în urmă zeci de răniţi.

Ştiri pe aceeaşi temă

Poliţia israeliană a tras cu gloanţe de cauciuc şi gaze lacrimogene la un important locaş sfânt din Ierusalim, numit moscheea Al-Aqsa de către musulmani şi Muntele Templului de către evrei. Conform informaţiilor citate de AFP, 61 de palestinieni au fost răniţi, 15 dintre ei fiind duşi la spital. Poliţia israeliană a anunţat că cel puţin patru ofiţeri au fost răniţi.

Ciocnirile au loc în timpul unor sărbători religioase atât pentru evrei, cât şi pentru musulmani, venind într-o perioadă tensionată, doar la câteva zile după ce un soldat israelian a fost omorât la sud de Ierusalim. Sâmbătă, armata Israelului a omorât patru palestinieni despre care oficialii militari au declarat că au încercat să treacă graniţa din Gaza.

Considerat cel mai sfânt locaş pentru evrei şi al treilea, după Mecca şi Medina, pentru musulmani, fiind unul dintre punctele majore de conflict în disputa dintre Israel şi Palestina. Iordania, recunoscută drept custode al moscheii Al-Aqsa a anunţat, printr-un purtător de cuvânt al ministerului de externe, că Amman-ul consideră Israelul responsabil pentru violenţe.

Tensiunile sunt în creştere de la decizia din 2017 a preşedintelui Trump de a se depărta de convenţiile internaţionale prin recunoaşterea Ierusalimului drept capitala Israelului şi mutarea ambasadei Statelor Unite în oraş. Tratativele de pace dintre israelieni şi palestinieni sunt suspendate de cel puţin un deceniu, iar palestinieni au tăiat orice legături cu administraţia Trump, acuzând-o de părtinire faţă de Israel.

Într-un alt incident, un bărbat palestinian armat a fost omorât de armata israeliană, după ce acesta a deschis focul asupra soldaţilor israelieni din spatele gardului care împrejmuieşte Fâşia Gaza, relatează The Guardian.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: