Cercetător britanic: Măsurile actuale de izolare şi distanţare socială, o „repetiţie generală“ pentru tulburările din viitor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Jem Bendell susţinând un discurs la ONU pe tema încălzirii globale Captură YouTube
Jem Bendell susţinând un discurs la ONU pe tema încălzirii globale Captură YouTube

Cercetătorul Jem Bendell, specializat în sustenabilitate, vede în criza actuală o „repetiţie generală” pentru tulburările care urmează din cauza schimbării climatice.

Măsurile de izolare şi distanţare socială impuse în lume pentru combaterea coronavirusului urmează să devină o obişnuinţă pe fondul accentuării schimbării climatice, este de părere Jem Bendell, autor al controversatului articol «Deep Adaptation: A Map for Navigating Climate Tragedy», publicat în 2018.

Profesor de leadership şi sustenabilitate la Universitatea din Cumbria, Bendell a activat în calitate de consultant la ONU, a participat la redactarea unor rapoarte pentru Comisia Europeană şi pentru Forumul Economic Mondial şi a consiliat Partidul Laburist din Marea Britanie.

„În societăţile industriale moderne, cedările din cauza covid-19 par un fel de repetiţie generală pentru tipul de prăbuşire pe care schimbarea climatică riscă să îl provoace”, a declarat el, potrivit Bloomberg. „Această criză relevă fragilitatea modului de viaţă actual”, a adăugat el.

În articolul său din 2018, cu accente apocaliptice, cercetătorul cere măsuri graduale, dar radicale pentru combaterea schimbării climatice. În lipsa lor, susţine el, civilizaţia riscă să se prăbuşească în zece ani.

În opinia lui Bendell, incendiile, uraganele şi fenomenele de secetă din prezent sunt efectele cele mai vizibile ale încălzirii globale şi modificării climatice. Perturbând itinerariile migratorii ale animalelor, aceste fenomene au impact totodată asupra pandemiilor.

Aaron Bernstein, cercetător de sănătate publică la Harvard, explică pentru Bloomberg că animalele migrează de-acum proponderent spre zone mai reci, apropiindu-le de habitatul uman şi crescând astfel riscul transmiterii de boli.

Într-un context de criză economică şi planuri de relansare, Jem Bendell le recomandă guvernelor „să se menţină pe linia de plutire”.

Michael Mann, profesor de aerologie la Universitatea de Stat din Pennsylvania, consideră că predicţiile lui Bendell sunt exagerate. Articolul său „este un exemplu clasic al catastrofismului climatic”, spune el.

În orice caz, în absenţa unor măsuri adaptate şi răspunsuri puternice, consecinţele schimbării climatice vor fi dezastruoase, chiar dacă nu vor duce neapărat la dispariţia civilizaţiei sau a capitalismului, relatează slate.fr.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite