Au început să sosească ajutoarele în Liban. Rusia a instalat un spital de campanie la Beirut, Israelul oferă ajutor prin terţi. Macron, primit ca un salvator

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Emanuel Macron a sosit în Beirut la două zile de la exploziile ce au devastat capitala libaneză
Emanuel Macron a sosit în Beirut la două zile de la exploziile ce au devastat capitala libaneză

Ajutoare internaţionale au început să sosească în Liban la o zi după cele două explozii uriaşe care au ucis marţi seara 137 de oameni, au rănit mii şi au lăsat fără locuinţă peste un sfert de milion de persoane, relatează AFP. „Ajutaţi-ne! Revoluţie“, a strigat mulţimea furioasă, scandând că „poporul vrea căderea regimului“, în timp ce Macron efectua o vizită în cartierul creştin Gemmayze, devastat de exploziile de marţi din portul Beirut.

Kuwaitul a anunţat miercuri sosirea în Liban a unui avion cu ”ajutor medical”, în contextul în care spitalele, afectate de criza economică şi pandemia covid-19 au fost copleşite de victime.

Preşedintele egiptean Abdel Fattah el-Sisi a anunţat deschiderea unui spital de campanie în capitala libaneză.

 Uniunea Europeană deblocat 33 milioane de euro pentru a finanţa un prim ajutor de urgenţă în favoarea Libanului şi a mobilizat alte mijloace materiale, între care o navă-spital italiană pentru a ajuta echipele de intervenţie din Beirut.

O conferinţă a donatorilor este luată în calcul pentru a mobiliza finanţări suplimentare destinate reconstrucţiei după o evaluare a nevoilor, a indicat o sursă europeană.

Deblocarea a 33 de milioane de euro trebuie să permită acoperirea nevoilor imediate ale serviciilor de intervenţie şi spitalelor din capitala libaneză, a precizat Comisia Europeană.

Macron, primit ca un salvator: „Ajutaţi-ne! Revoluţie“

Preşedintele francez Emmanuel Macron a anunţat marţi seara pe Twitter trimiterea în Liban a unui detaşament în domeniul securităţiicivile şi ”mai multor tone de material sanitar”.

Franţa - o fostă putere mandatară - a trimis miercuri trei avioane cu ajutoare, iar Macron a devenit joi primul şef de stat străin care viztează Beirutul după catastrofă şi a fost primit ca un erou de libanezi. Preşedintele francez Emmanuel Macron a fost întâmpinat ca un salvator de mulţimile de oameni adunate, ce şi-au exprimat indignarea faţă de autorităţilor ţării lor, în timp ce liderul francez a invitat clasa politică libaneză să treacă fără întârziere la reforme necesare pentru scoaterea ţării din criza economică fără precedent pe care Libanul o traversează, potrivit AFP.

Într-un cartier sinistrat din Beirut, libanezii strânşi pentru vizita lui Macron l-au huiduit pe şeful statului libanez, Michel Aoun, care îl însoţea, cerând ajutorul Franţei pentru schimbarea liderilor aflaţi la putere în Liban, conform agenţiei de presă franceze.

„Ajutaţi-ne! Revoluţie“, a strigat mulţimea furioasă, scandând că „poporul vrea căderea regimului“, în timp ce Macron efectua o vizită în cartierul creştin Gemmayze, devastat de exploziile de marţi din portul Beirut, soldate cu peste 137 de morţi şi circa 5.000 de răniţi, conform unui nou bilanţ.

După baia de mulţime, preşedintele francez a declarat că intenţionează să propună „un nou pact“ politic responsabililor din Liban, unde furia populară se îndreaptă împotriva autorităţilor după tragedia din port. „Sunt aici pentru a lansa o nouă iniţiativă politică. Asta voi spune în această după-amiază liderilor şi forţelor politice libaneze“, a declarat Macron, adăugând că le va cere liderilor libanezi „să procedeze neîntârziat la reforme pentru a schimba sistemul, pentru a opri sciziunea Libanului, pentru a combate corupţia“.

Dincolo de răspunsul imediat la dezastrul de marţi, Emmanuel Macron şi-a anunţat intenţia de a avea un 'dialog al adevărului' cu întreaga clasă politică libaneză care poartă o „responsabilitate istorică“ în criza „politică, morală, economică şi financiară' pe care o traversează ţara. 'Dacă reformele nu vor fi făcute, Libanul va continua să se scufunde“, a avertizat preşedintele francez.

,

În urma deflagraţiilor care au distrus cartiere întregi din Beirut, atribuite de autorităţi unui incendiu la un depozit în care era stocată de ani zile o cantitate uriaşă de nitrat de amoniu în condiţii inadecvate, 300.000 de persoane au rămas fără adăpost, într-o ţară deja în colaps, unde aproape jumătate din populaţie trăieşte în sărăcie.

În acest context, şeful statului francez a spus că ţara sa 'doreşte să organizeze cooperarea europeană şi mai pe larg cooperarea internaţională' pentru Liban, în timp ce iniţiativele se înmulţesc în lume, îndeosebi în diaspora. „Libanul nu este singurô, a transmis Macron într-un mesaj pe Twitter scris în franceză şi arabă încă din primele momente de la sosirea sa pe aeroportul din Beirut.

Rusia a instalat un spital de campanie 

Rusia a ridicat joi un spital de campanie la Beirut pentru a ajuta Libanul să acorde asistenţă răniţilor în urma exploziei masive care a avut loc marţi în portul capitalei libaneze, în timp ce personal suplimentar rusesc va lua parte la operaţiunile de căutare şi salvare, relatează agenţia Interfax, citată de DPA.

Spitalul de campanie va fi deservit de medici ruşi şi instalarea acestuia a fost organizată de Ministerul rus al Situaţiilor de Urgenţă. Potrivit acestuia, 120 de specialişti ruşi sunt implicaţi în operaţiunile din Liban după explozia care s-a soldat cu 137 de morţi şi circa 5.000 de răniţi, conform ultimului bilanţ provizoriu.

 Rusia anunţase de miercuri că trimite în Liban cinci avioane cu echipamente, inclusiv o facilitate pentru efectuarea de teste de COVID-19 şi combinezoane de protecţie.

 Israelul se pregăteşte să ajute răniţii din Beirut prin intermediul unor terţe părţi

Israelul plănuieşte să ajute victimele exploziilor devastatoare de marţi de la Beirut prin intermediul unor terţe părţi, întrucât ofertele sale de a trimite ajutor în Liban au fost respinse, relatează dpa.

Cele două ţări nu au relaţii diplomatice şi sunt oficial în stare de război.

Purtătorul de cuvânt al guvernului cipriot Kyriacos Koushos a declarat pentru dpa că executivul israelian a anunţat că este gata să trimită personal medical în Cipru dacă persoane rănite sunt aduse pe insulă din Liban. O sursă israeliană a declarat pentru dpa că se fac aranjamente pentru ca o delegaţie din această ţară să se deplaseze în Cipru.

Insula se află la circa 40 de minute cu avionul de Liban.

Kan News a relatat miercuri că Israelul este în stadii avansate ale aranjamentelor de a transfera echipament medical în Liban prin intermediul ONU. Potrivit sursei citate, autorităţile israeliene intenţionează însă să lase etichete pe echipamente pentru ca libanezii să ştie că provin din Israel. Ministerul de Externe israelian a refuzat să comenteze aceste informaţii.

Kan News a mai relatat că Israelul a făcut propuneri unor reprezentanţi francezi şi ciprioţi pentru livrarea de echipament medical şi asistenţă către Liban.

Spitalele din nordul Israelului susţin că sunt hotărâte să ajute în tratarea răniţilor din Liban.

Gestul făcut de municipalitatea din Tel Aviv de a ilumina primăria în culorile steagului Libanului a fost întâmpinată atât cu elogii, cât şi cu critici, unele figuri de dreapta condamnând decizia de a "arbora" drapelul unei ţări ostile.

Tensiunile dintre Israel şi gruparea şiită Hezbollah aliată cu Iranul au escaladat recent de-a lungul frontierei comune, când Tel Aviv-ul a anunţat că a dejucat o tentativă de infiltrare pe teritoriul său a unor atacatori înarmaţi veniţi din Liban.

Un oficial de la Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), Michael Ryan, a anunţat că insituţia ONU a ”început să trimită kituri de traumatologie şi de chirurgie de la depozitul regional din Dubai”, în Emiratrele Arabe Unite (EAU).

”Avem de asemenea echipe medicale de urgenţă pregătite de desfăşurare”, a precizat el.

Ţări de la Golful Persic, dintre care unele întreţin relaţii diplomatice şi economice strânse cu Libanul, au oferit de asemenea ajutoare.

Emirul Qatarului, şeicul Tamim bin Hamad Al-Thani, a anunţat trimiterea mai multor spitale de campanie.

ranul, foarte influent, a ofeirt un ”ajutor medical”, a anunţat preşedintele Hassan Rohani.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a promis "un ajutor umanitar în toate domeniile, mai ales în domeniul sănătăţii”.

Semiluna Roşie turcă urma să trimită o echipă de ajutor umanitar şi furnituri medicale de urgenţă.

Regele Iordaniei Abdallah al II-lea a trimis un spital militar de campanie în Liban.

Algeria a anunţat că trimite patru avioane şi un vapor încărcate cu ajutoare umanitare, cu echipe medicale, pompieri, hrană şi materiale de construcţie.

Papa Francisc a îndemnat la ”rugăciune pentru victime, familiile lor şi Liban” şi la trimiterea ”ajutorului comunităţii internaţionale în vederea depăşirii crizei”.

Olanda a anunţat că trimite 67 de muncitori umanitari la Beirut, inclsuiv medici, poliţişti şi pompieri.

Cehia, Grecia şi Ciprul, o insulă pe care exploziile au fost resimţite, au trimis zeci de salvatori la Beirut.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite