Ţara în care scăderea drastică a cazurilor de coronavirus provoacă îngrijorare. Ce spun experţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În ultima săptămână, Africa de Sud a înregistrat o scădere dramatică şi neaşteptată a cazurilor zilnice de infecţii cu coronavirus.

În contextul scăderii cazurilor de îmbolnăvire COVID-19 în Africa de Sud, experţii în sănătate avertizează însă că este totuşi mult prea devreme pentru a considera că este o tendinţă de durată şi îşi fac griji că asta ar putea să declanşeze un sentiment de uşurare care s-ar putea dovedi periculos, scrie bbc.com.

Preşedintele sud-african Cyril Ramaphosa consideră că scăderea numărului de cazuri a fost înregistrată datorită celor două săptămâni de carantină. El a extins restricţiile de deplasare, care ar fi trebuit să expire într-o săptămână, până la sfârşitul lunii.

În timp ce ţara şi continentul continuă să se pregătească pentru impactul potenţial devastator al pandemiei, medicii se străduiesc să explice ce se întâmplă.

Deşi managerii au pregătit strategii de urgenţă, iar echipele medicale exersează protocoalele, spitalele din Africa de Sud rămân liniştite, iar „tsunamiul“ anticipat de infecţii, pe care mulţi experţi îl aşteptau, nu are încă loc.

„Este un pic ciudat. Nimeni nu este sigur cum să interpreteze asta“, a spus dr. Evan Shoul, specialist în boli infecţioase din Johannesburg.

„Suntem puţin perplecşi“, a declarat şi dr. Tom Boyles, un alt medic de boli infecţioase de la Spitalul Helen Joseph din Johannesburg, unul dintre cele mai mari spitale publice din oraş.

„Noi am numit asta calmul dinaintea furtunii după aproape trei săptămâni. Suntem pregătiţi. Şi pur şi simplu nu s-a întâmplat. E ciudat“, a adăugat el.

Au trecut aproape cinci săptămâni de la primul caz COVID-19 confirmat în Africa de Sud, iar până la 28 martie, bilanţul zilnic de noi infecţii a urmat o curbă ascendentă accelerată. Ulterior, de la 243 de cazuri noi într-o singură zi s-a ajuns la doar 17, în ziua următoare. De atunci, media zilnică s-a stabilizat la aproximativ 50 de cazuri noi.

Preşedintele Ramaphosa a spus că este „prea devreme pentru a face o analiză certă“, dar a menţionat şi că de la obligativitatea izolării, creşterea zilnică a infecţiilor a scăzut de la 42% la „aproximativ 4%“.

„Este dificil să prezicem ce va urma - o rată mare, medie sau mică. Nu avem teste făcute pe scară largă. S-ar putea să existe semne pozitive, dar teama mea este ca oamenii să se simtă uşuraţi prea repede, pe baza unor date limitate“, a spus Stavros Nicolaou, un responsabil din domeniul sănătăţii care coordonează reacţia sectorului privat la criza COVID-19.

Cea mai mare temere rămâne aceea că virusul, adus în Africa de Sud şi multe alte ţări africane în mare parte de turişti, s-ar muta în cartiere mai sărace, aglomerate, ajungând astfel la o răspândire rapidă.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite