VIDEO Scandalul de spionaj de la graniţa României. Un bărbat prezentat drept agent GRU, filmat în timp ce dădea bani unui oficial sârb

VIDEO Scandalul de spionaj de la graniţa României. Un bărbat prezentat drept agent GRU,
filmat în timp ce dădea bani unui oficial sârb

Întâlnirea a avut loc într-o suburbie a Belgradului, capitala Serbiei Captură YouTube/ Kdjuey Lskduf

Un scandal de spionaj a izbucnit la graniţa României, după ce un bărbat descris drept agent GRU a fost surprins dând bani unui oficial sârb de rang înalt.

Ştiri pe aceeaşi temă

Scena transmiterii banilor a fost postată duminică pe un cont de YouTube. Filmuleţul începe cu o întâlnire între doi bărbaţi într-o parcare. Bărbatul prezentat drept spion rus îi dă o pungă de plastic oficialului sârb, care o lasă într-o maşină parcată în apropiere. Cei doi merg apoi la o cafenea. După întâlnire, oficialul sârb s-a întors la maşina sa şi a deschis punga de plastic, de unde a scos plicul în care se aflau banii, scrie ediţia sârbă a Radio Europa Liberă, preluată de presa rusă.

Filmuleţul a fost publicat pe un cont creat pe 17 noiembrie şi distribuit pe un cont de Twitter deschis în aceeaşi zi. Autorul contului a etichetat mai multe trusturi media din Balcani, şi anume sârbe, bosniace, croate, nord-macedonene, dar şi din Europa Centrală, şi anume cehe şi ungare. Şi CNN apare printre trusturile etichetate.

„Spionii ruşi corup Serbia. Acesta este un film în care Gheorghi Viktorovici Kleban, un membru al poliţiei militare ruseşti, plăteşte un agent sârb, un înalt oficial sârb. Kleban lucrează la Ambasada Rusiei la Belgrad“, scrie autorul postării.

Întâlnirea dintre rus şi sârb a avut loc la Zemun, o suburbie a oraşului Belgrad.

Totuşi, Radio Europa Liberă menţionează că nu a putut verifica autenticitatea filmuleţului şi nici data la care a fost făcut. De asemenea, Radio Europa Liberă nu a putut stabili scopul acestei întâlniri.

Dar, potrivit unei analize realizate de jurnalistul Christo Grozev, de la platforma de investigaţie Bellingcat, unul dintre bărbaţii din filmuleţ este, într-adevăr, Gheorghi Viktorovici Kleban. Grozev l-a identificat pe Kleban cu ajutorul unui software de recunoaştere facială. Potrivit lui Grozev, Kleban ar avea legături cu trupele speciale ale GRU.

Contactat, Ministerul sârb de Externe a confirmat prezenţa lui Kleban în cadrul Ambasadei Ruse la Belgrad. El ar fi activat ca asistent al ataşatului militar până în iunie anul acesta. Acum nu se mai află pe lista diplomaţilor străini în Serbia, actualizată ultima dată la 15 noiembrie.

Gheorghi Kleban (dreapta), la o ceremonie în onoarea unor soldaţi ai Armatei Roşii căzuţi în Serbia Captură Ministerul sârb al Apărării

Radio Europa Liberă s-a adresat şi Ambasadei Ruse la Belgrad cu rugămintea de a confirma identitatea lui Kleban şi de a preciza dacă deţine informaţii despre activităţile lui în teritoriul sârb. Misiunea diplomatică rusă nu a răspuns până la momentul publicării materialului, potrivit sursei citate.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările