Ungaria. Profesorii protestează faţă de noua programă şcolară. „Nu voi preda fascismul“

Ungaria. Profesorii protestează faţă de noua programă şcolară. „Nu voi preda fascismul“

O asociaţie a profesorilor din Ungaria a protestat marţi faţă de adoptarea unei noi programe şcolare despre care afirmă că a fost concepută de partidul premierului Viktor Orban (Fidesz) în aşa fel încât să promoveze agenda naţionalistă a acestuia şi să limiteze libertatea academică, relatează marţi agenţia Reuters.

Ştiri pe aceeaşi temă

Ministrul ungar al resurselor umane, Miklos Kasler, a anunţat vineri finalizarea programei şcolare revizuite (National Fundamental Curriculum – NAT), în care se vor regăsi cele mai eficiente practici internaţionale alături de valorile şi tradiţiile Ungariei, potrivit agenţiei MTI, citată de agerpres.ro.
 
Noua programă cuprinde informaţii despre construirea unei ”vieţi de familie armonioase”, iar obiectivul este ca, la orizontul anului 2030, tinerii unguri să fie printre cei mai buni din lume datorită unui sistem de educaţie publică ce încorporează valorile europene şi metodele educaţionale moderne, a mai spus ministrul. El a mai precizat că ştiinţele umaniste au fost revizuite în conţinut şi structură şi vor cuprinde instrumente noi care să evidenţieze identitatea naţională.
 
Noua programă din învăţământul primar şi secundar mai are ca obiectiv aplicarea unor metode mai eficiente de predare a limbilor străine, în timp ce educaţia va fi concepută pe baza culturii digitale moderne şi a tendinţelor actuale pe piaţa muncii, a menţionat de asemenea ministrul Miklos Kasler.
 
Însă Uniunea Democratică a Profesorilor (PDSZ) a făcut apel la proteste împotriva acestor schimbări, înscrise acum în lege. ”Este problematic atunci când un cadru educaţional se bazează mai degrabă pe ideologie decât pe principii profesionale”, afirmă această uniune într-o declaraţie postată pe website-ul ei, cerând retragerea noii programe şcolare.
 
Profesori de istorie şi literatură au emis declaraţii separate în care se plâng că în noua programă sunt favorizaţi autorii naţionalişti şi agendele acestora. De pildă, printre cei mai importanţi zece scriitori se regăseşte şi Ferenc Herczeg, un susţinător înflăcărat al dictatorului italian fascist Benito Mussolini, lipsind scriitorul Imre Kertesz, laureat al premiului Nobel pentru Literatură în anul 2002 pentru lucrările sale ample despre experienţa Holocaustului, notează Reuters.
 
”Această programă cere o declarare constantă a ideilor ideologice, morale. Nu lasă nicio libertate de gândire, ci dictează ceea ce să gândim (…) Poate servi doar ca programă a unei dictaturi”, consideră Gyorgy Fenyo, director adjunct al Asociaţiei Profesorilor de Literatură.
 
Întrebat despre aceste critici, un purtător de cuvânt al guvernului condus de Viktor Orban a răspuns că noua programă a fost ”elaborată de cei mai buni experţi ai Ungariei după îndelungi discuţii de specialitate”.
 
Dar profesorii care protestează au început să posteze pe reţelele de socializare fotografii cu hashtagul #noNAT şi mesaje precum ”Nu voi preda fascismul”.
 
Viktor Orban, la Roma la o conferinţă a extremei-drepte
 
Premierul Ungariei, Viktor Orban, a participat, luni şi marţi la Roma la o importantă conferinţă a dreptei extreme şi populiste, unde a vorbit alături de liderul Ligii italiene Matteo Salvini şi de franţuzoaica Marion Maréchal Le Pen. 
 
Tema conferinţei de la Roma organizată de fundaţia Nazione Futura, o mişcare apropiată Ligii lui Matteo Salvini, se intitulează „Dumnezeu, onoare, ţară: preşedintele Ronald Reagan, Papa Ioan-Paul al II-lea şi libertatea naţiunilor”. Un titlu abscons care caută în fapt să-i reunească pe toţi suveraniştii, extremiştii de dreapta şi populiştii europeni. 
 
Orbán a deplâns, potrivit Magyar Nemzet, situaţia dreptei în Europa, a spus că partidul lui, Fidesz (care pentru moment e suspendat din Partidul Popular European, PPE), a devenit oaia neagră a Europei şi Orbán a pus retoric întrebarea : “What the hell are we doing?” (“Ce naiba facem?”). Mişcarea politică a premierului ungar, Fidesz, tocmai a scăpat săptămâna trecută de excluderea din PPE. Formaţiunea lui Orban, criticată de Bruxelles de aproape un an, din cauza derapajelor sale populiste, anti-imigraţie şi anti-europene, rămâne însă mai departe suspendată din Partidul Popular European.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările