UE propune un „mecanism de trasparenţă“ în privinţa exporturilor de vaccinuri produse în Europa

UE propune un „mecanism de trasparenţă“ în privinţa exporturilor de vaccinuri produse în Europa

UE vrea ca dozele de vaccin comandate şi prefinanţate să fie livrate cât mai curând posibil iar contractul să fie onorat în totalitate, după cum susţine Stella Kyriakides, comisar european pentru Sănătate.

Ştiri pe aceeaşi temă

Oficialul a propus şi un „mecanism de transparenţă" privind exporturile în afara UE a vaccinurilor produse în interiorul spaţiului european, considerând „inacceptabile" întârzierile livrărilor de vaccinuri AstraZeneca, scrie news.ro

Compania britanică a prevenit vineri că livrările vaccinului AstraZeneca/Oxford în Europa ar fi mai mici decât era prevăzut în primul trimestru din cauza unei „scăderi de randament" la o fabrică europeană.         

„Acest nou calendar nu este acceptabil pentru Uniunea Europeană", a estimat Kyriakides, într-o declaraţie video difuzată online. 

Comisarul i-a scris în weekend companiei AstraZeneca pentru a adresa întrebări „importante şi grave" despre această întârziere, care vine după cea a livrărilor vaccinului Pfizer/ BioNTech.                

„UE a prefinanţat dezvoltarea rapidă de vaccin şi de producţie şi vrea un retur" pentru această investiţie, a adăugat responsabilul. Bruxelles-ul vrea să ştie "exact ce doze au fost produse de AstraZeneca, unde anume şi dacă ele au fost livrate şi cui".    

Comisia Europeană a rezervat până la 400 de milioane de doze din acest vaccin, deja folosit în Marea Britanie.

„Răspunsurile companiei nu au fost satisfăcătoare până în prezent", a criticat Kyriakides, anunţând o nouă reuniune luni cu reprezentanţii celor 27 de state şi a Comisiei cu AstraZeneca. 

Comisia a propus statelor membre punerea în aplicare a unui „mecanism de transparenţă a exporturilor în afara UE de vaccinuri care sunt produse aici". 

UE a "susţinut dezvoltarea şi producţia mai multor vaccinuri contra Covid-19 pentru 2,7 miliarde de euro în total", a precizat Kyriakides. 

„Pe viitor, toate companiile care produc vaccinuri contra Covid-19 în UE vor fi nevoite" să avertizeze autorităţile europene "când vor să exporte vaccinuri către terţe state", a mai afirmat comisarul, precizând că "livrările cu caracter umanitar" nu sunt incluse. "UE va lua orice măsură pentru a-şi proteja cetăţenii şi drepturile", a prevenit Kyriakides. 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările