Ucraina: Luganskul a fost încercuit de armata ucraineană, se dau lupte grele la Doneţk, iar liderii separatişti demisionează pe capete

Ucraina: Luganskul a fost încercuit de armata ucraineană, se dau lupte grele la Doneţk, iar liderii separatişti demisionează pe capete

Armata ucraieană strînge laţul în jurul separatiştilor pro-ruşi din Lugansk şi Doneţk

Armata ucraineană a înconjurat bastionul insurgent Lugansk prin preluarea controlului asupra şoselei care face legătura cu frontiera Rusiei, anunţă Andrei Lisenko, un purtător de cuvânt militar citat de AFP. La Doneţk se duc lupte grele cu separatişii, chiar dacă „ministrul Apărării“ autoproclamatei „Republici Doneţk“, Igor Strelkov, şi-a anunţat demisia.

UPDATE 04.15 „Pe 14 august, la ora 19:30 (19.30, ora României), convoiul cu ajutor umanitar care plecase din Harkov a ajuns în oraşul Starobelsk, în regiunea Lugansk. Ajutorul umanitar include alimente, apă, medicamente, precum şi alte produse de care au nevoie locuitorii din estul Ucrainei", anunţă Ministerul ucrainean pentru Situaţii de Urgenţă într-un comunicat, citat de agenţia Ukrinfor.

De asemenea, ministerul informează că acest convoi este format din 26 de camioane, 18 dintre acestea fiind trimise de regiunea Harkov.

UPDATE 01.40 Cel puţin 23 de vehicule blindate şi camioane militare ruseşti au trecut graniţa din Rusia în Ucraina, informează publicaţia „The Telegraph“ care citează jurnalişti occidentali aflaţi la faşa locului.

Publicaţia britanică susţine vehiculele au intrat pe teritoriul Ucrainei în jurul orei locale 22.00 printr-un punct de fontieră „obscur“ şi cu luminile oprite. De asemenea, potrivit sursei citate, cele 23 de vehicule şi camioane militare nu par a fi parte a convoiului umanitar de 270 de camioane trimis de Moscova, acesta fiind staţionat la 30 de kilometri de graniţa cu Ucraina.

UPDATE 23.35 Ministerul rus de Externe „îndeamnă părţile implicate în conflict să asigure urgent instaurarea unui regim de încetare a focului“. cerinţa vine pentru a permite distribuirea de „ajutor umanitar populaţiilor din sud-estul Ucrainei“, potrivit unui comunicat al instituţiei ruse, citat de AFP.

Rusia denunţă „situaţia extrem de gravă“ din sud-estul Ucrianei, din cauza luptelor care au loc zilnic şi cere forţelor ucrainene şi insurgenţilor să „dea dovadă de voinţă politică în acest moment crucial“. Statul rus a trimis spre estul Ucrainei un convoi umanitar de 270 de camioane, care ar conţine peste 1.800 de tone de alimente, medicamente şi generatoare.


Serviciile de securitate ucrainene au reocupat satul Novosvitlivka, permiţând "închiderea ultimei conexiuni rutiere între oraşul Lugansk şi alte teritorii controlate de mercenari ruşi, în special în zona punctului vamal Izvarin", a precizat Lisenko. La Doneţk, tiruri intense de armament greu au afectat mai multe clădiri din centrul oraşului ucrainean Doneţk, inclusiv o universitate şi sediul Parchetului ocupat de separatiştii proruşi, relatează AFP.

Un obuz a căzut asupra Universităţii Politehnice, rănind un profesor. Un alt obuz a atins acoperişul Parchetului regional, ocupat de reprezentanţii "Republicii Populare Doneţk", autoproclamată.

Nu este clar cine a lansat atacul, însă insurgenţii rusofoni susţin că obuzele au fost trase de armata ucraineană, care a încercuit oraşul în vederea unui posibil asalt. Guvernul de la Kiev nu a reacţionat imediat, dar întotdeauna a subliniat că nu va folosi artileria sau aviaţia în zonele populate.

Primarul a cerut locuitorilor acestui oraş să nu iasă din case, susţinând că se aud pretutindeni explozii provocate de obuze.

Potrivit administraţiei regionale, 74 de civili au fost ucişi şi alţi 116 răniţi în urma confruntărilor armate din regiunea separatistă Doneţk în ultimele trei zile, astfel că bilanţul total al victimelor de la începutul conflictului se ridică în această regiune la 839 de morţi şi 1.623 de răniţi.

Igor Sterkov, "ministru al Apărării" în autoproclamata "Republică populară Doneţk", a demisionat, urmând să ocupe altă "funcţie", relatează AFP.

"Consiliul de miniştri a acceptat demisia lui Igor Strelkov (foto dreapta), acesta urmând să ocupe o altă funcţie", anunţă site-ul "Republicii populare Doneţk". Postul lui Strelkov îl va ocupa Vladimir Kononov, candidatura căruia va fi pusă la vot mâine. Separatiştii au anunţat că Igor Strelkov este viu şi se simte bine, după ce zile trecute au apărut informaţii că acesta ar fi fost rănit.

Săptâmâna trecută, „premierul" autoproclamatei "Republici populare Doneţk", Aleksandr Borodai, şi-a dat demisia săptămâna trecută. Astăzi şi Valeri Bolotov, liderul autoproclamatei Republici Populare Lugansk, a anunţat că-şi suspendă activitatea.Locul lui lui va fi preluat de cel care coordona apărarea regiunii Luhansk, Igor Plotniţki.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: