Studiu: Bazinul mediteranean se încălzeşte mai repede decât toată Terra: ce consecinţe are acest fenomen

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bazinul mediteranean se încălzeşte mai repede decât întreaga planetă Pământ, iar consecinţele acestui fenomen se observă deja în biodiversitatea marină, agricultură şi sănătate, arată un studiu internaţional.

Într-un articol publicat la 22 octombrie în „Nature Climate Change“, geograful şi ecologistul german Wolfgang Cramer scrie despre concecinţele încălzirii globale în ţările din jurul Mării Mediterane.

Potrivit studiului, bazinul mediteranean se încălzeşte mai repede decât întreaga Terra, iar acest fenomen antrenează schimbări de mediu şi de sănătate. Valurile de căldură sunt tot mai intense, iar perioadele de secetă tot mai frecvente. De asemenea, biodiversitatea marină se degradează, productivitatea agricolă scade, în timp ce bolile infecţioase sunt în creştere, remarcă autorul.

„Temperatura medie anuală a crescut deja cu 1,4 grade Celsius în raport cu perioada preindustrială. Această încălzire produce deja consecinţe. Canicula din 2003 a fost un moment-cheie în Europa, cu mii de morţi. De atunci, căldurile dogoritoare şi secetele s-au înmulţit în jurul Mediteranei. Sub efectul încălzirii, se observă totodată, din 1999 încoace, canicule în mare cu o rată a mortalităţii foarte importantă pentru organisme, precum coralul roşu (…). Peşti şi crustacee din ape calde colonizează noi regiuni“, explică Wolfgang Cramer pentru „Libération“.

El avertizează şi asupra degradării sănătăţii, mai ales la persoanele în vârstă şi sărace.

„Probabilitatea ca bolile infecţioase din zonele calde, precum West Nile, febra denga şi chikungunya, să se răspândească în nordul Mediteranei este tot mai mare“, atrage atenţia Cramer, preconizând schimbări în sistemele de sănătate din toate ţările vizate.

El pledează pentru o mai mare colaborare ştiinţifică în zona Mediteranei pentru a face faţă acestor shimbări.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite