Sfânta Sofia. Reacţia Papei Francisc după decizia Turciei de convertire în moschee

Sfânta Sofia. Reacţia Papei Francisc după decizia Turciei de convertire în moschee

foto shutterstock

Papa Francisc s-a declarat, duminică, „foarte afectat” de convertirea în moschee decisă de Turcia în privinţa fostei bazilici Sfânta Sofia, la capătul rugăciunii Angelus, scrie AFP

Ştiri pe aceeaşi temă

"Gândul meu se îndreaptă către Istanbul, mă gândesc la Sfânta Sofia. Sunt foarte afectat", a spus Suveranul pontif. 
 
Cuvintele Papei Francisc reprezintă primul comentariu al Vaticanului la decizia turcă. 
 
Osservatore Romano, cotidianul de la Vatican, a anunţat cu o zi înainte evenimentele, citând principalele reacţii internaţionale, dar fără a comenta hotărârea tribunalului. 
 
Vineri, cel mai mare tribunal administrativ din Turcia a deschis calea transformării fostei bazilici Sfânta Sofia în moschee, revocând statutul actual de muzeu. 
 
Operă arhitecturală majoră, construită în secolul VI de bizantinii care şi-au încoronat împăraţii aici, Sfânta Sofia este un sit clasat în patrimoniul mondial al UNESCO şi una dintre principalele atracţii turistice de la Istanbul.
 
Sfânta Sofia a fost convertită în secolul al XV-lea în moschee după invazia otomană, apoi în muzeu în 1934 de tânărul lider al Republicii turce, Mustafa Kemal, dornic să o oferă "umanităţii". 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: